Frågor och svar om vitlök - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frågor och svar om vitlök

Här har jag samlat ihop många av de frågor som kommit om vitlök de senaste dagarna. Läs om allt ifrån var vitlöken köps till hur mycket lök det går åt på ett år och om vitlöken klarar omväxlande frusen och tinad jord.

Vitlöksklyftor i en korg

Vitlök sätts klyfta för klyfta i jorden på hösten. Varje klyfta bildar en ny vitlök med många klyftor.

 

Just nu är det vitlökstider hos mig. Jag hann sätta en bädd med vitlök innan första snön kom för några dagar sedan och har några lökar kvar att peta ner på annan plats. Det är så enkelt arbete att göra och ger massa gott att skörda i gengäld.

Många är nyfikna på vitlök och undrar om odlingen. Här är, i blandad ordning, de frågor som dykt in senaste dagarna.

 

Caroline: En dum fråga kanske... men kan vitlöken fortsätta att växa trots att man skär blast till mat emellanåt? 
Vi är många som tycker om att använda vitlöksblast i maten. Men ju mer blast jag tar från plantan desto mer hämmas tillväxten på vitlöken. Gör därför som jag och sätt en balja småklyftor som enkom odlas för blastens skull och norpa bara ett blad eller två från övriga lökar.

 

Cecmorawski: Vilka sorter sätter du?
I år odlar jag sorterna 'Clédor', 'Vigor' och 'Alexandra'.

 

Glenn: Kan man sätta vitlök nu alltså, är det nån speciell sort? 
Den vitlök vi odlar i Sverige sätts på hösten i hela landet. Det finns många olika sorter att välja mellan. Det enda vi ska vara noga med är att välja certifierat utsäde, alltså vitlökar som är avsedda för odling, och inte ta vitlök från mataffären. Vitlök från affären är behandlad på olika sätt och kan i värsta fall föra med sig smittor till jorden. Dessutom är en del lök behandlade med groningshämmande medel, som helt enkelt gör att löken inte alls gror. Och det är ju inte så bra i en odling.

 

Elin: Jag satte min lök för några veckor sedan, kan det bli tokigt?
Nej, inte alls. Tiden för att sätta vitlök varierar stort i hela landet. Jag har satt vitlök i oktober med jättefint resultat. Du behöver inte känna dig orolig för att löken skadas ens om den börjat gro och bildat grön blast. Med all säkerhet klarar den sig ganska bra. Gör den inte det kan du prova att sätta den senare nästa år.

 
 

Katinks11: Vart köper ni? Jag har letat på oräkneliga sidor på nätet, slut överallt. Frågar jag i butikerna efter sättlökar blir jag mer eller mindre utskrattad, ihop med kommentarer som "men lilla gumman vitlök sätter man på våren".
Oj! Synd att inte butikerna har bättre koll, otroligt dåligt! För mig är det nätet som gäller. Men nu är det för sent och precis som du skriver är det slut på de flesta ställen. Jag beställer min lök så fort nätsidorna tar emot beställningar, det brukar vara i augusti-september, för att få fin lök i tid.

 

Charlotte: Vet inte om jag vågar sätta än, folk på Gotland säger att det är bäst att vänta till februari!!!?
Oj då, det tycker jag låter sent. Jag vet vänner som satt lök andra sidan årsskiftet och fått fint resultat, men rekommendationerna är att sätta löken september-december i hela landet. Jag hade definitivt satt nu om jag var du.

 

Veronica: Jag satte min vitlök för ca en månad sedan. Vad blir skillnaden om jag satte den då jämfört med nu?
Säkert ingen alls. Det är lite hysteriskt det här med att vänta så sent med vitlöken. Det har ju med livet och allt det praktiska i en trädgård att göra också. Och vitlöken har ingen inbygd klocka som säger att några veckor hit eller dit spelar någon större roll. En del menar att löken utsätts för fler risker om den sätts i jorden tidigt och hinner komma  upp en bit, men jag tycker inte att det gjort särskilt stor skillnad i mina land.

 

Leufstadiusc: Det är farligt blött i marken hos mig. Ruttnar de bort? 
Blöt jord kan vara ett stort problem för vitlöken, precis som för annat som ska stå kvar i backen under vintern. Det bästa är ju att satsa på en väldränerad växtplats. Jag tycker att ett litet lager med täckmaterial på toppen gör att det inte riktigt blir lika blött i marken. Kanske kan du satsa på ett tunt lager löv över bädden?

 

Maria: Tips vart jag kan köpa nu, vill ha mer men SLUT för säsongen säger de flesta internetsidor! 
Ja, nu är det för sent att köpa vitlök. Jag vet att en del tipsar om sidor och butiker där de rear ut den sista löken. Jag har köpt och odlat sån lök några år och fått jättedåligt resultat. Det är inte den finaste löken som är kvar sist, om man säger så. Var ute i god tid, redan i augusti-september, med beställningen. Dessvärre har de nätbutiker jag vet om också slut på utsäde så jag kan inte tipsa om något. Kanske kan du lägga ut en fråga i gruppen Trädgårdsskafferiet om någon har utsäde att byta?

 

Maya: Har du några 'Cledor' över att sälja?
Jag får många frågor om jag säljer fröer, plantor, utsäde eller skörd. Jag säljer ingenting från min trädgård och köper endast för vårt eget husbehov, inget överskott till försäljning alltså.

 

Små klyftor i en hög.

Så här såg mina bulbiller och halslökar ut efter att de stått i jorden i ett år. De sattes på nytt och gav efter totalt tre år fullstora lökar med många klyftor.

 

Annica: Hur lång tid tror du de små lökarna i toppen på hemodlad vitlök, samt de små lökarna som sitter på halsen, behöver för att kunna skördas som färdig vitlök?
Kul att du vill prova att sätta smålöken! Det är väldigt roligt att odla dem för att senare skörda stora lökar. Smålöken i toppen på växten heter bulbiller eller topplök och är egentligen inga frö. Löken på halsen kallas helt enkelt för halslök. Olika sorter är olika benägna att producera smålök. Smålöken sätts vid samma tid som klyftorna, men kan odlas mycket tätare. De tas upp och sätts på nytt året efter, och året efter igen om den inte hunnit utveckla en stor lök. Det tar oftast 2-3 år innan den stora löken bildats. Lycka till!

 

Pernilla: Hur mycket vitlök har du satt?
I år tror jag att jag har 20-30 vitlökar som ska i jorden. Jag räknar med att varje lök har kanske åtta stora klyftor som jag sätter. De små sätter jag för sig och odlar för blastens skull.

 

Maria: Planterade vitlök i en ny bädd, med ensilage, halm, grenar och löv underst. Toppade med bokashijord. Lagret jord är väldigt tunt och vissa lökar kom ner till materialet under. Hur trivs de med det? Bör jag ta upp löken och lägga på mer jord under?
Det vet jag inte. Jag hade låtit de stå kvar i bädden men toppat med löv eller liknande för att isolera lite. Om det är för stora luftfickor alldeles under klyftorna är det antagligen svårt för dem att rotas sig, men annars tror jag inte det gör så stor skada. Men det är bara en gissning.

 

Gunilla: Mina ska jag inte sätta före 15 december, i Skåne. Vi har haft snö, frost, regn och nu plusgrader. Det kan skifta många gånger.
Det kan skifta många gånger i de allra flesta delar av landet. Skiftningarna hör till och vitlöken klarar det i de flesta fall.

 

Ulrika: Hej! Min jord är genomfrusen. Kan jag lägga tinad påsjord ovanpå den frusna och sätta ner klyftorna?
Ja, det går bra att göra som du beskriver, men det är förstås svårt om man ska sätta väldigt mycket lök. Ett alternativ är att sätta löken provisoriskt i till exempel ett pluggbrätte som sedan begravs i en lövhög och sedan sätta ut till våren när jorden tinat.

 

Anna: Om man sätter vitlöken i krukor och har i nån lövhög, är det sämre än att ha dem i jorden när temperaturen varierar stort, med många minusgrader ena dagen och töväder andra dagen?
De allra flesta delar av landet har ömsom milt och ömsom kallt under vintern, så ser det ut nuförtiden. Men de flesta får fina skördar av vitlök ändå. Mitt största problem är att löken ofta trycks ur jorden när den ömsom fryser och tinar. Då förstörs löken garanterat. Mitt sätt att lösa det på är att lägga ett lager löv på jorden, då blir inte temperatursvängningarna lika stora i jorden verkar det som och löken hålls på plats på ett bättre sätt. Det är i alla fall min erfarenhet. I kruka i en lövhög får du ju samma effekt, där löven jämnar ut temperaturen. Men igen, vitlök är tåliga rackare och på de allra flesta håll odlar folk inte löken i kruka i isolerande lövhögar utan på friland - med gott resultat. Prova!

 

Mer om vitlök hittar du här
Odla vitlök - sätt på hösten
Hur jag sätter vitlök
Lätt att lagra vitlök

 

Tack för alla frågor! Jag har försökt svara så gott jag kan och efter mitt huvud. Summa summarum tycker jag inte att vi ska vara så oroliga när vi odlar. Visst är det trist när en satsning inte går som det ska, men det är också på misstagen vi lär oss. Är det nåt som inte funkar, utvärdera och kom igen.

Det jag tycker är största problemen för vitlöken är superblöt jord, att löken trycks upp ur marken vissa vintrar och att löken behöver mer gödning än jag ibland lyckas ordna. Men om jag är vaksam och med och dessutom satt vitlök på lite olika platser i landet brukar det sällan bli så att vi står utan lök. Den trivs lite överallt och är en fröjd att odla!
/Sara Bäckmo

23. november 2017

15 svar till “Frågor och svar om vitlök”

 1. Maria Wardin skriver:

  Hej min erfarenhet är här hos mej zon 4-5 med vattehållande jord att jag sätter vitlöken i januari /februari innan tjälen kommer. Sätter jag i oktober / november så ruttnar den.

  • Annika skriver:

   Hej vi bor i Kronobergs län. Jag satte många vitlök i november 2019 men nu såg vi idag 26 januari 2020 att många blast kommit upp 2-3 cm. Kommer dom att ruttna nu tror ni?

 2. Jens skriver:

  Hey til alle.

  I kan købe vitløk i Danmark hos : Hvidløg og Vin, Faxe Danmark
  E-mail: lotte@hvidlog-vin.dk

 3. Göran Nilsson skriver:

  Hej,
  Jag har hittat vitlök till försäljning på Blomsterlandet.se och deras web-shop.

  Göran

 4. Lars-Gunnar Frisk skriver:

  Blomsterlandet har slut, antagligen tills i höst.
  Hittade en engelsk näthandel som fortfarande har kvar en del sorter:

  Men hur "riskabelt" är det att en får sorter som inte lämpar sig för svenska förhållanden?
  (Bor i Umeå dessutom.)

 5. Jahan skriver:

  Hej Sara!
  Vänligen kan du ge tips för vitlök förer. Hur kan man odla vitlök frö?

  Mvh
  Jahan

 6. Karin skriver:

  Hejsan! Blev förra året bjuden på tomatsallad med pyttesmå vitlöksklyftor. Som en halv lillfingernagel. Som en solroskärna. Underbart gott. De var inhandlade på " Bondens marknad" på Söder förra hösten. Jag har sökt, men ej funnit. Vet du var jag kan hitta dessa? Och vad heter sorten? Vänliga hälsningar från en desperat Karin:-)

 7. […] Läs mer: Frågor och svar om vitlök […]

 8. Tommie Jonsson skriver:

  Hej.
  Jag undrar om du vet vat man kan köpa Alexandra för att sätta nu i höst?Har i år provat med Cledor och Vigor med mkt bra resultat.Men är lite nyfiken på Alexandra,men inte hittat någon leverantör!! Vet du var man kan köpa dessa sättlökar?? använder pallkragar.
  Med Vänliga Vitlöks Hälsningar.
  Tommie Jonsson

 9. emma skriver:

  Hej Sara
  Kan jag använda vitlök som jag odlat från förra säsongen till utsäde inför nästa säsong? Dessförinnan är den köpt som certifierat utsäde. mvh Emma

 10. Sanna skriver:

  En av mina vitlökar som jag satte sent i höstas har fått en blomknopp. Är det bra eller dåligt? Känns som lite för tidigt.

 11. Eva Milby skriver:

  Hejsan, jag satte vitlök förra hösten men var tvungen att flytta dem och det är inga problem men där jag satte dem först har det dykt upp 7 stycken nya plantor med fina små vitlökar. Jag vet hur många jag satte och tog upp lika många. Hur kan det komma nya ändå på gamla platsen?

 12. Berit skriver:

  Hej
  Jag undrar varför en del klyftor på min vitlök blivit grön? Kan det vara skadligt?

 13. Shanti skriver:

  Hej! Kan man använda skörden från sina vitlökar som utsäde i framtiden? Så man blir självförsörjande på vitlök liksom. Annars blir det ju ganska dyrt om man ska köpa vitlök för 80kr ish för att plantera och hoppas att det tar sig hihi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *