25. januari 2017

6 favoriter att så i januari

Passa på att peta ner frö till några av mina favoriter. Här är sex fantastiska grönsaker, för olika växtplatser, att så i januari.

Närbild på ett gäng speantblad.

Spenat är en av grönsakerna jag sår hela vintern. En sådd i januari kan ge uppskattad skörd april-maj.

 

Redan i januari finns det många grönsaker som passar fint att så. Jag tycker mycket om de tidiga sådderna eftersom de fyller mina växtplatser med grönska tidigt på året. Tidig sådd ger tidig skörd.

Här har jag listat sex favoriter som jag gärna sår i januari.

 

Kruktomat

Bara för att det är så väldigt roligt, inte för att få så stora skördar egentligen. Att se de små tomatplantorna ta fart under vintern är helt enkelt kul! Det finns flera sorter av riktigt små tomatsorter, såna som blir kanske bara 30-40 centimeter höga. De passar fint att odla i kruka under extraljus tidigt på säsongen. På fönsterbrädet.

 
 

Kronärtskocka

Möjligen är kronärtskockan den ståtligaste av alla köksträdgårdens växter. De behöver lång växtperiod för att ge skörd och därför sår jag dem redan i januari. Precis som allt annat vid den är tiden står de under extraljus. Det finns många olika sorter av kronärtskocka. Just i år odlar jag den fina lila sorten 'Violet de Provence'. Eftersom plantorna ska stå i kruka länge innan de sätts ut är jag noga med att plantera om flera gånger.

 

Bilder ur boken Skillnadens Trädgård.

Den vackra blomknoppen till kronärtskockan skördas innan den spricker upp och är lika utsökt i smak som utseende. Bilden är tagen av Maria Fors Östberg till boken om Skillnadens Trädgård.

 

Purjolök

En bredsådd av purjolök tar inte så stor plats men ger senare kanonfin skörd. Det står nog sådd i februari/mars på fröpåsarna men jag sår tidigare än så. Jag sår pujolök inomhus och låter sådden stå inomhus, eller på varm växtplats tills det är dags att sätta ut. Purjolök är, likt många andra grönsaker, känsliga för temperaturväxlingar och kan gå i blom om den utsätts för kalla temperaturer.

 
 

Sommarmorot

Det känns som om jag tjatar om sommarmorot, men om jag kan inspirera en endaste till att så morot mitt i vintern vore det toppen. Jag sår sommarmorot både på friland, i skyddade pallkragar och i tunnelväxthusen. Och jag gör det för att få tidigare skörd än om jag bara gör en frilandssådd under våren. Prova du med!

 

sommarmorot, morot, Skillnadens Trädgård

De fina sommarmorötterna vintersåddes i tunnelväxthuset februari 2016 och skördades från och med maj.

 

Dill

Det är fantastiskt att avsätta en kvadratmeter i tunnelväxthuset för att vinterså dill! Redan i april kan vi börja skörda och i maj sedan fylla frysen med ett årsbehov. Dill är en grönsak som är så mycket mer än den traditionella kryddan vi är van vid att använda den som. Se den som en bladgrönsak och använd i sallader till exempel. Jag sår den mycket enkelt genom att bara strö ut fröer över jorden och krafsa ner innan jag vattnar.

 

I tunnelväxthuset skördades nästan en kvadratmeter dill i maj för infrysning.

I tunnelväxthuset skördades nästan en kvadratmeter dill i maj för infrysning.

 

Spenat

Ingen vinter utan spenatsådd. Andra bladgrönsaker är goda, men spenat är godast! Jag sår den på friland, i pallkragar och i tunnelväxthusen. Fröerna gror redan då det är bara några få plusgrader i jorden och växer därefter fort. I min trädgård växer spenat bäst tidig vår och sen höst. Jag sår aldrig efter sista april och innan mitten av juli, men både innan och efter sår jag massor.

 

Spenat som växer i en odlingslåda.

Vintersådd spenat ger fin skörd i en odlingslåda utomhus redan i april. Odlingszon 3.

 

Det finns ju en väldans massa fler grönsaker att så nu i januari för dig som har kliande fingrar. Eller oss, är ju mer rätt att säga. Mina fingrar kliar något väldigt så jag sår så fort jag kommer åt. Titta gärna på Skillnadens såkalender för att få inspiration till dina sådder.
/Sara Bäckmo

12 svar till “6 favoriter att så i januari”

 1. vera skriver:

  Åh tack för denna lista. Kommer att testa allt. Har plöjt dina videos o bloggen under senaste veckorna o fått så mycket inspiration, nya kunskaper o du är en sådan härlig inspiratör o glädjespridare. Har beställt ett tunnelväxthus o det ska bli så roligt att börja odla i det. Det blev inte så stort som rekommenderat men ibland får man rätta sig efter omständigheterna. Ser fram mot en ny säsong som kan övergå i ett åretruntodlande även för mig. Ditt arbete med att dela med dig av din kunskap på olika sätt är fantastiskt. Folkbildare i dess finaste mening.

 2. Louise skriver:

  Hej

  tack för inspirerande läsning!
  Jag skulle gärna mig lite mer om extrabelysning, skriva gärna om det någon gång framöver.

 3. Britt HVeem skriver:

  Hei. Jeg sliter med å få purren stor nok i løpet av sommeren. Løper ut og kjøper frø nå, kanskje dette virker også her i innlandet ved Oslo?! Takk for tipset! Britt

 4. Lotta Lärkestam skriver:

  Tack för nyttig info, roligt och sätta igång?/Lotta

 5. Ruth skriver:

  Är det höst- och/eller sommarpurjo du sår nu? Tack för, som valingt, fin läsning med vackert uppiggande bilder! 🙂

 6. Helena Ifrig skriver:

  Hur mycket kyla tål trädgårdsportulak resp. vinterportulak? Vore kul och veta hur långt norrut de kan vinterodlas eller iallafall vinterförvaras i växthus under mycket skyddande täcke av halm etc. Även jag har kliande fingrar och trots att jag bor i zon 8 har jag redan sått mina första fröer 🙂

 7. Eva Möttus skriver:

  Oj, vad jag har vintersått både i låda ute och i växthuset! Tack för denna inspiration att starta nu i januari. Vintersalladen har redan tittat upp i sin utelåda! Härligt!

 8. Nina skriver:

  Tack för all inspiration!
  Förra året började jag 18 mars med en kallbänk, i år har jag redan sått dill, spenat, morötter, salladslök, machesallat etc. i kallbänk och flera plastbackar är fyllda med sommarblommor och grönsaker.
  Längtar efter att de börjar gro!! Men får nog vänta nån månad ännu för här har vi ännu inte haft den "riktiga" och kalla vintern nå ännu.

 9. Anna skriver:

  Hej, undrar över hur du sår dina kronärtskockor? Hittar ingen info om vad som är bäst för dom, plugg eller kruka? Hur gör du för att lyckasTacksam för svar?

 10. smultrongarden skriver:

  Hej! Kommer det någonsåkalender för Januari? Det hade varit spännande! Och så vet man att man själv ligger rätt i tid??Tänket mig sådde både inne, ute och i tråg i tunneln och så...
  Hade varit jättespännande!

 11. Anette skriver:

  När börjar du vattna dina sådde i tunneln? Tänkte så Norli Sockerärt ❤
  Gott nytt år och odlingsår!

 12. Bethan skriver:

  Hej! Jag har försökt odla morötter länge, men de har grott dåligt. Förra vintern sådde jag i frusen pallkrage, täckte med tinad jord och snö. Funkade mycket bra och jag tänkte givetvis att göra likadant i år. Men! Min fråga är - Om jag sår nu när det inte är riktig vinter, är det risk för att fröerna gror för tidigt och tar skada om det så småningom blir vinter??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *