Frågor och svar om betalklipp på YouTube - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frågor och svar om betalklipp på YouTube

Tack för all feedback angående mitt betalklipp på YouTube! Eftersom många tagit sig tid att kommentera och tycka till vill jag gärna samla ihop tankarna.

Tidigare i veckan publicerade jag ett klipp på YouTube som kostade 9 kronor att se. Ett första steg att utforska hur det skulle fungera att ta betalt för en del av det material jag publicerar. Läs mer om det i inlägget Nytt grepp på YouTube och se gärna klippet nedan.

Blogginlägget har nära etthundra kommentarer, det har diskuterats flitigt på Facebook, Instagram och förstås också på YouTube. Stort tack till dig som tagit dig tid att ge din syn på saken. Det har varit lika värdefullt att läsa pepp från dig som tycker det är ett bra steg, som hur du som inte vill betala har för anledningar till det.

Min intention var att svara varje enskild kommentar som innehåller en fråga, men det blev så många trådar åt olika håll. Väljer att plocka upp några av dem här istället, hoppas du hittar svar på det du undrar över.
https://youtube.com/watch?v=lcD34dNArGM
Hur hittar jag klippet? Det har inte varit helt lätt att få till en smidig lösning att koppla trailer och klipp så att det blir begripligt. Men jag tror att det här är mest av en vanesak. Uppenbart har det funkat för ett gäng tittare. Till betalklippet är det kopplat en trailer. I trailern finns länk till det långa klippet, både i klippet och i beskrivningen. Det går också att hitta betalklippet via YouTube-kanalens starsida. Leta upp den lilla blå knappen där det står 9 kronor, klicka där och genomför köpet.

 

Varför är det just de här klippen som kostar? Det är alltså bara nya klipp i spellistan/serien Saras trädgårdsdagar som kostar några kronor att se. De här klippen är inte så sök-bara. De har inget konkret huvudinnehåll, likt ett klipp där jag särskilt visar hur jag skolar om kål eller gör något annat. I trädgårdsdagarna skrotar jag omkring, visar små vardagstips, hur grejer utvecklas och låter dig vara med mig under en tid i trädgården. De här klippen är lite som ett extramaterial för dig som verkligen älskar att se vad jag gör i trädgården. Alla betalklipp i den här serien är minst tio minuter långa och ett sätt att kunna visa lite mer av mitt trädgårderi under mer avslappnade former. Om du vill veta vad det är du köper kan du titta i de tidigare publicerade klippen i samma spellista, som är gratis att se.

 

Kostar allt pengar? Nej. Det är bara nya klipp i serien Saras trädgårdsdagar som kostar några kronor att se. Det kan komma att ändras och justeras så att jag hittar en bra form som funkar för både tittare och mig. Alla andra klipp kommer att vara gratis fortsättningsvis med. Och det är kanske en tröst till dig som absolut inte vill betala för videos. Jag hoppas innerligt att du fortsätter att titta även om du inte vill betala för klippen i den aktuella serien, men kanske du ändå någon gång känner dig nyfiken och kan tänka dig att ge det en chans.

Jag har själv några favoritkanaler som jag försöker att kolla så ofta jag kan. Förstås har jag funderat på om jag skulle vara beredd att stödja kanalerna med några kronor då och då för att få inspiration. Mitt svar är ja.

 

Det funkar inte via mobilen? Flera har kommenterat att det är problem via mobila enheter. Andra meddelar att det visst funkar. Flera har berättat att det kan behöva göras en särskild inställning via banken för att kunna genomför köp i appar och liknande. Ett tips är alltså att kolla vilka restriktioner du har kopplade till betalkortet. Kortet behöver bara registreras en enda gång, sedan väljer du bara det förvalda kortet nästa gång du vill köpa ett klipp.

 

Jag är rädd för att registrera mitt betalkort! YouTube/Google är typ största av de största på nätet. Deras betalningsmetoder omfattar annonser och försäljningar över hela världen. Jag har personligen ingen anledning att tvivla på deras säkerhetssystem, men respekterar absolut att andra ser annorlunda på saken. Det här är det sätt som står till buds via den här plattformen och därför använder jag det.

 

Kan jag inte se från utlandet? Jo, i de flesta länder. Men jag måste skapa ett så kallat erbjudande för varje land. Om du inte kan se från utlandet ber jag dig att kommentera aktuellt klipp och berätta vilket land jag ska aktivera. En del länder (Tyskland till exempel) finns inte med på listan över länder där det är möjligt att se betalklipp och det kan jag inte göra något åt.

 

Kan jag inte betala per månad istället? Det vore det absolut bästa! Men, för att ha betalande månadsprenumeranter måste hela kanalen omvandlas till en betalkanal. Det betyder att alla klipp hamnar bakom en betalvägg. Och det vill jag inte. Alternativet är att skapa en ny kanal för Saras trädgårdsdagar och göra den till en betalkanal. Det kan vara en väg att gå, men jag måste tänka ett varv till kring det.

 

Jag är van vid att allt material på YouTube är gratis, så jag tänker inte betala! Det respekterar jag. Hoppas att du vill fortsätta att titta och läsa allt annat material jag delar i olika kanaler - som fortfarande är gratis.

Nog sagt om detta. Sedan klippet ovan spelades in har bönorna frusit sönder i senaste nätternas kyla. I gengäld har rädisorna exploderat i bäddarna och de vintersådda ärtskotten är absolut fantastiska, det tycker också vår ettåring.
/Sara Bäckmo

20. april 2017

21 svar till “Frågor och svar om betalklipp på YouTube”

 1. Pia Nyman... Alias Margareta Nyman på fb skriver:

  Jag kommenterade detta tidigare för jag vill ogärna använda betalkortet.. Tre i min nära släkt har blivit skimmade.. Därför är jag lite avig..?Men kom att tänka på att en del tjänster kan man ju betala via telefonabbonemanget... Kanske kunde det funka? Förstår vad du menar i gårdagens funderingar om vad vi tycker.. Videoklippen blir ju merjobb. Lite planering mm .... Jag har lättare ibland att se dina videoklipp än att läsa... Får suddig syn ibland... .. O jag tittar inte bara en gång pö klippen utan mer .som hur var det nu igen.. O så in o kolla igen... Så det är viktigt att det bara blir nio kr första gången. Eller en mindre Prenumeration.
  Mvh

 2. Nina skriver:

  Alla som är vana med dagens moderna teknik ser det nog inte alls som nåt krångligt eller konstigt att använda sina kort för att betala för shopping, info, guider, streamingtjänster etc. Säkert är det ju också. Vid ett köp så kan man tillfälligt behöva aktivera för internetköp via sin bankapp och så ska man vid köpet även fylla i sina tre säkerhetssiffror man har på kortet samt ange lösenord när man signar sitt köp via sin BankID... så jag upplever det iallafall som väldigt säkert. De som kanske inte har vanan, de som är osäkra etc ser nog helt annorlunda på detta med att betala online.

  Hur som.. du är en stor inspirationskälla och jag ser det inte alls som något konstigt att du tar betalt för den här serien klipp du planerar. Du delar ju redan så generöst med dig av allehanda värdefull information så kör på Sara. Jag betalar gärna för att se dessa filmklipp.

 3. Birgit skriver:

  Hej Sara,jag vet inte om du läste min kommentar under "Nytt grepp på YouTube" men klippet fungerar i alla fall inte än. Kan du fixa ett erbjudande för Italien? Italien står på listan på Youtube.Jag hoppas det funkar.Tack!/Birgit

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hm. Jag har lagt till Italien och det ser ut att vara helt i ordning. Kostar 0,99 euro. Prova gärna igen. /Sara

 4. Birgit skriver:

  Hm,konstigt.Kontrollerade IP-adressen och den är i Italien men när jag klickar på klippet står där-Innehållsleverantören har inte gjort det här videoklippet tillgängligt i ditt land.Vad synd!/Birgit

 5. Hanna skriver:

  De flesta banker har någon form av e-korttjänst. Man gör alltså ett "låtsaskort" som man kan använda för att köpa saker på internet och uppger då kortsiffrorna till det kortet istället för till sitt riktiga kort. E-kortet laddar man med den summa pengar man nu vill ha på det, ex vis 9 kr och även om kortuppgifterna av någon outgrundlig anledning kommer på avvägar så kan man inte ta ut mer än just de 9 kronorna för det finns inte mer pengar kopplat till kortet. Jag använder själv alltid e-kort när jag köper saker över nätet.
  Ett tips till de som tycker det känns olustigt att lämna ut sina kortuppgifter.

 6. Linda Larsson Hagenstierna skriver:

  Självklart att du kan ta betalt Sara! Jag kan bara drömma om hur mycket tid, energi och engagemang du lägger ner på dina klipp. Så jag ser inget konstigt i att du får lite pengar för ditt arbete.? Tusen tack för all inspiration du ger - du har "smittat" många med de ljuvliga odlingsbacilluskerna!?????

 7. Adama skriver:

  En önskan från mig: att så få som möjligt tittar på betalklippen, så Sara slutar med dom..

 8. Det är din vardag som jag tycker ska bli rolig att se ? Betalar gärna några kronor för det. Tycker alla dina klipp är bra men med vloggen kom man närmare Sara.

 9. Maria Vikman skriver:

  Betalar gärna för dessa klipp. Har full förståelse för din arbetstid o det varumärke du byggt upp. Inget kommer gratis i livet. Förutom kärlek då o det delar du ju med dig massor av i alla dina gratisklipp ❤️
  Inte konstigare att ta betalt för klippen än att din bok kostar pengar.

 10. Anneli skriver:

  Helt rätt att ta betalt gör "det lilla extra"! Så imponerad av allt arbete du lägger ner för att vi ska kunna ta del av tips, råd och få inspiration! ??☀

 11. Monica Gustafsson Berg skriver:

  Jag håller med föregående talare. Tycker inte att det är konstigt om du tar betalt för en tjänst.
  Det är ju frivilligt att titta. Välja eller välja bort. Jag har köpt boken. Kommer även att köpa din nästa bok.
  Jag kan även tänka mig att betala för ett vardagsklipp då och då.

 12. Hannah skriver:

  Klart du ska ha betalt för allt jobb du lägger ner. Jag tycker att argumentet "Allt ska vara gratis för det är jag van vid" börjar bli lite väl tjatigt, om en vill ha grejer gratis finns det ju hur mycket som helst att titta på redan.

  Jag tycker att det här är ett bra och intressant alternativ/komplettering till att använda sig av sponsorer m.m. och jag tror att vi kommer se mer och mer av detta i en nära framtid. Haters back off 😉

 13. Anneli skriver:

  Det är få människor som kan jobba gratis över tid. Hur kan man ens önska att Sara inte får några betalande tittare? Du har bjudit på SÅ mycket under de sensste åren. Tack för det. Naturligtvis måste du testa olika sätt att få inkomster. Lycka till!

 14. Hanna skriver:

  Hej Sara, jag var en av de som var riktigt trist i tonen till ditt nya tag om betalklipp. Idag har jag mått så dåligt över det jag skrev igår, riktigt dåligt. Jag har tänkt på dig hela dagen och jag har känt skam. Stor skam över mina reaktion. Jag vill av hela mitt hjärta be dig om förlåtelse för det jag skrev igår, i surhet o ilska. Jag har dig att tacka för så mycket glädje i mitt odlande. Jag gick nu in o köpte klippet bara för att jag vill stötta dig, jag vill se dig, du är min största odlingsinspiratör och jag är så tacksam till dig för allt du givit mig.
  Ditt svar på min kommentar igår vidsar att du var en mycket större människa än jag. Detta var en nyttig läxa för mig. Jag kommer bära med mig länge känslan av denna dagen o det dåliga samvetet jag haft. Inget har varit roligt idag sen jag fällde komentaren igår. Jag måste offentligt få be dig om förlåtelse och hoppas min komentar aldrig sänkte dig en enda sekund i missmod.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Hanna för att du tog dig tid att skriva igen! Jag tycker det är mycket modigt gjort. Tror inte att många skulle våga göra det. Hoppas du får en fin vår med härlig trädgårdstid! /Sara

 15. Lena - lageshus skriver:

  Hanna - din kommentar här gör i mina ögon dig också till en stor människa. Det är väldigt sällan man får höra någon be om ursäkt på det viset. Fint av dig!

 16. Ulrica Tholin skriver:

  Hej! Jag har inte följt diskussionen så mycket om det här med betalklipp. Jag har trott att mycket av jobbet som du gör finansieras via tidningen Land. Jag skulle stå ut med endel reklam emellan klippen om det behövdes för att finansiera. Om det var relevant reklam som hör trädgårdslivet till. Tex Granngården, Hasselfors, Fiskars, Felco mfl. Tack för fin inspiration. Ha det gott Sara kram Ulrica

 17. Hanna skriver:

  Tack Lena lagehus, Tack Sara för era svar. Verkligen tack!

 18. Sofie skriver:

  Kan absolut tänka mig att betala för ett klipp då o då 🙂 Får så mkt inspiration från dig o dina klipp! Tycker det vore lättast om man kunde betala genom nåt sms ellerswish eller nåt men vet verkligen inte hur sånt går till om dt ens är möjligt 🙂 betalning via googlekonton osv tycker jag är lite krångligt men jag ska nog försöka sätta mig in i det.

  Ha det gott ! 🙂

 19. Nina skriver:

  Hanna... Det där va en av de finaste kommentarer jag läst på länge... Så fint gjort av dig! Du är absolut ingen dålig människa.. snarare en mycket klok och empatisk människa... =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *