10 grönsaker att så i februari

Vill du komma igång snabbt med din odling kan du snegla på mina tips om tio bra grönsaker att så i februari. Här finns tips som funkar både inomhus och utomhus.

Växtbelysning inomhus

Så här ser min lilla så-station för de tidigaste sådderna ut. Här växer tomat, basilika och paprika för inomhusodling. Foto: Ida Sjöö.

 

I februari kan du glatt plocka fram fröpåsarna och med gott samvete göra sådder både inomhus och utomhus. Oavsett om du odlar i norra eller södra delarna av landet så är det tid att starta odlingssäsongen nu. Ja, om du vill odla så mycket som möjligt från frö alltså. Vill du göra det enkelt för dig kan du också köpa färdiga plantor i en trädgårdsbutik senare på säsongen. Men roligast är förstås att prova att så själv!

Jag har satt ihop en lista med förslag på grönsaker att så både inomhus och utomhus i februari. Utmana dig själv och så allihop, eller välj några som du tror kan bli uppskattade i landet.

 

Läs mer: Såskola - Inomhus-sådd för nybörjare

 

Separera paprikaplantorna

En sådd av paprika förbereds för omplantering. Foto: Ida Sjöö.

 

5 grönsaker inomhus

Inomhus kan du så grönsaker som har lång utvecklingstid och som behöver startas tidigt för att hinna ge skörd på sommaren. När du sår inne i februari behöver du ha någon typ av växtbelysning för att plantorna ska växa på ett bra sätt. Utan växtbelysning är det stor risk att plantorna blir rangliga och klena.

Här är mina förslag på vad du kan så inomhus nu, samt några enkla tips för att lyckas bra med respektive grönsak.

 

Paprika

Ställ sådden på varm plats och täck endast fröerna lite, lite med ett tunt lager jord eller vermikulit. Det är viktigt att sådden inte torkar ut, så pass på om jorden är varm så det inte blir för torrt. Fler tips om sådd av paprika. 

 

Chili

För chili gäller samma som ovan, var noga med värme och fukt i jorden. Om du inte har en varm plats hemma kan det vara idé att skaffa en värmematta. Jorden ska helst vara 20-25 grader varm. Om jorden är svalare tar det längre tid för fröerna att gro.

 

Purjolök

Lökfröer ska ej sås ett och ett i en liten kruka, då är det risk att de växer dåligt. Strössla ut purjolöksfröerna över jorden i ett tråg ganska tätt. De växer upp som en grön matta. Plantorna säras sedan vid omplantering. Fler tips om sådd av purjolök i min nedladdningsbara guide. 

 

Basilika

Inomhus i rumstemperatur växer basilika snabbt och ger skörd av doft- och smakrika blad. Fröerna är ljusgroende och ska bara strösslas ut över fuktig jord. Du kan så fröerna direkt i den kruka du vill att basilikan ska växa i. Fler tips om sådd av basilika. 

 

Physalis

Små plantor av physalis är tämligen ömtåliga, därför är det bra att så plantorna något glesare. Då riskerar de inte att förstöras vid omplantering. Så gärna några extra fröer så du har att mista.

 

Vintersådd av snittblommor

Vissa grönsaker kan sås utomhus på vintern, i små tråg, i pallkragar och på friland. Foto: Ida Sjöö.

 

5 grönsaker att så utomhus

Det är mycket praktiskt att starta så många grönsaker som möjligt utomhus på vintern eller vårvintern. Det spar plats inomhus, du kan odla fler plantor och välja fler sorter. Roligare helt enkelt! Så i krukor och tråg i växthus eller i pallkragar och land utomhus. Att så ute på vintern kallas för vintersådd. Läs mer om vintersådd och hur du kan maxa din odling på vintern, i min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt.

 

Köp min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt

 

Här är mina tips för grönsaker att så utomhus på vintern. De är alla relativt lätta att lyckas med.

 

Dill

Så dillen tätt i breda rader i väl gödslad jord. Dill växer bäst i näringsrik jord och om du sår tätt blir det mycket att skörda från liten yta. Dessutom märks det inte om några frö inte gror. Fler tips om dill. 

 

Spetskål

Så helst fröerna i en mindre kruka eller tråg. Ställ i ett växthus eller på skyddad plats där sådden kan gro i tidig vårvärme. Alla kålsorter kan sås på samma sätt. Fler tips om spetskål. 

 

Sallat

Så fröerna genom att strössla ut dem i en grund fåra. Plocksallat passar utmärkt, då den växer snabbt och kan skördas som småblad.

 

Spenat

Så fröerna tätt eller glest. Tät sådd ger små blad, gles sådd ger större blad. Glöm inte att gödsla - spenat kräver näringsrik jord för att växa bra. Fler tips om spenat. 

 

Bondbönor

Ett wildcard till dig som inte provat - så bondbönor på vintern. Så på friland. Gör 20 cm djupa hålor med en pinne i jorden och så 3 bondbönor på varje plats. En vintersådd ger stabila och tidiga plantor med fin skörd. Fler tips om vintersådd av bondbönor. 

 

Läs mer: Vintersådd för rookies

 

En odlingslåda där någon gjort hål i översta lagret, bredvid varandra.

Trettio djupa hål har gjorts i en odlingslåda och där har jag petat ner 2-3 bondbönor i varje hål

 

Närbild på bondbönor som växer.

Ganska tidigt på sommaren ger vintersådd bondböna skörd. Bönorna utvecklas längre ner på stjälken än vårsådda bondbönor och plantorna upplevs som mer kompakta.

 

Så, det var ett gäng tips som jag hoppas du har nytta av i februari. Det är så kul att sätta igång med sådderna! Oavsett var du befinner dig i din odlar-karriär går vi samma vår till mötes - med grön glädje både ute och inne. Lycka till med dina sådder!
/Sara Bäckmo

 

 

08. februari 2022

9 svar till “10 grönsaker att så i februari”

  1. Ann-Sofie Andersson skriver:

    Jag sår numera inte physalis i stället övervintrar jag en planta, jag odlar dem i hink, skär ner den till ca 30 cm höjd på hösten när jag tar in den. Den övervintras bäst i 5-10 grader och med lite ljus. Det växwr ut skott som bara är att peta ner i små krukor, ställa på en varm fönsterbräda och vattna flitigt och snart har man kraftiga plantor.

  2. Mari skriver:

    Tack för alla tipsen

  3. Fredrik skriver:

    Mycket bra och uppskattade tips! Vore fantastiskt att läsa liknande som denna, fast med sommarblommor 🙂

    • Ingela Härmatis skriver:

      Jag testar att övervintra Svartöga och Bägarranka i år. De står i rumstemperatur då jag inte har något svalt rum. Klippte ner dem i höstas då de tyvärr stått ute i första frosten men det är liv i dom fortfarande. Ska börja ge dem lite näring snart så får se om de blir någon fart på dom då. Har låtit det vara under vintern då jag tänker att de vilar då. Ska bli spännande att se om det varit värt att prova övervintra eller om det bara är att köpa nytt.🙂

  4. Heidi skriver:

    Å vilken tur jag hitta dina tips. Jag satt och tänkte på chili igår "undra när man kan börja så de" ja jag är lite sent ute om dom skulle försås i februari, men jag ska testa så i morgon så får jag se va de blir av allt. Men jag har en fundering på när man ska börja förså Rosenbönor? Jag bor i Värmland och vi har frost än om nätterna ja de är även lite kärle i backen. Tack för alla dina bra tips. Mvh Heidi 🌱

  5. Susanne skriver:

    Tack för alla fina tips. Hur är det med morot och persilja? Kan man vinterså dem?

    • Birgitta Sjöholm skriver:

      Jag är själv nybörjare på vintersådd, men har läst mig till att det ska gå bra att e morötter och persilja. Ny och bakvänd som jag är försådde jag persilja på sensommaren, planterade ut dem tidigt i höstas och riggade upp ett tält av odlingsduk över dem. Där står de fortfarande gröna och fina. Har inte vuxit så mycket, men de lever. Jag är full av förundran!
      Både plantorna och jag finns i Helsingborg, zon 1.

  6. Elisabeth Lindahl skriver:

    Hej och tusen tack för alla dina goda tips. Ger mig så mycket inspiration ❤️
    Jag har en fråga: Jag sår mina frön, ex tomater, de får stå varmt och när de grott och kommit upp, sen bör de stå svalare och ljust, hur svalt kan det vara? Är 6-10 gr fööör svalt?
    Jättetack för svar.
    Med vänliga hälsningar Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *