2023: Gott Nytt År! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

2023: Gott Nytt År!

Tack för att du följt mig och mitt arbete under ännu ett år! Nu ser jag fram emot att påbörja ett nytt trädgårds-år och hoppas att du vill haka på.

Gott Nytt År, hälsar Sara Bäckmo! Foto: Ida Sjöö.

 

Så har vi kommit fram till årets sista dag. Är det inte på ett vis alltid lite vemodigt att packa ihop ett år och ha svart på vitt att tiden brakat iväg så väldigt att ett nytt år är stundande? Kanske något som med åren blir mer påtagligt, vad vet jag. Eller kanske, extra påtagligt efter en lång period av uppånervända världen. Allt jag önskar för nästa år är lite mer vanlighet.

Du?

Som avslutning på det här året skulle jag vilja skicka ett stort och innerligt tack till alla er som följer Skillnadens på olika sätt. Tack! Jag har vetat redan sedan årets start att det här skulle bli ett knasigt år i mina kanaler, till följd av att jag kastat mig in i det fantastiska arbetet med att ta över byns handelsträdgård. När ett stort och väldigt projekt tar sin början går det inte att fortsätta som vanligt med annat och jag tog risken. Under året har ni sett minimalt med odling från mina egna trädgårdar, helt enkelt eftersom jag behövt lägga merparten av min tid på att förstå hur ett år på handelsträdgården ser ut, vilka resurser som krävs, vilka produkter våra kunder vill köpa och hur allt ska kunna finansieras på ett hyfsat sätt.

Ni har varit så otroligt tålmodiga med min resa, även om jag vet att ni också saknat att följa med i mina hemma-odlingar.

 

Vad väntar 2023

Nästa år hoppas jag kunna bjuda in er betydligt mer frekvent till mina privata kökträdgårdar, hemma och på berget vid frustugan. Jag har jättemycket arbete att göra, eftersom grönsaksodlingarna fått minimalt med kärlek det här året. Men det blir ju också spännande att bjuda på det arbetet!

2023 kommer du som följer Skillnadens i första hand att kunna lyssna på min podd igen. Skillnadens podd finns där poddar finns och kommer ut med nytt avsnitt varje vecka under året. Du kan också höra på podden här på hemsidan, där varje avsnitt får ett eget blogginlägg, med tillhörande länktips och information.

På bloggen kommer du också att kunna läsa inlägg om vårt gemensamma odlingsprojekt #grönajuni. Jag hoppas att så många som möjligt vill haka på och odla för att bli självförsörjande i juni 2023.

Du som är betalande medlem på Skillnadens har en kul vår att se fram emot! På medlemssidorna publiceras varje vecka en ny artikel på tema Veckans grönsak. Här delar jag användbar info om hur olika grönsaker kan odlas. De första månaderna av året handlar grönsaksartiklarna specifikt om grönsaker som passar till vår odlingsutmaning #grönajuni. Kopplat till #grönajuni gör jag också en "miniföreläsning" varje månad, som ska ge info och pepp på olika teman. Som medlem har du också tillgång till vår exklusiva och supermysiga odlingsgrupp på Facebook, allt tidigare publicerat material på medlemssidorna, rabatter och livesändningar från mina odlingar.

På Skillnadens YouTube blir det under året videor på olika teman, om grönsaksodling och lite blommor. Fokus på tips som gör det lättare att odla, med tydligt sökbar information. Vi gör 1-2 nya videor varje vecka. Det blir kul!

Mitt Trädgårdsbrev fortsätter att komma ut ungefär varannan vecka nästa år. Här fortsätter jag att svara på ett urval av frågor som är aktuella för veckan och ge lite tips om sånt som är på gång.

 

Jag ska äntligen börja föreläsa igen! Foto: Ida Sjöö

 

Något av det riktigt stora för nästa år är att jag äntligen ger mig ut och föreläser igen. Det ska bli så kul! Alla föreläsningar ställdes in våren 2020 i spåren av pandemin, och sedan har jag inte riktigt haft lust att resa iväg när det varit så osäkert med allt. Nu längtar jag massor efter att träffa folk och få inspirera genom föredrag! Alla biljetter till föredrag ligger publicerade i min webbutik, passa på att kika om du hittar en ort nära dig. Temat för vårens föredrag är Mina bästa odlingstips.

 

Läs mer: Köp biljetter till mina föredrag

Självklart fortsätter jag att driva handelsträdgården i byn - Skillnadens handelsträdgård - också 2023. Mitt mål är att få fira 100 år där! Vi har öppet fredag-söndag varje vecka (avvikelser kan förekomma) så att så många som möjligt ska kunna komma och besöka oss. Kika gärna på www.skillnadens.se inför ditt besök.

 

Tja, det var lite om vad som är på gång. Jag har säkert glömt något! Nu ska jag dricka en extra kopp te och ge mig ut i varma vantar och förbereda ett nyårs-land. Och sen ska jag köpa lite fler fröer som jag missat. Hur kan jag INTE ha spenatfrö hemma??? Overkligt korkat.

Jag håller tummar och tår för att ni alla får ett fint avslut på 2022 och en underbar start på 2023. Låt oss tillsammans göra ett fantastiskt nytt odlingsår, med god mat på tallriken och ett friskt och härligt liv i våra odlingar.

Varmt tack för 2022! Gott Nytt År!
Hälsningar Sara Bäckmo

 

31. december 2022