19. augusti 2017

Odla blåbär i trädgården

Läckra trädgårdsblåbär mognar från och med augusti. Stora buskar ger med några dagars mellanrum underbara blåbär. Vilken vardagslyx!

Just nu står nio blåbärsbuskar med mer eller mindre mogna bär. Vissa buskar har funnits med sedan 2011 medan andra planterades så sent som i vintras. I tunnelväxthuset står ytterligare trettio små plantor som rotats från sticklingar under sommaren. Om några år liknar delar av trädgården en mindre bärodling, gissar jag.

Allt som allt växer knappt trettio olika sorters bärbuskar i trädgården och mina favoriter bland alla bär är just blåbär. Jag tycker om den söta smaken, som hos de stora bären också har en touch av syrlighet som nästan ger upplevelsen av en frukt. Jag får inte nog.

 

Frågor och svar
När jag delade en bild på Instagram kom en del frågor om att odla blåbär. Jag ska försöka besvara några av dem här:

Anna-Margrethe: Har du tips på lagom stora buskar som inte blir för höga?
Jag har svårt att ge tips på bra sorter, dessvärre. Min favoritbuske har för länge sedan tappat etiketten och jag har inte en aning om vilken sort det är. Men den når mig till midjan och ger kanonstora bär. Blomsterlandet har piffat till sitt sortiment och har ett jättestort utbud av sorter med bra beskrivningar när det gäller höjd och storlek på bären. Kolla där.

 

Sigrid: Hur tar du sticklingar?
Jag har gjort en hel serie på YouTube där jag visar i olika steg hur jag gör och hur resultatet blivit. Du kan se ett avsnitt nedan och resten i spellistan Frukt och bär. Klicka på blå texten så kommer du dit.

 

 

Lasse: Jag lyckas inte med trädgårdsblåbär. Vad är knepet?
De första åren kan blåbär ta tid på sig att boa in sig på växtplatsen. Det går lättare om de står planterade i ren torv, ogödslad, på solig plats där det också är lagom fuktigt. Jag har provat att fuska och plantera blåbär i vanlig jord  - det blir inte bra alls, så skäm bort de med torv eller rhododendronjord. Nya buskar etablerar sig snabbt och fint om hela busken klipps ner vid planteringen, precis som perenner och häckväxter. Det låter obarmhärtigt men funkar bra eftersom rotsystemet etablerar sig fint då.

 

Yvette: Hur stora blir träden, klipper du dina?
Det finns sorter som blir höga som små träd, 2-3 meter, i vårt klimat. De flesta är dock mer likt buskar i formen, om de inte klipps ordentligt. Jag har klippt mina buskar ungefär som vinbär, alltså att några äldre grenar tas bort varje år på våren. Jag vill ha buskar som växer mest rakt upp och har därför klippt bort en del grenar som växer lågt och horisontellt ut från sidorna. I tunnelväxthuset odlar jag några buskar som ska växa uppstammade, de är fortfarande små men binds upp längs en stolpe.

 

Anne: Hur gödslar du dina buskar?
Jag gödslar ingenting alls. Men varje vår fyller jag på med 1/3 säck ogödslad torv eller rhododendronjord runt varje planta. När minsta barnet är större hoppas jag kunna hämta material i skogen och täcka med istället för att behöva köpa torv.

 

Mia: Mognar de först i augusti?
Olika sorter mognar vid olika tid. Det beror också på var de växer och hur säsongen varit när det gäller värme och nederbörd. På friland börjar mina plantor mogna i mitten av augusti. Nu har jag också planterat två sorter i tunnelväxthus (läs mer i inlägget "Duke" har flyttat in) och där kommer de att ge tidigare skörd så småningom.

 

Ta dig tid och läs på om olika sorter. Och ska du odla blåbär är det bäst att plantera några olika sorter bredvid varandra. Då pollinerar de varandra, vilket ger större skörd. Tips om plantering av blåbär kan du läsa i inlägget Att plantera blåbärsbuskar.
/Sara Bäckmo

6 svar till “Odla blåbär i trädgården”

 1. Sara skriver:

  Tack! Alltid lika inspirerande!
  Jag ser fram emot nästa blåbärsstickling film.
  Hur gick det? Blev det rötter på fler av dem som doppats i honung? Hur övervintrar du sticklingarna?

 2. Carl skriver:

  Hej Sara!
  Tack för en fantastisk blogg.
  Hur litet plantavstånd kan man tänka sig ha till blåbär? Funkar 30 cm mellan varje buske om man önskar nästintill en häck?
  Mvh Carl

 3. Anne skriver:

  Tack för att du tagit dig tid att svara!
  Får vänta på skörd till nästa år då, och fylla på med torv runt dem. Har ren torv som vi strör under kalvarna som borde passa perfekt under mina blåbärsbuskar då också. 🙂
  Mvh Anne

 4. Julia skriver:

  Jag funderar på att ta sticklingar av våra blåbär men tvekar på om det är bra att göra det såpass sent på säsongen. Om jag gör det, tror du att de kommer behöva stå inomhus då med belysning eller ska de få vinter och kyla trots att de knappt kommer att ha några riktiga rötter?

 5. Beata skriver:

  Jag har köpt stora svarta baljor av den typen som används till att förse hästar med vatten.
  Hål har borrats i botten på baljorna. Därefter har jag fyllt dom med torv som innehåller hästgödsel. Vissa stallar har torv till sina hästar. Där går det att hämta torv med hästgödsel gratis. Sedan har jag placerat inköpt blåbärskruka i denna blandning. Ytterkrukan på blåbärsbusken tas bort, men innehållet i krukan planteras i sin helhet ner i baljan.
  Jag har 6 st stora buskar, som är fem år. De ger massor av goda amerikanska blåbär varje år under väldigt många månader. Krukorna är placerade i norr intill växthuset. Södersolen skiner igenom växthuset till blåbären. Familjen äter massor med blåbär. Eftersom vi har lerjord har jag inte lyckats odla blåbär förrän jag gjorde på detta sätt.

 6. Sara skriver:

  En fråga till som någon kanske kan svara på: hur funkar det med att lägga gräsklipp/trädgårdsavfall under blåbärsbuskarna? Förstör man den sura jorden då?

  Mvh Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *