28. februari 2015

10 000 fina följare på Facebook

Redan tidigt bestämde jag mig för att dokumentera och dela mitt odlingsprojekt i sociala medier. Det har varit en fantastisk resa att göra.

Skillnadens Trädgård

Skillnadens Trädgård, augusti 2013.

För fyra år sedan började jag förbereda för ett experiment. Många tyckte det var ett kul test men höjde varnande fingrar för allt jobb som skulle följa med projektet. Att anlägga än köksträdgård som skulle göra vår familj näst intill självförsörjande på grönsaker var något jag inte ens själv vågade tro skulle vara möjligt.

Hur det kom sig att jag tvekade? För om det skulle vara möjligt skulle väl fler odla så. Ingen jag kände då hade den typ av odling i sin trädgård. Det verkade svårt. Inte bara att få till själva odlingen men också att sköta en grönsaksodling av den storlek som behövs för att föda en hel familj.

Projektet pågick under tre år. 2011 anlade jag köksträdgården. 2012 provodlade jag alla grönsaker jag kunde komma på för att se vad vi vill äta och hur vi skulle hantera maten. 2013 köpte vi inte en enda grönsak under perioden juni-december och åt dessutom hemodlat under en stor del av året utöver det.

Det var möjligt!

Här i odlingszon 3 i Småland har jag fortsatt att odla mat till min familj. Varje år blir jag lite bättre på att odla och kan framställa mer och mer mat på den yta som finns avsatt på vår villatomt. I år kommer vi att vara självförsörjande på grönsaker från maj-december.

Jag har anlagt Skillnadens Trädgård då jag varit höggravid, nyförlöst, ammande, hel- och deltidsarbetande trebarnsmamma. Jag sköter köksträdgården på min fritid, precis som de flesta andra. Det tar ungefär en timmes fysiskt arbete per dag. I Sverige tittar vi på tv i genomsnitt fyra timmar per dag – det är en halv arbetsdag.

Redan tidigt bestämde jag mig för att dokumentera och dela mitt projekt i sociala medier. Det har varit en fantastisk resa att göra. Idag har Skillnadens Trädgård passerat 10 000 underbara följare på Facebook och jag är så glad!

Tack för att du följer, peppar och ger mig kunskap och energi! Hoppas att vi alla får en fantastisk odlingssäsong!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *