17. april 2016

Nu frodas vintersådderna i back

De vintersådda plantorna är tuffa och klarar temperaturväxlingar som inomhusplantorna skulle duka under av bara att tänka på.

I mitten av februari sådde jag grönsaker i tråg som placerades i plastbackar utomhus. En typ av vintersådd som är så användbar för oss som har liten yta inomhus till försådder. Den lilla ytan till trots är det ändå en hel del grönsaker jag vill kunna så tidigt, vissa för att de helt enkelt behöver den långa utvecklingstiden och andra för att jag tycker att den tidiga sådden fyller en funktion i alla skördar som avlöser varandra.

Genom att göra en del av sådderna i plastback där de helt enkelt får sköta sig själva - utomhus under vintern - kan jag spara den värdefulla inomhusplatsen till sånt som ogillar kyla (till exempel kronärtskocka, tomat, selleri, paprika och äggplanta). Hur jag gjorde sådden kan du se längst ner i det här inlägget.

 

Bland snö står de genomskinliga plastbackarna, ännu utan någon synlig grönska i trågen inuti.

Backarna har stått skyddade från stark sol men utsatts för kraftiga temperaturväxlingar.

 

Utomhus istället för i tunnelväxthuset
I år valde jag att låta vintersådderna i plastback stå utomhus. Anledningen till det är att jag vill att de ska gro och växa långsamt för att inte alldeles drunkna i plantor att skola om de sista veckorna av min graviditet. Om backarna skulle stått kvar i tunnelväxthuset skulle allt ha grott och vuxit så snabbt att jag blivit tvungen att jobba med plantorna långt tidigare. Nu har jag sluppit det.

 

Två månader efter sådd har alla utom en bytta grott. Den som inte grott är den förbenade rotkörveln, en grönsak som jag tror är kanongod men aldrig lyckats få upp en enda planta av trots fyra års envisa försök. Nu kanske jag ger upp hoppet om att kunna skörda den grönsaken.

Som du ser är plantorna i väldigt olika storlek, helt beroende på hur snabbt de gror och sedan tenderar att växa. Sallat och kål både gror och växer snabbt. Persilja är långsam.

 

Ett tråg med fina ljusgröna sallatsplantor.

Blandade fröer av lösa sallatshuvuden växer i en bytta för sig. Trots förra veckans köldknäpp på minst -5 grader utomhus visar de inget spår av att ha tagit skada.

 

Små, små gröna pluttar av persilja har grott i ett tråg.

Persilja är exempel på grönsaker som både gror och växer långsamt till en början. De här behöver inte planteras om, eller ut, än på länge.

 

Tåligare plantor vid vintersådd
När jag sår till exempel kål och sallat inomhus i rumstemperatur är det svårt att få så här fina plantor. De blir gängliga, tunna, spröda och svåra att hantera, helt enkelt eftersom det är knivigt att synka alla omständigheter med varandra. För lite dagsljus och för mycket värme är en ganska vanlig men mindre lyckad kombination. I backen gror grönsakerna när de tycker det är en lagom mix, helt utan att jag behöver lägga mig i det hela. Min enda uppgift är egentligen att se till att det är lagom fuktigt i krukorna, sen blir plantorna så här knubbiga, gröna och fina.

Eftersom fröerna är sådda i planteringsjord (se klippet nedan där jag förklarar varför jag INTE använder såjord) som är gödslad och klar finns allt plantorna behöver för en överskådlig tid. Jag behöver inte ha bråttom med att skola om utan kan ta det vid lämpligt tillfälle.

 

Små gröna plantor på tillväxt i ett litet tråg.

Kål är exempel på fröer som klarar vintersådd utmärkt och ofta blir fina, välmående små plantor. Här växer kålrot.


Och då!
Sen kommer det riktigt fina med vintersådderna som görs utomhus, oavsett om försådden gjorts i plastback, tunnelväxthus eller kallbänk för att sedan skolas om innan senare utplantering. Plantorna är vana vid temperaturväxlingar! Tjoho! På ett helt annat sätt än de ömtåliga inomhusplantorna, som behöver avhärdning och tillsyn som små bebisar, är de vintersådda plantorna robusta och lätthanterliga. Efter omplantering i egna krukor kan de i stort sett stå i den typ av miljö som de grott och vuxit upp i. Det gör det väldigt enkelt att hitta plats till alla plantor som blir. Exempel på det ska du få framöver när jag skolat om mina plantor.

 

Tråg med grönsaker i olika stadier står i plastbacken.

Jag har inga planer på att skola om mina plantor än, de får åtminstone vänta till efter trädgårdsmässan. De klarar sig fint i backen ännu ett tag, utomhus förstås.

 

Skola om eller inte?
En del av det som kan sås i back under vintern behöver inte skolas om innan de sätts ut på sina växtplatser, men jag brukar göra det. Det kan vara svårt att avgöra exakt när plantorna i såtrågen kommer att vara redo för utplantering, beroende på hur de grott och vuxit, och sedan matcha det med temperaturen på den slutliga växtplatsen. Sallaten på bilden ovan skulle utan problem kunna åka rakt ner i tunnelväxthusets bäddar utan att passera egen kruka, men eftersom jag just nu inte har någon ledig plats får den några lyxveckor i egen boning innan det är dags att sätta ut.

Det är fortfarande inte för sent att göra sådder i plastback. I norr är det ett utmärkt alternativ till försådd inne under den kalla våren, det berättar Agneta Andersson i sitt gästblogginlägg Agneta odlar nästan allt - i zon 7.
/Sara Bäckmo

 

18 svar till “Nu frodas vintersådderna i back”

 1. Astrid skriver:

  Jag såg bara bild häromdan på din sådd men blev inspirerad. Har för-sått helt fel inne och ha rangliga små (jävla) plantor som jag nog tror får tacka för sig. Nu har jag istället förberett en plastback som blev över från allt vårt sorterande (vi tar tag i de sista grejerna från flytten för 3 år sedan), pulat ner små lådor och ska snart börja testa att så. Får se vad jag tänkte så men tror att jag ska våga ha det ute lite på dagarna, just för ljuset. Jag är lite orolig att det är det som skapat problemen för de jag provat att så. Vad vet jag - får testa och träna! Men att vinterså i plastback ska jag minnas till nästa år!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vitsen med vintersådderna är att de ska stå utomhus hela tiden! De fixar det - låt fröerna bestämma istället, då gror de när balansen mellan ljus och värme är bra. Och då blir plantorna jävligt fina och knubbiga istället =) /Sara

 2. Spännande med vinter sådder på det viset. Jag själv är än för feg för det. Hittade det perfekta receptet på knubbiga fina kålplantor förra året och kör på repris iår. Dock så är nackdelen med dessa plantor precis som du säger att de verkligen måste tas om hand om som bäbisar vad gäller avhärdning. Men Piraciba broccolin är bara för god för att vara utan ett år! Så tar det säkra före det osäkra där^^

  • Sara Bäckmo skriver:

   Men du, prova i alla fall vintersådderna nästa år! Det är märkbart stor skillnad på plantorna. /Sara

 3. Maria skriver:

  Vi har flytt till sommaren, så jag ser fram emot att kunna testa vintersådd nästa år. Í år blir det ingen sådd alls nästan, pack och flytt istället. Funderar på var jag kan ställa mina backar nästa vår. Som jag kommer ihåg det har vi ingenstans utan att backarna får sol. Hur har du löst det?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nån typ av skugga är jag säker på att det finns. Längs en husvägg, under några buskar, bakom en häck eller liknande. Lite sol på dagen gör ju inget men det är viktigt att de inte står i full sol hela dagen. /Sara

 4. Helen skriver:

  Har också vintersådder i år, framförallt sommarblommor av olika slag. Några har inte kommit upp alls ännu och jag har förstått att det kan ta lång tid, särskilt för en del perenna sorter. Varför ska de inte stå i sol? Ingen sol alls föränn de planteras ut på växtplatsen?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ingen sol eftersom det blir för varmt i backen och plantorna/sådderna bränns sönder. Lite sol är ok, men helst halvskugga.
   Blommor, både sommarblommor och perenner kan ta lång tid på sig att gro. Vissa sorter kan ta flera år på sig. /Sara

 5. Jonathan skriver:

  Kul att det funkar så bra!
  Har inspirerats en hel del av dej, testar med olika plastbackar och liknande lösningar i bågväxthus just nu, men har inte satt ut något ännu. kollar temperaturer och så. Det blir lite för varmt på dagarna än så länge. Men kul som du säger att plantorna väljer själva när de vill dra igång, jag fick en glad överraskning igår: Har inte fått grönkål att gro inne (tog frön från förra årets plantor och sådde inne), så jag har trott att jag måste göra om och rätt där, men igår när jag skulle ta fler frön från de gamla kålskeletten i förra årets kålland såg jag en massa smågroddar där!
  Så jag behöver bara luta mej tillbaka och flytta över dem när jag har lust att etablera dem där de ska växa i år.
  Ibland ska man inte krångla till det verkar det som?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, ibland är det enklaste det bästa =) Men det tycker vi ju är lite tråkigt eftersom vi gärna vill pilla med våra plantor! /Sara

 6. Nilla skriver:

  Underbar inspiration. Jag sådde olika kålsorter i växthuset under fiberväv och de har tagit sig förvånansvärt bra.
  Majsen är på g upp och två olika frösådda lökar. Spännande det här. Jag har krängt 12 pallramar för er billig peng som ska stå i min odlingstunnel. 🙂

 7. Laszlo Donat skriver:

  "förbenade rotkörveln" 3 st frö har grott hittills ur en påse frö, efter 2 månader i kylskåp, sen inne och nu i kallväxthus. Jag var lite sur tills jag läst om din "förbenade rotkörveln"! Nu jag är nöjd, kanske gror fler!
  Är det lika svårt med spansk körvel?

 8. Katarina Olsson skriver:

  Jag tog ditt tips och sådde två backar med lite alltmöjligt. Nu har det mesta kommit upp; sallat, spenat, olika sorters vallmo, persilja, dill, sommarblommor mm.
  Jag duschar på karen( gamla tomma plastbyttor från kiwi, vindruvor, småtomater etc). Plastlocket klipper jag etiketter av. Snacka om återbruk och hur spännande som helst att lyfta på locken och titta!
  Gillar absolut att avhärdningen blir lättare. Brukar ofta misslyckas när jag försöker avhärda små plantor uppdragna inomhus.

 9. Sofias Lantliv skriver:

  Hej! Har en fråga som du säkert redan besvarat.. men iallafall: jag vill gärna prova att vinterså men inte haft någon snö att "vattna" med. Nu är det äntligen snö så är väldigt sugen på att prova. Dock ska det tydligen bli plusgrader nästa vecka. Är temperaturväxlingarna för nära inpå sådden eller kan jag vinterså i helgen trots jag väntar ett mildare väder? Tack!

 10. Camilla skriver:

  Går det att så alla källsortering i plastack ute eller är det några sorter som måste förstås inomhus?
  Tacksam för svar.

 11. Marita Hellberg skriver:

  Nu har även jag vågat börja vinterså😃!
  Tack vare dig🥰
  Ska även så mer!
  Tack Sara
  Med vänlig hälsning, Marita

 12. Inger M Johansson skriver:

  Spännande! Skall testa redan i helgen. Bor i Mälardalen där vinu fått snö o riktigt kallt. Men säg VAD kan jag så? Vilka sorter...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *