01. augusti 2019

Vinterodling del 1 – Vad är vinterodling?

Nu är det äntligen dags att bjuda in dig till nära ett års odling i min köksträdgård. I juli förra året började jag spela in avsnitt till en serie om hur jag odlar när det är kallt. Ända fram till maj får du se hur trädgården utvecklas månad för månad.

Det känns väldigt speciellt att dela den här serien! När jag skriver inlägg och artiklar för sajten är både bilder och text ganska detaljerade, det är ofta bara en liten del av odlingen som skildras. Det kan vara en viss grönsak, en särskild odlingsplats eller något jag gjort. I den här nya serien kommer du att se betydligt mer av köksträdgården och det ska bli så kul att visa!

 

 

Jösses så mycket det är jag vill berätta om det här! Men inte ens under ett längre avsnitt hinner man med allt. Om du vill fördjupa dig i något av det jag lyfter fram i inslaget kanske du kan hitta mer inspiration här:

Vad betyder vinterodling?
Självförsörjande på grönsaker
Såkalender månad för månad
Övervintrat ger tidigast skörd
Så grönsaker på snö
Vinterså kål i pluggbrätte
De tidiga växtplatserna i april
Så odlar du svartrot

Vill du se fler filmer om vinterodling har du hela sjuttio videor att välja mellan i min spellista Vinterodling på Youtube. Här finns det många tips och råd om hur du förlänger odlingsåret både tidigt och sent på året!

För riktigt utförlig läsning hittar självklart också min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt i webbutiken på sajten.

 

Ett vackert stilleben av skörd i form av tomat, kål, bladgrönt, lök och annat gott.

Huset och trädgårdens i Skillnadens.

 

En rad av ståtlig kål.
Närbild på två glada odlare.

 

En oväntad svårighet

Något som gjort årets vinterodling svårare än tidigare var att förra sommaren var så väldigt torr. Precis som jag berättar i avsnittet är en skillnad mellan odling sommartid och vintertid att jag inför vintern behöver ligga så långt fram i både planering och förberedelser. Och det finns inte mycket tid att rätta till sånt som grott dåligt eller förstörts av till exempel torka.

Förra året var jag väldigt oförberedd på just torkan och det tog lite tid för mig att inse allvaret och hur det skulle påverka min odling. I år har jag planerat odlingen lite annorlunda och kommer att vara betydligt mer noga, till exempel med var jag placerar sådder, jag kommer att samplantera på lite annat sätt än tidigare och så ännu  mer av några av nyckelgrönsakerna för att inte riskera att förlora lika mycket som förra året.

Fastän vi bara befinner oss i mars är detta alltså sådant jag funderar över nu, som förberedelse inför nästa vinter.

 

Text & foto: Sara Bäckmo

Ett svar till “Vinterodling del 1 – Vad är vinterodling?”

  1. […] Vinterodling del 1 – Vad är vinterodling? […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *