5 sätt att förvara morötter - Sara Bäckmo
Stäng menyn

5 sätt att förvara morötter

Hur förvaras färsk morot bäst över vintern? Det finns flera sätt att förvara morötter och här tipsar jag om fem varianter som passar för oss utan jordkällare.

Stora vintermorötter ligger i en svart back.

Vintermorötterna skördades sista oktober och fyllde till slut upp en hel stora back. De doftade fantastiskt! Läs mer om att förvara morötter nedan.

 

Precis innan första snöfallet tog jag upp alla vintermorötter för att lagra. Glad att jag hann göra det innan det blev kallt, det är inte så angenämt alltid att vara ute och skörda när det är slaskigt och kyligt.

Vintermorötterna odlar jag enbart för att lagra och äta senare under vintern. I flera veckor till kan vi skörda färska sommarmorötter i landet, de såddes i juli. Några köldknäppar klarar de utan problem i jorden, det är först när det blir kallt på allvar som de ger med sig.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Vintermorötter på marken bredvid en jordig sko.

De flesta vintermorötterna är längre än min trädgårdssko i storlek 37. Det blir mycket mat till vintern. Men hur för man för att förvara morötter på bästa sätt?

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Det finns flera sätt att förvara morötter på. Själv är jag i första hand intresserad av sätt som passar för rejäla mängder, just för att vårt vinterförråd av morötter ska räcka i flera månader. Jag odlar oftast minst en hel bädd, kanske sex meter lång, med flera rader vintermorötter så det blir en del att skörda.

Här är fem förslag av förvaring som passar till vintermorötter, för oss som inte har tillgång till jordkällare eller liknande förvaringsplatser.

 

Förvara morötter i stuka

En stuka är en nergrävd lagringsplats, där främst rotsaker lagras på en samlad plats i jorden. En stuka kan göras både utomhus där det passar att gräva ett stort hål, eller i ett växthus. Jag har i flera år gjort enkla stukor i växthuset, där jag helt enkelt gräver ner en stor hink eller en trädgårdskorg fylld med rotsaker. Hur jag gör kan du läsa i inlägget En provisorisk stuka.

2013 gjorde jag en fin stuka på friland för rotsaker och delade på YouTube när vi öppnade den dagen innan jul. Jag såg att någon frågade efter den videon. Dessvärre har den försvunnit i turerna när nya kanaler har skapats och gamla avslutats. Men jag har hittat en hel bildserie som visar hur jag gjorde den och hur resultatet blev. Kika gärna här för att läsa mer om stukan på Facebook.

 

En hink fylld av morötter.

Här har jag förberett morötter till en stuka i tunnelväxthuset. Morötterna på toppen kommer att gå åt snabbt, en barnfamilj kan knappt odla nog många morötter.

 

Back med torv

Traditionellt sett brukar morötter lagras i sand i svala utrymmen, till exempel i en lada. I vårt hus är det svårt att finna plats för den typen av lagring, så jag har istället varvat morötter med torv i hinkar och backar. Det har funkat kanon! Mer om detta kan du se i videon nedan.

 

Hink i kyla

För den som har svala utrymmen att ställa hinkar och backar med grönsaker är det toppen att lagra här. Men det är betydligt knivigare tycker jag att hitta precis rätt temperatur, så att grönsakerna behålls fräscha under vintermånaderna. Är det för varmt torkar de ut och är det för kallt är risken att de förstörs av kyla. Det är svårt att hitta lagom. När jag lagrar i hinkar brukar jag ställa dessa i en ouppvärmd del av huset och lägga en matta eller ett lager tidningar över, så att det bildas lite kondens i hinken som håller morötterna fräscha.

 

Odlingsbädd täckt av halm.

De flesta morötter som skördas ur vinterförvaringen i landet är fina och någorlunda fria från angrepp av larver.

 

Övervintra i landet

Det absolut smartaste sättet att lagra grönsaker är förstås att låta dem stå kvar i landet. Det är ett något opålitligare sätt, men är verkligen användbart. Hur jag gör kan du läsa mer om i inlägget Lagra morötter i landet samt Saftiga morötter skördas ur landet nu.

 

Frysa morötter

Till vissa maträtter är det väldigt smidigt att plocka fram morötter ur frysen och tillaga snabbt och lätt. Det är inget alternativ för mig till att lagra större mängder, oftast använder jag frysen om jag till exempel behövt skörda många mindre morötter. Hur jag fryser morötter kan du läsa i inlägget Frysa morötter.

 

En hand håller ett helt knippe med står, runda, orangea morötter.

Små morötter är perfekta att bara skölja av, koka och frysa.

 

Andra sätt

Det finns fler kreativa sätt att förvara morötter på. En del lagrar färska morötter i backar med fuktig mossa och andra i burkar och lådor med en bottenskyla vatten i. Därtill finns olika sätt att pickla, fermentera och torka morot förstås.

Och den som har en jordkällare eller liknande är förstås lyckligt lottad! Där är det lätt att lagra rotsaker i hinkar och backar med sand eller torv. Miljön är lagom fuktig och kylig och hållbarheten blir bra.

Eftersom morötter är den kanske viktigaste färska grönsaken i vår familj, där fyra barn älskar att gnaga på morot, är jag i första hand intresserad av att lagra så att vi kan äta just färsk morot. Till det tycker jag att stuka, övervintring i landet och back eller hink i kyligt utrymme är bäst.

Hur gör du?
/Sara Bäckmo

07. november 2019