Nytt grepp på YouTube - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Nytt grepp på YouTube

Nu har jag äntligen gjort något jag har funderat på en längre tid. Jag har för första gången publicerat ett klipp på YouTube som kostar pengar för dig att se. Oj, oj!

Jag har bollat fram och tillbaka med både följare och blogg-kollegor. Vänt och vridit på möjligheterna och omöjligheterna. Kommit fram till att det här är något jag måste testa. Men tvekat för att jag inte vet hur det kommer att tas emot. Min man är ett superbra stöd som ganska snabbt konstaterade att "Du får väl testa, annars vet du ju inte. Funkar det inte får du väl ändra dig." Svårare än så är det ju faktiskt inte, så nu kör jag!

 

Saras trädgårdsdagar
Klippet är en del av Saras trädgårdsdagar, alltså det som jag tidigare kallade för vloggen. Jag bytte namn för jag tyckte att vlogg var lite för mycket... tonåring på nåt sätt. Klippet kan du se nedan. Och, håll i hatten, det kostar 9 kronor att se! Först visas en trailer, en kortare del av innehållet, sedan måste du klicka dig vidare via länk i klippet till huvudinslaget som heter Wonderberries och tunnelfix. Då får du se hela det långa klippet, där jag pysslar om mina wonderberries, möblerar om kålsådder och fnittrande testar jordens djup i djupbäddarna.

https://youtube.com/watch?v=lcD34dNArGM

Varför kostar det pengar?
Allt material som delas i mina sociala medier är gratis att ta del av. Jag lägger mycket tid på att publicera relevanta grejer och få till en bra mix och jag ser det som mitt jobb även om bara en bråkdel av det är sådant som ger specifik ersättning.

Det har varit viktigt för mig att ha en någorlunda opartisk hållning, ett arv från nästan 20 år inom public service.  Därför har jag aldrig gjort några sponsrade inlägg där jag smörjer in benen med hudvårdsprodukter för att få in en slant till hushållskassan.

Men, även om Skillnadens är Sveriges största trädgårdsblogg så är det en mycket nischad blogg som inte direkt ger några stora inkomster. Jag behöver istället tänka att det är "många bäckar små" som gäller för att betala min del av hushållskassan. Och det är här YouTube-klippen är intressanta.

 

Nu räknar vi!
Helt ovetenskapligt skulle jag säga att videoklippen är det mest uppskattade av allt material jag producerar. Det är också det som tar längst tid att göra - och ger minst i kassan. Reklamintäkterna för en kanal som min, som ju inte gör några sponsrade videoklipp, landar på 2 000-3 000 kronor per månad (cirka 1 200 kronor/månad efter skatter). Då publicerar jag 8-12 klipp per månad. I princip ger alltså klippen ingen ersättning alls.

Om det ska vara motiverat att fortsätta publicera klipp med bra teknik, väl förberedda och redigerade, tänker jag att jag behöver fundera på andra sätt att finansiera mitt jobb. Och det rimligaste är helt enkelt att ta betalt. Jag säljer en tjänst och den som vill ha den betalar, precis så som det funkar i alla andra sammanhang. Det känns hårt att skriva så, särskilt i den här världen. Det mesta när det gäller sociala medier är ju gratis att ta del av.

 

Fungerande system
YouTube har ett väl fungerande system för att helt enkelt sälja klipp. Jag som producent kan välja att hyra ut mina klipp, att sälja dem eller att låta tittare betala för en prenumeration:

Om jag hyr ut klippen kan du se dem bara under en begränsad tid. Jag vet att de flesta gärna ser klippen flera gånger, därför tycker jag inte att det är en så bra metod.

Om jag gör om kanalen till en betalkanal blir större delar av materialet betalklipp och det vill jag inte. Dessutom är jag fortfarande i lite av en bebisbubbla och kan inte alltid garantera si eller så många klipp per vecka. Just nu är det alltså inget bra alternativ heller.

Att låta tittaren köpa klipp verkar vara det bästa, just nu. Genom att betala 9 kronor för vissa klipp som har du tillgång till dem för jämnan. Allt annat är gratis och jag har ingen anledning just nu att ändra på det.

 

Den lilla blå köp-knappen syns uppe i högra hörnet och när du klickar på den kan du köpa klippet för att se det så många gånger du vill.

Den lilla blå köp-knappen syns uppe i högra hörnet och när du klickar på den kan du köpa klippet för att se det så många gånger du vill.

 

Hur gör jag?
När du bestämt dig för att titta på klippet klickar du på den blå knappen i anslutning till rubriken där det står "9 kr". Då slussas du till en sida där du antingen slutför köpet med ett sedan tidigare registrerat kort, eller registrerar ditt betalkort och sedan godkänner köpet. Det är väldigt enkelt. Eftersom jag själv ser klippet gratis (eftersom det är jag som är "ägaren") har jag inte listat ut hur jag köper klippet via mobilen. Någonstans läste jag att det saknas sätt att betala klipp via mobilen, men det låter ju i så fall märkligt. Har du provat?

 

Enstaka klipp kostar
Det här är att betrakta som ett test. Om jag inte testar får jag ju inte veta hur det funkar rent tekniskt eller hur det tas emot. Jag blir förstås jätteglad om du vill fortsätta att titta på mina klipp - också de som kostar några kronor. Ge gärna feedback på hur det fungerar och om jag kan göra några ändringar som får det att bli smidigare, tydligare och bättre, det här ju helt nytt också för mig!

Vad tycker du? Är det här rätt eller fel väg att gå? Föredrar du sponsrade inlägg och mer reklam, framför klipp som kostar några kronor att se?
/Sara Bäckmo

 

18. april 2017

97 svar till “Nytt grepp på YouTube”

 1. Theres skriver:

  Hej!
  Självklart ska du prova dig fram för att se vad som fungerar : ) Reklamintäkter/ads på webben är ju sedan länge något som tyvärr inte ger speciellt god utdelning i förhållandet till räckvidd.

  Har du funderat på Patrion? Finns många varianter att använda sig av där, du anpassar efter vad du själv föredrar. Ex släppa utvalda teasers på YT och fulllängdsmaterialet till dessa på Patrion,- kanske även en del blogginlägg i sin helhet eller endast där. Finns många andra möjligheter med Paterons system också, ex olika prisnivåer, community funktioner m.m
  (Personligen föredrar jag att kunna välja hur mycket jag vill betala och därmed får tillgång till per månad. Även om den garanterade mängden flöde är lågt pga kreatörers liv utöver datorer och smartphones.)
  /Supernördig bonde och 90-talist

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Theres! Jag har kollat på Patrion flera gånger och tycker det finns många fördelar. Dock blir det en plattform till att hålla ordning på och sköta. Det skulle jag inte klara av just nu, det är så många bollar i luften som det är. Det finns fler varianter att utforska. Ganska spännande egentligen! /Sara

 2. Margaret skriver:

  Det är klart du ska testa men för mig: Nej tack

 3. Kerstin skriver:

  Persinligen har jag inget emot sponsrade inlägg, bara det framgår att det är ett sådant. Jag kan inte för mitt liv tro att du kommer att stå och rekommendera saker du inte tror på och vi kan nog alla behöva tips på trädgårdsgrejer som funkar bra. Jag menar tänk om tex bokashi hade fått betala skäligt för all (gratis)reklam dom fått via dig och farbror grön.

  Förövrigt tycker jag inte att du ska skämmas minsta lilla för att du tar betalt för ditt jobb, det måste vi göra allihopa för att kunna få livet att gå runt, olika jobb ser olika ut bara. Sträck på dig för att du kan leva på det här istället. Dock tror jag att det kan vara lättare att få den stora massan av folk att titta på lite mer reklam än att aktivt betala för klipp, men det visar sig ju!

  Du är oavsett en stor inspirationskälla.

 4. Klart du ska testa! Det är ju ditt levebröd ☺ Jag tittar på vissa klipp flera gånger och då är det bra att kunna köpa istället för att hyra ? Jag visste inte att man kunde ta betalt så jag trodde först det var ett lurendrejeri på gång tills jag såg ditt svar i kommentarsfältet. Jag betalar hellre än ser reklamsnuttar dock har jag inget emot så som ni gör i podden eller tips om vissa saker och vart man köper dem. Lycka till!

 5. Lena skriver:

  Självklart skall du ta betalt för vad du gör. Flera amerikanska farmers har doneringsknappar på hemsidan där man kan donera pengar för att de skall ha råd att fortsätta göra klipp. Kanske kunde det vara något för dig att ha också? Du är ju en stor inspiratör för hela köksträdgård-sverige så en hel del människor borde ju rimligtvis vara beredda att lägga en del av sin inkomst på att ge dig inkomst.

 6. Hilda skriver:

  Egentligen är det ju inte konstigt alls. Det är bara en vana folk har fått att allt är gratis och så blir det chockartat att få betala några (ynka) kronor. Men ingen hade ju gått in i en bokhandel och utgått från att din bok är gratis. Nä. Kör på och testa. Klart kunskap kan kosta lite. Det gör det ju hela tiden i trädgården när frön inte vill gro, när sniglarna tar sallaten eller när man köper ngn onödig trädgårdspryl som inte håller måttet. 🙂

 7. Cecilia skriver:

  Jag plågas något oerhört av reklam!!!!!! Jag står inte ut ned det helt enkelt. Tittar ALDRIG på TV4 av den anledningen. Tycker ibland att din tidning har för mycket också. Vi ska konsumera mindre för att vår värld ska kunna överleva. Detta är min åsikt som växte upp på det underbara 70-talet! Public service är fantastiskt bra!!!

 8. Hilda skriver:

  Var visst inte färdig.. ?
  Att kika på ett klipp för en pyttesumma kan man ju också se som en liten investering i en livslång kunskap. ?

  Jag hoppas det går bra för dig!

 9. Nina skriver:

  Klart du ska ta betalt för allt arbete du gör. Och jag betalt gärna för all kunskap oj glädje jag får från dina klipp!

 10. 9 kr, det är taget! Såklart vill jag vara med och betala en liten slant för massor med information , presenterat på ett proffsigt och underhållande sätt. Förstår att du lägger ner många timmars arbete på det vi konsumerar på en kort stund. Jag vill ha dig kvar och tycker att du ska ha betalt för det du gör. Jobba helt utan ersättning ska ingen behöva göra. Hälsar Kat : )

 11. Christel skriver:

  Mera betal och mindre reklam, ja tack!

 12. Lotta skriver:

  Ja! Jag brukar oftast avstå betalversioner. Det är nog för att de som står bakom helt enkelt saknar det du har. Skarp kommunikativ färdighet och talang. Med din öppenhet ovan berättigar du med råge de 9 kronorna. Kvalitativt och charmigt innehåll utan reklam o dolda budskap - Ja tack!
  9 kronor är ingen hög kostnad, dock tror jag det får konsekvenser för tittarens krav på klippet. Å andra sidan gör du alltid välregisserade o välredigerade klipp, så risken är liten att klippen inte motsvarar förväntningarna.

  Lycka till!

 13. Keiko skriver:

  Hej Sara,
  Jag kan absolut tänka mig att betala för att slippa reklam.
  Och du har rätt i att det inte går att betala via telefonen. (I alla fall kan inte jag hitta den funktionen.)
  Lycka till! Jag tror att det kommer att gå bra.

 14. Erika Roos skriver:

  Klart du ska ta betalt för ditt arbete. Jag tycker att det är bra att man köper klippet så man kan se om det. Själv ser jag om och ser om klipp och tittar på andra detaljer, typ "hur är den där odlingslådan byggd?"
  Jag gick in via YouTube-appen i mobilen och fick frågan om jag ville betala för klippet, nu betalade jag inte, så jag kan inte verifiera om det går eller inte. 😉
  Just nu har vi det lite kärvt med pengar, men jag kan ju alltid se ikapp klippen (vlogen är min favorit) när vi har det lite bättre. 🙂 Lycka till!

 15. En alldeles utmärkt idé tycker jag. Dina filmer håller en mycket hög kvalité. Betalar hellre direkt till dig än via reklam. Tyvärr spammar ju youtube själva med en hel del reklam, men jag tar av mig hörlurarna och tittar på trädgården under den minuten. Lycka till!

 16. Karolina skriver:

  Jag förstår absolut att du vill ha betalt! Jag använder personligen din kanal som uppslagsverk när jag funderar över odling av något, jag har köpt din bok och skulle absolut vara intresserad av mer digitalt material även om det inte var gratis. Dock tycker jag att det är lite krångligt att hålla på och betala per klipp och skulle hellre se per månad eller år. Men hoppas du hittar en lösning som passar dig!

 17. Emma skriver:

  Det var absolut värt 9 kr!!

 18. Sara Estenlund skriver:

  Spännande idé Lena lanserade - en gåvoknapp! Om det inte tar emot i dina värderingar, så hade det ju varit otroligt spännande som komplement! Man blir jätteglad och inspirerad av ett klipp, eller ser väldigt många av dina klipp tills man känner att, nää det här måste jag ju ge uppskattning för! Det kanske kunde bli rätt många slantar med tanke på din följarskara.

 19. Maria Herlin skriver:

  Jag tycker att ett abonnemang passar mig bäst. Ingen reklam, ett fast pris varje månad som dras automatiskt från mitt bankkonto med fri tillgång till allt innehåll alternativt olika prisnivåer för olika innehåll. Mitt argument för detta är att jag har stenkoll på mina utgifter och inte gärna bokför småsummor varenda gång jag vill se något. Så jag betalat gärna men hellre till ett helt innehåll än styckvis. /Maria, Västra gårda trädgård

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det vore det allra bästa, men som det ser ut nu är det svårt att få till prenumeration på bara delar av materialet. Vill att allt annat ska vara öppet. Kollar alternativ. Tack för feedback! /Sara

 20. Ane skriver:

  Jeg betaler gjerne for å se klippene dine, men får ikke til. Sier at det ikke er gjort tilgjengelig for mitt land. Jag bor i Norge 🙂

 21. Du är fantastisk med kunskap och inspiration så Jag betalar gärna men vill helst slippa betala per klipp utan hellre för längre period. Jag ser nästan allt via mobil och då är det en klar nackdel att inte kunna betala från mobilen.
  /Christina

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det håller jag verkligen med om att det är ett problem. Hur kan det vara så? Jag kollar på fler alternativ. Återkommer. Tack för feedback! /Sara

 22. Karin skriver:

  Hej Sara,

  Jag tycker självklart att du ska ta betalt för din klipp. Du producerar högkvalitativt material och är en genuin inspiratör. Jag tycker till och med att du skulle kunna utöka dina produkter/tjänster och erbjuda trädgårds-konsultationer via exempelvis Skype, där man köper en timme eller liknande upplägg av dig. Som en trädgårdscoach, och du kan göra det hemifrån på tider som passar dig. Man skulle kunna skicka relevanta bilder på sin trädgård inför samtalet och här kunna berätta om utmaningar som man står inför och pepp som man önskar.

  Detta är så klart bara en spontan tanke, vet inte om det är nåt för dig. Men jag skulle verkligen vara intresserad av det själv. Jag tror att den som är intresserad skulle vara beredd att betala kring 1000 kr eller mer per timme eller session för en sådan typ av personlig rådgivning.

  Mvh,
  Karin

 23. Malin skriver:

  Men Sara.... Det är ju helt galet att du nästan ber om ursäkt för att du tar betalt för ett jobb du gör. Det är ju ditt levebröd det här med odling. Så himla mycket gratis tips, idéer, inspiration och glädje jag fått av dina klipp och era podcasts!! Skulle med glädje betala för klipp om alternativet vore att du blev sponsrad och du då behövde "sälja in" nåt du egentligen inte står bakom. Nej sträck på dig och värdera ditt jobb! Kram ?

 24. Emma skriver:

  Jag tycker det är väldigt rimligt och säger bara kör på! Vi uppskattar genuint och intressant material, det får kosta pengar tycker jag. Förstår precis. Men jag har försökt köpa klippet flera gånger nu men det funkar tyvärr inte. Får försöka komma fram till varför. Sitter med Android-mobil...

 25. Emma skriver:

  Uppdatering: Att mitt kort avvisades var enkelt löst! Jag hade inte mitt kort öppet för köp på alla sidor. Man måste ändra det i sin internetbank, i mitt fall: https://www.nordea.se/privat/vardagstjanster/kort/Internetkop.html
  Tänkte att jag kanske kan hjälpa någon som läser här och stött på samma grej. Nu ska jag kolla klippet och äta kladdkaka, tjoho ?

 26. Annika Fredriksson skriver:

  är lite kluven kanske hellre köper din nästa bok har redan den första MVH Annika

 27. Malin skriver:

  Nu funkade det och jag sitter och snorar i soffan och drömmer om den stundande säsongen 😉
  För mig gick det inte alls att köpa med min iphone, men jag köpte via datorn och så kunde jag öppna google/youtube kontot på telefonen och se via chromecast på teven. Kalasbra! Men det är klart att det underlättar om man slipper både dator och telefon, men känns inte som ett problem direkt 🙂 Nu vill jag ha fler klipp!

 28. Charlotte skriver:

  Jag håller med om att du så klart skall kunna få inkomster av ditt fina arbete. För min del skulle det vara bra om det var en modell där de som vill och kan betala för att slippa reklam kunde göra så, medan vi som det inte funkar för kunde välja att se klippen med reklam istället. Tack för övrigt för fantastiskt inspirerande texter, bilder och filmer!

 29. Anna skriver:

  Jag har inga problem att betala för kvalitet och det vet jag att jag får av dig. För mig blir det dock mycket pill att betala varje gång för ett klipp och troligen även flera gånger i månaden. Risken är att jag hoppar över bara för att slippa fixa och dona även om jag har full förståelse för bakgrunden.
  Ett alternativ är att göra likt wikipedia och andra gratiskanaler där det finns möjlighet att sponsra arbetet och upphovs(mannen)kvinnan. På så vis uppmuntras det till möjligheten att slippa reklamsponsring och bibehålla enkelheten med en touch av public service. Det är nog fler med mig som gärna bidrar med en stor eller liten summa både en och flera gånger!

 30. Linda skriver:

  Jag har inget emot sponsrade inlägg (så länge det inte blir så att det känns som det bara är sånt i en blogg och inget "eget") Jag tror verkligen inte du skulle göra reklam för något som du inte själv tycker är bra/tror på och många av oss nybörjare skulle nog gärna ta del av tips på produkter som vi kan ha nytta av i trädgården. Du gör ju redan (gratis då antar jag) reklam för Bokashi och du har ju också nämnt guldvattenkannan/pottan med det hjärtformade hålet.

 31. Siv Svensdon skriver:

  Tycker självklart du ska ha betalt för allt jobb du lägger ner. Jag betalar gärna en slant för att kunna se klippen fler gånger. Jag har faktiskt undrat hur du kan lägga ner så mycket arbeta och inte ta betalt.

 32. Anne skriver:

  Jeg er enig i at du skal ha betalt for alt arbeidet du gjør. Ikke noe problem å betale 9kr. Men det går ikke å kjøpe i Norge. Du har visst ikke gjort det klart for mitt land, sier YouTube. Det håper jeg du får til!

 33. Nina skriver:

  Dina klipp är helt underbara! Jag föredrar dock bra sponsring (som på podden) eller månads/årsvis betalning. Det blir en känsla av 'stopp i flödet' att betala per klipp.

 34. Hej, tycker det är helt ok men vi som bor i Finland tycks det inte fungera att va med? Margareth

 35. Emma skriver:

  Hej Sara! Jag tycker du gör jättebra youtube-klipp och arbete överlag. Att få nya kunskaper via youtube, bloggar och poddar är en viktig del av nutidens folkbildning, och det gör mig lycklig att det finns sådana som du! Men för att kunskapen ska vara så tillgängligt som möjligt tycker inte jag att det ska kosta pengar. Jag är själv ung, student, och inte van att behöva betala på youtube (och kommer troligen inte börja göra det heller). Jag tycker hellre du kan ha uttalade sponsorer som visas i samband med dina klipp, eller som enskilda klipp. Jag förstår att det tar mycket tid att göra filmklippen, men det är samtidigt också en reklamkanal för dig, dina kurser, föreläsningar och böcker som inte ska underskattas. Jag hade aldrig hittat till dig, din podd eller dina böcker om det inte vore för youtube-kanalen!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Dessvärre tar det längre tid för mig att jobba med sponsorer än det tar att göra själva klippen och som arbetande småbarnsmamma har jag inte tid till det just nu. Merparten av klippen jag producerar kommer fortsatt att vara gratis, hoppas du har lust att fortsätta titta på dem! /Sara

 36. Hanna skriver:

  Kan tänka att dina böcker drar in hushållskassan och youtubekanalen är väl reklam för den? Nej jag kommer inte betala. Klippen du gjort och podden gör ju reklam för dina böcker, nån måtta får det vara

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jobbar du också gratis? Har du undersökt hur mina villkor när det gäller bokförsäljning ser ut? Och hur lång tid det tar att göra en bok? Och hur mycket jobb det är med att marknadsföra den och sälja den? Och hur mycket som i slutändan hamnar i min ficka? Cred till alla författare och skribenter som sliter med fina böcker och i gengäld får en tämligen blygsam summa för arbetet i betalning! /Sara

 37. Maria skriver:

  Snegla på Mattias företag Moderskeppet! Han började lära ut bildbehandling gratis med blogg och videoklipp. Nu efter många år säljer han ett guldmedlemskap och har fortfarande en trogen följarskara, troligen för att han har varit så öppen och generös!!

 38. Lena skriver:

  Jag tycker jättemycket om dina klipp men att betala känns inte rätt. Kommer sluta titta isf. Hellre reklam då.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Merparten av alla klipp, nya som gamla, kommer fortsatt att vara gratis. Det är endast klipp i serien Saras trädgårdsdagar som kommer att vara betalklipp. Hoppas du vill fortsätta titta! /Sara

 39. Caroline Berg skriver:

  Självklart ska du ha betalt för ditt arbete! Personligen skulle jag hellre betala för en prenumeration men kan tänka mig att betala för enstaka klipp om det är den lösning som fungerar bäst för dig. Tycker inte det är annorlunda än att betala för en prenumeration på ljudböcker eller Spotify tex. Jag tycker hemskt illa om reklam och inte så mycket bättre om sponsrade inlägg så detta får tummen upp från mig! Älskar opartiskhet!

 40. Emma skriver:

  Håller med om att det är självklart att få betalt för sitt arbete. Personligen tittar jag hellre på en reklamsnutt på 30 sek än betalar 9 kr. Inte för att ditt innehåll inte är värt det utan för att jag är en fattiglapp. Hoppas det går bra för dig, Vi är många som kan så mycket mer pga dig??

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Emma! Merparten av allt, nytt som gammalt, kommer fortsätta att vara gratis. Hoppas du vill fortsätta titta! /Sara

 41. Ann-Louise skriver:

  Hej. Tycker att det är bra att du tar betalt för dina proffsiga videor. Nu verkar det som att det inte går att öppna i Finland, går det att åtgärda?

 42. Maggie skriver:

  Helt ok att vilja ha betalt. Tror dock du kommer att tappa en del tittare, speciellt när man ska betala per gång, blir för krångligt. Dessutom fungerar det inte i nuläget utomlands. Vilket gör att jag inte kan se dina helt fantastiska klipp. Synd!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag måste göra ett speciellt erbjudande för vart land. Skriv gärna vilket land du bor i så ska jag aktivera det, om YouTube gör det möjligt. Det är endast klipp i serien Saras trädgårdsdagar som är betalklipp, annars är allt gratis - nytt som gammalt. Hoppas du vill fortsätta titta. Kollar möjligheterna för prenumeration. /Sara

 43. Vendela skriver:

  Du brottas ju med samma fråga som alla contentleveratörer - stora som små som multinationella. "Sharing is caring" - men i gen sa ju att det skulle vara gratis 😉

 44. Bettan skriver:

  Hoppas vi får se det i Finland också, här är det många som följer dej.

 45. Karin Remnelius Persson skriver:

  Betalning för all nedlagd tid är rätt. Det har Du min fulla respekt för. Min lön, jag får väl ut en ca 12 tusen efter skatt så jag får gå tillbaka till din bok som är jättebra! Du har gjort stor skillnad och gör än med ditt odlartänk. Jag får nog ta en paus från dina betalklipp. Skulle vara idé för mig om jag kunnat ta ett abonemang. Nå, jag får fortsätta i min fönsterkarm där några ärtskott nu gror. Respekterar ditt beslut. Får läsa tidningen Land via Readly, och där finns du ju! /Karin Remnelius Persson

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag ska kika på alternativet betalkanal också, men vad jag förstått är alternativet då att ALLT material kostar och det känns inte aktuellt just nu. Merparten av alla klipp, nya som gamla, kommer fortsätta att vara gratis. Hoppas du vill fortsätta titta på dem! /Sara

 46. Berrie skriver:

  Vad tråkigt! Ett klipp för 9 kr kan väl nästan vem som helst ha råd med, men flera klipp blir snabbt mycket pengar. Och vi är nog många som inte kommer att kunna följa dig längre. Om du nu måste ändra på ditt koncept, varför inte ha både gratisklipp med relevant reklam (som du får betalt för) och betalklipp utan reklam (som du ju också får betalt för)? Så kan alla fortsätta se dina filmer och inspireras. Jag förstår att du vill ha betalt för ditt arbete, men det får du ju redan. Du skriver böcker, håller kurser och föreläser och din närvaro på social medier m.m. är en stor, högljudd och, i praktiken, gratis reklampelare för dina existerande "betaltjänster". Så jag skulle anta att du drar ditt strå till stacken utan betalfilmer på youtube. Jag har köpt din bok, så jag har redan bidragit med allt jag kan. Det blir inga köpta filmer, tyvärr.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är endast klipp i serien Saras trädgårdsdagar som kommer att vara betalklipp - allt annat är gratis. Hoppas att du vill fortsätta titta på de klippen! /Sara

 47. Anna skriver:

  Ingen kan väl jobba utan betalning och jag vill hellre se betalklipp och veta att det håller ekonomiskt för dig i längden, än att du ska behöva "jaga reklam" för din kanal och behöva lägga ner om du inte hittar intresserade annonsörer/sponsorer. Kan tänka mig Patreon också, betalar redan flera underbara konstnärer världen över för deras kunskap så varför inte för trädgårdskunskap. Kan dock tänka mig att skulle vara mer låst för dig - jag skulle själv känna mig lite jagad att "prestera" för dem som är mina Patreons och med 4 underbara juveler hemma som behöver sitt så kanske det blir en negativ orkspiral. Nej fram för mera inslag där vi själv kan välja vilka som känns relevanta för just den situation vi har i odlingen hemmavid och jag tycker att 9 kr är helt överkomligt och fullt skäligt för din kunskap och nedlagda tid. Jag tillhör dem som tittar flera gånger på varje klipp och läser varje blogginlägg men tillhör också den generation som är van att betala för mig. Varför skulle du inte få betalt för din insats när jag får betalt för mitt jobb, förstår inte skillnaden faktiskt. Så sätt fart, jag är på! Tack för en underbar frisk fläkt i trädgårds-Sverige, både du och Farbror Grön och er fantastiska pod! Jag är och förblir ett troget fan.

 48. Pia ... Margareta Nyman skriver:

  Vill inte dra mitt betalkort nr på internet så det är tyvärr slutittat för min del. Ser hellre reklam på sidan....

 49. Birgit skriver:

  Hej Sara,jag skulle vilja gärna fortsätta att titta på dina klipp i serien Saras trädgårdsdagar. Jag tycker särskild om din vlogg där du är ännu mer sympatisk än du redan är i dina normala klipp.Det funkar jätte bra att förstår nästan allt du säger även som utlänning.Vi bor i Sverige men det finns inget normalt bredband här. Vi har internet via satellit men det fungerar bara med italiensk IP-adress, tyvärr.Jag hoppas verkligen att det är möjligt att aktivera det för Italien,annars kommer jag att vara väldigt besviken.I övrigt tycker jag att det är helt okej att betala för enstaka klipp när allt annat är gratis.Tack för alla dina klipp,blogginlägg,foton o.s.v.! /Birgit

 50. Hanna skriver:

  Det jag blir riktigt irriterad på är när du nu kommer på att du kan dra in extrapengar på något som är ren reklam för dig. Det när du gjort låååånga inlägg hur lite vikt du lägger vid intjänade kronor och ören i trädgården. Nu när din följarskara är större - kommer girigheten. Alltid. Alltid samma visa med varenda en som lyckas få en större skara. Då ska det börja räknas kronor och ören. Då passar det. Du som redovisar ekonomi så flitigt i intjänade kronor, 2 frågor- är du ärlig i det? Ingår köttet ni köper i total summan från ica eller vad du redovisar från? Tycker du sagt ni köper från bonde? Nr 2 berätta gärna vad din bok drar in så vi kan få en uppfattning om vad du tjänar på den, eftersom dessa klippen är en REN reklam för boken. Låt oss veta så kan vi väl sen få göra en mer ärlig bedömning om vi vill sponsra dig vidare (om nu du tjänar såååå lite på böcker i förhållande till arbete. Det är inte dom uppgifterna som man lätt kan få fram skvallrar om precis. Det känns oärligt alltihopa och smakar bittert då du förespråkat så innan hur tacksam du är för följarskara o sen kommer betalklipp?!?! Snacka om mjölka tittare. Blir så trött... Ännu en i raden som gått ut hårt med att denne brinner för detta, det är så roligt... sen nu är det jobb o kronor som gäller. Suck, suck igen att INGEN klarar av att ha en stor följarskara utan att göra allt för att försöka att tjäna pengar på den. Det blir väl så när man får hybris . Och Ja jag jobbar gratis!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vad tråkigt att du är missnöjd. Det är bara klipp i serien Saras trädgårdsdagar som kostar några kronor att se. Hoppas du istället vill titta på mitt övriga material. /Sara

 51. Annica Björk skriver:

  Betalar gärna 9 kr. Men jag tycker inte du ska vara rädd för sponsring när det är saker du själv tror på. Tycker ni gör det på ett bra sätt i podden. Hellre än de separata reklamfilmerna.

 52. Estelle Domeij skriver:

  Varför skulle inte du få leva på ditt arbete? Ren avundsjuka att missunna dig det. Du har en fantastisk talang och kunskap, så jag skulle gärna se att de etablerade TV-kanalerna anlitade dig också. Huruvida jag skulle betala är en annan femma... möjligen en prenumeration.
  Lycka till, fina du!

 53. Sanna Jonsson skriver:

  Jag har tidigare fått uppfattningen om att du är utbildad och arbetar som journalist och att detta med grönsaksodling och trädgård är din hobby. Jag får även den indikationen när jag läser dina inlägg på bloggen eller lyssnar/ser på youtube eller vlogg. Som jag förstår det är du inte utbildad inom trädgård utan du är självlärd genom "learning by doing". Du har tackvare din mediala förmåga att lansera dig själv och det du gör blivit en trädgårdsprofil i hela Sverige (Norge och Finland) och detta helt utan utbildning inom ämnet (eller har jag fel?) Så här långt känns väl allt ändå ok men att sedan börja ta betalt för en slags "utbildning" inom trädgårdsodling som du själv inte har i grunden måste väl ändå vara att kliva över en gräns, skall man betala för kunskap så vill i alla fall jag att den skall vila på en bredare grund än några års odlande till det egna hushållet. (Detta är min helt personliga åsikt och jag kommer alltså inte att betala för dina klipp). Fortsätt istället på den bana du i dag har byggt upp, att inspirera människor i hela landet till att börja odla för eget husbehov, det är du däremot fantastiskt duktig på och i det avseendet är det heller inte alltid så noga att kunskapen på något vis är vetenskapligt förankrad utan det kan räcka med att man har provat det själv ett par gånger. Mvh / S Jonsson

 54. Emma skriver:

  Förstår inte varför folk blir upprörda av Sara vill ta betalt för sitt jobb. Är det så farligt? Det är ju dessutom frivilligt att titta, ingen som blir påtvingad att betala ju. Man kan fan inte få allt gratis, någon har ju gjort ett jobb!! Jag förstår om inte alla vill betala 9 kr, men klaga inte för att Sara ska få lön för sitt arbete!!

 55. Anette Westergren skriver:

  Tack Sara för att du finns och är en sådan inspirationskälla. Jag tittar via mobilen så det vore det bra med ett betalalternativ som fungerar även då. Ett abonnemang med månatlig eller årlig betalning vore ju då toppen. Självklart ska du kunna ta betalt för allt jobb du lägger ner och all kunskap du har och delar med dig av. Hoppas det snart kan bli en bra lösning så att det åter blir möjligt att titta via mobilen ☺

 56. Alexandra skriver:

  Hej,

  Jag tycker att det är jättetrist att behöva betala för att kunna ta del av en del av materialet. Jag är nog lite mer allt eller inget. Antingen är jag beredd att betala för allt och då har jag gjort det valet eller så vill jag inte betala för nått. Ges möjligheten att betala för något enstaka som kommer jag nog alltid känna att jag kan få den infon på annat håll och att det inte är värt att betala för det enstaka.

  Med det sagt vill jag även säga att jag mycket väl förstår ditt dilemma. Det kostar ju att leva och alla måste försörja sig. Så jag klandrar dig inte för att hitta sätt att tjäna pengar på.

  Jag skulle dock föredra mer sponsrade inlägg snarare än att behöva betala. Även här kan jag förstå att du som bloggare inte tycker att det är att föredra eftersom man kanske måste låta saker låta bättre än vad man egentligen tycker. Men om det står att det är sponsrat (vilket det måste göra om jag inte har helt fel) så vet man ändå om det och kan ta det lite med en nypa salt. Jag upplever inte att det sänker kvalitén på andra bloggar jag följer som gör sponsrade inlägg.

  Tack för en i övrigt suverän blogg, youtubekanal och podd!

 57. Åsa skriver:

  Tycker inte alls det är konstigt att man ska kunna skapa sig ett levebröd av sådant man är bra på. Själv kommer jag troligtvis inte att betala för klippen trots det, eftersom jag odlar i en så pass annorlunda zon och jag inte kommer att ha nytta av det "mervärdet", och så resonerar jag kring ganska mycket i odlingsvärlden. Är ändå otroligt glad över allt du delat med dig av, för även om 90% inte fungerar här, så kan de övriga 10% ändå göra skillnad. Lycka till!

 58. Erika Roos skriver:

  Folk blir verkligen uppjagade när det gäller pengar. Samma sak som när du visade bilden på maträkningen...
  Mig spelar det ingen roll om du blir miljonär på Youtube-klipp, men tonen här är lite hätsk på sina ställen. Stå på sig Sara, du är superduktig och dina klipp är toppkvalitet!
  Vore vi inte studenter och föräldralediga om vartannat, jag och min man, skulle jag gärna betala.

 59. Maria skriver:

  Oj, många reaktioner har du fått. Jag betalar gärna för ett klipp då och då. Du gör ett jättebra jobb med klippen, alltid bra ljud och bild. Dessutom har du samtidigt 4 barn, en stor hund, skriver blogg och böcker, håller kurser, poddradio med farbror grön (där du sköter klipp av ljud?!) och odlar merparten av den mat ni äter. Du är en superkvinna! Ta hand om dig själv också♡.

 60. Jenny R skriver:

  Självklart skall du prova att ta betalt! Det är ju upp till var och en om man vill titta och betala eller ej.
  Jag hoppas att det kommer funka och unnar dig all cred för att kombinera eget intresse med affärsmässighet.
  /Jenny

 61. Josefin skriver:

  Det är självklart bara att prova, vi måste alla se till att få in penar till vårt leverne på något sätt. Jag önskar dig all lycka till!

  Själv tycker jag att det är synd att poddar och videos tränger undan själva bloggen (min personliga uppfattning). Jag föredrar textformatet före audio och video åtta dagar i veckan! Jag har följt din blogg med stor behållning, men sedan det blev mer radio och mindre text har jag tappat intresset lite.

 62. Johanna Hult skriver:

  Heja Sara!!
  Stå på dig och var ärlig mot dig själv och din familj om hur du vill använda och fördela din tid. Att du ens frågar om feedback tycker jag visar på mycket stor respekt för dina följare och då tycker jag att du förtjänar lika mycket respekt tillbaka. Attacker, påhopp och elakheter hör inte hemma i detta forum.

  Jag betalar hellre för en hel prenumeration än för varje klipp och betalar gärna för att slippa reklam. Inspirationen du ger är ovärderlig i mitt eget trädgårdande och de många kronor jag hittills sparat på dina tips har med råge betalat vad du kan tänkas vilja begära i ersättning för den tid du lägger på att producera dessa klipp.

 63. Sara skriver:

  Jag betalar gärna då jag redan tagit del av så mycket gratis från dig. Men som flera andra skriver så skulle ett abonnemang passa mig bättre. När det gäller kommentarer om din utbildning så tror jag att de flesta som tar del av dina klipp, blogginlägg, föreläsningar och kurser i första hand söker inspiration och inte vetenskaplig fakta. Det kan man hitta på annat håll.

 64. Linn skriver:

  Först vill jag säga till dig Sara: Kör! Prova att ta betalt, går det bra så tycker jag att det är härligt om det kan göra att du får in slantar. Själv tror jag att jag helst skulle vilja ha extraklippen sponsorbaserat (typ som ni gjort i podden) men skulle en månadsprenumeration bli aktuell så är jag nog villig att prenumerera för en inte allt för stor peng(jag tänker mig en summa som motsvarar en tidningsprenumeration)
  Till er som blir upprörda över att "det helt plötsligt börjar kosta" vill jag säga att om nu Sara har en passion och en odlarglädje som hon vill dela, förs på hobbynivå, och det sedan växer så att det finns en möjlighet att hon skulle kunna leva på det, missunnar ni henne det? Många egna företagare (liksom jag själv) har börjat på hobbynivå. När sedan man skalar upp för att många efterfrågar ens produkter och hobbyn kanske tar ALL ens fritid, så går tankarna åt göra det till ens jobb. Kul för dem som kan leva med och av sin hobby. Utan alla oss som vill prova att leva på vår hobby så skulle mångfaldheten av småföretagare försvinna.
  Jag har aldrig hört Sara säga att hon är proffs, jag upplever henne väldigt ödmjuk till att inget är rätt eller fel, hon vill sprida sin odlarglädje och på vilket sätt hon gör saker och för mig är hon min största inspiratör.!!
  Heja Sara!!

 65. Lena - lageshus skriver:

  Jösses vad en del resonerar konstigt... Såklart du ska ta betalt för ditt jobb! Det finns oändligt många Youtube-kanaler där klippen är mer amatörmässigt gjorda och ofta så taffliga att det bara blir tröttsamt att se, och ett innehåll som skulle kunnat vara intressant går förlorat. Där skulle jag inte betala en krona. När det gäller din kanal däremot är det alltid välgjort och proffsigt, och självklart kommer jag att betala 9 spänn då och då! Dvs om tekniken funkar... För närvarande har jag ingen dator, enbart mobilen! Och får jag inte se alls, då kommer jag att gå i taket! 😉

 66. Göran skriver:

  Hej,
  Jag försöker att se hela video-klippet men jag hamnar hela tiden i 49-sekunders introt. Jag försöker både från ipad och PC. Jag får upp en liten blå ruta med uppgift om priset 9 kr och när jag markerar rutan börjar introt om igen?

  Fler som har problem?

  Hälsningar
  Göran

 67. Göran skriver:

  Hej igen,
  Måste jag kanske ha ett konto på Google?

 68. Lena - lageshus skriver:

  Nu har jag testat att betala från mobilen och det funkade alldeles utmärkt på min ganska gamla Android. Däremot förstår jag det som att man måste ha ett kort registrerat i förväg, kanske det är det som är problemet för många?

 69. Jens skriver:

  Pröv hellre donationsknapp. Skulle aldrig betala för ett youtubeklipp. Är rädd du kommer förlora dagliga följare..

 70. Beate Schilling skriver:

  Takk for inspirerende video Sara, absolutt verdt 9 kroner 🙂 Leste i en tidligere kommentar at det ikke fungerte for en annen norsk seer, men kan bekrefte at det fungerte helt fint for meg å se fra Norge. Gleder meg til neste program!

 71. Astrid skriver:

  Jättebra med en del som är betalt! Jag fattar inte att folk har mage att klaga! Alltså... ok för att du kanske inte är utbildad trädgårdsmästare eller liknande, men det är ju din utbildning som journalist som ger mervärdet åt hur du berättar om ditt hobbyodlande. Sen upplever jag att i och med att du inte gör det professionellt så experimenterar du och går i bräschen mer. Jag kommer i dagsläget inte betala för jag har inte ekonomin för mer än räkningar (och frön, hehe) men kommer säkert en dag göra det.

  Dina böcker köper jag gärna och jag skulle gärna gå på en kurs en dag om de finns när min ekonomi är bättre för du sprider riktig odlingsglädje! Och det får man inte av nån utbildning, det får man av sin personlighet 🙂

  Och till de som klagar på att folk får en stor skara och sen ska det börja tjänas pengar; klart som fan det ska. Varför ska man inte få tjäna pengar på det man brinner för? Nä, man startar väl inte för att få följare och tjäna pengar, men det är ju hål i huvudet att inte få in pengar på delar av det. En blogg med lite "idag gick jag i trädgården och tog en kaffe och sen åt vi middag" tar inte så lång tid att producera, men youtube-klipp, poddar och böcker tar ju tid. Välskrivna inlägg tar tid. Kan folk BETALA för en trädgårdstidning där hälften är reklam och en fjärdedel är sidor om saker man kan köpa till trädgården, då kan man betala 9 spänn för Saras icke-vlogg så hon slipper återgå till sitt vanlig arbete och vi inte kan ta del av hennes inlägg och kunskap för hon har räkningar att betala. Eller så blir hon stormrik på oss följare, men det unnar jag henne så länge hon inte slutar vara min livlina där ute i grönsakslandet när jag ställer mig viktiga frågor som "när ska man plantera om kålen" och "kan man vinterså rädisor?"

  Och att säga att bloggen är reklam för böckerna är ju helt sjukt. Som att UnderbaraClara, Kostdoktorn, Blondinbella och säkert fler bloggar typ "teasers" för sina böcker. Eh, nä. De bloggar och skriver böcker om sånt de gillar, kan och kan förmedla. Precis som Sara.

 72. johan skriver:

  Nej, man blir inte rik på skriva en nischad bok om odling, nej, man blir inte rik på ha en podd med sponsorer, nej, man blir inte rik på kuska runt och hålla föreläsningar, nej, man blir inte rik av reklam på youtube... Men alla bäckar små kanske gör man kan leva på leverera bra innehåll folk vill ta del av.
  Nej, det är inte vara en sell out att försöka ta betalt för den tid man lägger ner bara för man bara få lite följare. Med fler följare också mer krav på kvalité, och då tycker jag det är rimligt man tar betalt för den tiden man lägger på göra det.
  Jag har inga problem att betala för ta del av andras kunskap, oavsett vilken form de kommer i. Skulle det innebära att jag nån gång i månaden lägger 9 kronor för se välproducerade filmer på youtube, inga problem, helt klart värt det med tanke på nöjet det hittils gett mig. Kunskap, motivation och inspiration, det är helt klart värt varenda krona för det är sällan man ser sånt kombinerat.

 73. Stefan skriver:

  Tja Sara!

  Tycker du ska ta betalt för vad du vill, "marknaden" kommer ge dig svaret om den tycker det är värt. Men släpp tänket om public service, ingen reklam i rutan osv för att du är skolad så. Sociala medier där du publicerar dig i är inte public service. Där kan du ju köra reklamfinansiera i ALLA youtube-klipp. Den som inte vill se reklamen får väl titta bort en stund då. Med sånt drag som det är i trädgårds- och odlingstrenden, alla produkter, böcker, mässor etc etc så finns en massa relevanta annonsörer, garanterat. Det behöver du inte jobba med för att finna. Företagen står antagligen i kö för att "nå dina följare" som du jobbat ihop, det gäller i synnerhet dig bland alla trädgårdsbloggare eftersom du är väldigt duktig och oerhört populär. Så... skit i betalklipp och kör enbart reklam. Vidare lär du kunna bygga upp ditt varumärke över tid och börja lansera egna produkter, tjänster och information om det är pengar du vill tjäna på odlingsämnet. Stålar lär inte vara ett problem för dig på sikt.

  Kämpa på Sara, du är grym!!!

 74. Lena skriver:

  Klart att du ska kunna ta betalt för det du erbjuder till de som är intresserade. Om man inte vill betala behöver man inte.
  Pengar är energi i flöde. Ge och få. Inget fel med det.
  Lycka till ?❤

 75. Kia Gabrielsson skriver:

  Hej bästa trädgårdsinspiratören!
  Om du bara visste vilken glädjespridare du har varit i mitt liv så skulle du inte be om ursäkt för att du tar betalt... Men-som så många andra som har skrivit här så vill jag helst inte plutta med nio kr hit eller dit utan istället betala från mitt företagskonto några hundra i alla fall och sedan få nån typ av påminnelse via mejl ex när det börjar närma sig slut på pengarna så att jag kan fylla på. Jag har sett alla dina filmer minst en gång och lyssnat på podden åxå. I influensatiderna när jag var sängbunden gick youtubekanalen dygnet runt. Det gjorde att jag såg framåt med tillförsikt och dessutom mindes jag episoder från när jag med tre små barn och ett till i magen odlade flera hektar med grönsaker där det mesta gick åt pipsvängen, men tack vare dig har jag börjat igen. Drygt 20 år senare och förhoppningsvis en aning klokare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *