Stäng menyn

Nu frodas vintersådderna i back

De vintersådda plantorna är tuffa och klarar temperaturväxlingar som inomhusplantorna skulle duka under av bara att tänka på.

I mitten av februari sådde jag grönsaker i tråg som placerades i plastbackar utomhus. En typ av vintersådd som är så användbar för oss som har liten yta inomhus till försådder. Den lilla ytan till trots är det ändå en hel del grönsaker jag vill kunna så tidigt, vissa för att de helt enkelt behöver den långa utvecklingstiden och andra för att jag tycker att den tidiga sådden fyller en funktion i alla skördar som avlöser varandra.

Genom att göra en del av sådderna i plastback där de helt enkelt får sköta sig själva - utomhus under vintern - kan jag spara den värdefulla inomhusplatsen till sånt som ogillar kyla (till exempel kronärtskocka, tomat, selleri, paprika och äggplanta). Hur jag gjorde sådden kan du se längst ner i det här inlägget.

 

Bland snö står de genomskinliga plastbackarna, ännu utan någon synlig grönska i trågen inuti.

Backarna har stått skyddade från stark sol men utsatts för kraftiga temperaturväxlingar.

 

Utomhus istället för i tunnelväxthuset
I år valde jag att låta vintersådderna i plastback stå utomhus. Anledningen till det är att jag vill att de ska gro och växa långsamt för att inte alldeles drunkna i plantor att skola om de sista veckorna av min graviditet. Om backarna skulle stått kvar i tunnelväxthuset skulle allt ha grott och vuxit så snabbt att jag blivit tvungen att jobba med plantorna långt tidigare. Nu har jag sluppit det.

 
Två månader efter sådd har alla utom en bytta grott. Den som inte grott är den förbenade rotkörveln, en grönsak som jag tror är kanongod men aldrig lyckats få upp en enda planta av trots fyra års envisa försök. Nu kanske jag ger upp hoppet om att kunna skörda den grönsaken.

Som du ser är plantorna i väldigt olika storlek, helt beroende på hur snabbt de gror och sedan tenderar att växa. Sallat och kål både gror och växer snabbt. Persilja är långsam.

 

Ett tråg med fina ljusgröna sallatsplantor.

Blandade fröer av lösa sallatshuvuden växer i en bytta för sig. Trots förra veckans köldknäpp på minst -5 grader utomhus visar de inget spår av att ha tagit skada.

 

Små, små gröna pluttar av persilja har grott i ett tråg.

Persilja är exempel på grönsaker som både gror och växer långsamt till en början. De här behöver inte planteras om, eller ut, än på länge.

 

Tåligare plantor vid vintersådd
När jag sår till exempel kål och sallat inomhus i rumstemperatur är det svårt att få så här fina plantor. De blir gängliga, tunna, spröda och svåra att hantera, helt enkelt eftersom det är knivigt att synka alla omständigheter med varandra. För lite dagsljus och för mycket värme är en ganska vanlig men mindre lyckad kombination. I backen gror grönsakerna när de tycker det är en lagom mix, helt utan att jag behöver lägga mig i det hela. Min enda uppgift är egentligen att se till att det är lagom fuktigt i krukorna, sen blir plantorna så här knubbiga, gröna och fina.

Eftersom fröerna är sådda i planteringsjord (se klippet nedan där jag förklarar varför jag INTE använder såjord) som är gödslad och klar finns allt plantorna behöver för en överskådlig tid. Jag behöver inte ha bråttom med att skola om utan kan ta det vid lämpligt tillfälle.

 

Små gröna plantor på tillväxt i ett litet tråg.

Kål är exempel på fröer som klarar vintersådd utmärkt och ofta blir fina, välmående små plantor. Här växer kålrot.


Och då!
Sen kommer det riktigt fina med vintersådderna som görs utomhus, oavsett om försådden gjorts i plastback, tunnelväxthus eller kallbänk för att sedan skolas om innan senare utplantering. Plantorna är vana vid temperaturväxlingar! Tjoho! På ett helt annat sätt än de ömtåliga inomhusplantorna, som behöver avhärdning och tillsyn som små bebisar, är de vintersådda plantorna robusta och lätthanterliga. Efter omplantering i egna krukor kan de i stort sett stå i den typ av miljö som de grott och vuxit upp i. Det gör det väldigt enkelt att hitta plats till alla plantor som blir. Exempel på det ska du få framöver när jag skolat om mina plantor.

 

Tråg med grönsaker i olika stadier står i plastbacken.

Jag har inga planer på att skola om mina plantor än, de får åtminstone vänta till efter trädgårdsmässan. De klarar sig fint i backen ännu ett tag, utomhus förstås.

 

Skola om eller inte?
En del av det som kan sås i back under vintern behöver inte skolas om innan de sätts ut på sina växtplatser, men jag brukar göra det. Det kan vara svårt att avgöra exakt när plantorna i såtrågen kommer att vara redo för utplantering, beroende på hur de grott och vuxit, och sedan matcha det med temperaturen på den slutliga växtplatsen. Sallaten på bilden ovan skulle utan problem kunna åka rakt ner i tunnelväxthusets bäddar utan att passera egen kruka, men eftersom jag just nu inte har någon ledig plats får den några lyxveckor i egen boning innan det är dags att sätta ut.

Det är fortfarande inte för sent att göra sådder i plastback. I norr är det ett utmärkt alternativ till försådd inne under den kalla våren, det berättar Agneta Andersson i sitt gästblogginlägg Agneta odlar nästan allt - i zon 7.
/Sara Bäckmo

 

17. april 2016