07. oktober 2016

Övervintra palsternackorna

Peter-palsternack och hans kompisar står på rad i landet och ber om att bli uppätna. Men de får stå kvar. Rötterna klarar sig fint i backen under vintern.

En del grönsaker är extra användbara och dessutom lätta att lagra. De odlar jag mycket av. Palsternackor till exempel. Jag har aldrig i hela mitt liv köpt så mycket palsternackor under ett år som jag odlar, men tillgången gör att jag blir peppad att experimentera i matlagningen och vi äter upp i princip allt.

Enklaste sättet att lagra palsternackor över vintern är i jorden, dessutom blir rötterna sötare när de utsatts för kyla. De tål alltså att stå kvar på växtplatsen. Därför är jag noga med att planera var de odlas så att vinterlagringen i landet inte stör mina planer på tidiga sådder våren därpå. Kanske står det palsternackor i landet fram till mars och då kan jag ju inte odla annat där. Nästa år ska det odlas bönor där palsternackorna växer och de ska i jorden först tidigast i maj.

 

 

Fram till dess att jorden frysen skördar jag rötterna bit för bit då vi behöver dem till matlagningen. Men sen när jorden börjar frysa skördar jag ett ordentligt knippe, blastar av och stoppar i en påse i kylskåpet eller i vår farstu (som brukar hålla ungefär samma temperatur som kylen innan det blir riktigt kallt ute). Just palsternackor har jag inte lyckats lagra i torv på samma bra sätt som morötter (se klippet Lagra morötter i torv) dessvärre, de har ruttnat. Det lilla förrådet i kylen räcker tills det blir mildväder nån gång under vintern, då tar jag upp nya knippen.

Palsternackorna behöver inte blastas av inför vintern, blasten vissnar bara ner och lägger sig som ett litet täcke över rötterna. Bra så.

 

Flyttar om vid behov
I våras hade jag fina palsternackor väldigt sent på våren och de var så stora att jag inte kunde ta upp dem och ha dem i kylen. Då grävde jag upp det som var kvar i landet och lade i en trädgårdskorg. Den grävde jag sedan ner i en annan del i köksträdgården - som en liten stuka. Där fick rötterna ligga och så "skördade" vi därifrån då vi behövde.

Palsternacka är en väldigt, väldigt fin grönsak tycker jag. Nu lagar jag emellanåt några rätter till vår lilla bebis och då är palsternackan en favorit. Den sätter en mild fin smak till bebismaten, som jag gillar bättre än den lite smaklösa potatisen. Mums säger Loa, som hunnit bli fem månader nu och älskar att mumsa på stora bitar grönsaker från trädgården.

 

Ett knippe jordiga palsternackor i landet.

Jag föredrar de mindre rötterna framför de stora jättarna. De här helt enkelt lättare att äta upp.

 

Receptförslag från Skillnadens mat
Rötterna kan användas i princip alla rätter där potatis eller andra rotsaker används, vilket är oerhört bra. Här är några förslag:

Puré på palsternacka
Gratinerada bullar av palsternacka
Gnocchi med mangold och rotsaker
Raggmunk med rotsaker och purjolök
Vintrig ängamat
Skillnadens röda grönsakssalt

Hoppas du njuter av dina palsternackor lika mycket som jag med min skörd. Och visst är det härligt att kunna hämta mat i trädgården. Jag älskar det här livet!
/Sara Bäckmo

2 svar till “Övervintra palsternackorna”

  1. Lina skriver:

    Ja du... I mitt kök ligger det äpple o päron överallt för att torka i torken sax o burkar som förvaringsplats. Majskolvar ligger på bänken som ska kokas o mixas o silas o ner i små portioner till Lilllan. På kaklet ser jag nu att det är miniskvättar av päronpuren med ingefära o kanel som jag gjorde här om dagen. I uterummet trängs paprikor o chilisar med soyabönplantor o borlottibönor som torkas. Där står även en Ikeakasse med päron och frukkrossaren o pressen med alla flaskor som väntas på att fyllas med must. Frysarna är fulla o den lätta paniken börjar infinna sig. Har sått ett frö hos mannen. - jag tror vi behöver en frysbox till nu när vi ska börja odla i tunneln nästa år- mmm det får vi fundera på säger han medan han mumsar förnöjt på den krispiga röda paprikan som vi just plockat från uterummet. Härligt att vloggar oxå. Stor kram från skånelandet.

  2. Jessica skriver:

    I mitt kök trängs spagettipumpor, vitlök, annan lök, tomater, äpplen samt tillvaratagande av egna fröer. Alla köksbänkar är fulla. På golvet står bokashihinken och på bänken står även kefirtillverkingen och två stora burkar med kombucha under tillverkning. Trädgård o skörder är under kaos eftersom min ryggproblematik är värre än vanligt. Så blev det denna odlingssäsong. Som tur är får man nya försök nästa år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *