6 tips för att lura jordlopporna

Vårens sista sådder av rädisa börjar bli färdig för skörd. En hel pallkrage med åtta fina rader och två mindre lådor fyllda av läckra krispiga rötter. Men bladen. Perforerade. Ser förskräckliga ut.

Det är jordlopporna som varit framme. Små hoppande skalbaggar med form som liknar kokos-pralinen i den röda chokladasken. Fast svart och gul-randig, eller enfärgad mörk. De är inte alltid så lätta att få syn på, men när väl en visat sig är det lätt att se att dom är många fler.

Jordloppor älskar kålväxter. Rädisa, rucola, majrova, bladkål och huvudkål. Rubbet. De ger sig gärna på plantor som är små och svaga, som då blir ännu svagare och i värsta fall stryker med. Eftersom jordlopporna är så små tycker jag sällan att det hjälper att täcka sådder och plantor just av den anledningen. De tar sig in i minsta glipa och studsar obekymrat omkring och förser sig. Frustrationen är stor.

Här är ett gäng tips:

1. Så favoritgrönsaker som rädisa, rucola och majrova riktigt tidigt i täckta lådor. Jordlopporna kommer först senare under våren och hinner inte göra så stor skada då grönsakerna ändå ska skördas. En del menar att det är bättre att vänta med sådden men jag gör den alltså hellre lite tidigare eftersom jag ju vill ha den tidiga skörden.

2. Kläm jordlopporna sent på kvällen i ljuset av ficklampa, de är dåsiga på natten och hinner inte undan.

3. Stör jordlopporna genom att vattna så hårt du vågar med vattenslangen på plantorna så ofta du kan. Då blir de griniga och ger sig av.

4. Gör en mumsig låda med grejer de får äta på och så det du vill äta i en skyddad låda en bit bort. Är de nöjda på en plats tycker jag att angreppen blir mindre i andra delar. Just nu äter de till exempel ordentligt på rädisblasten men har helt låtit bli den sent sådda rucolan.

5. Förodla de stora kålplantorna i skydd under nät på en plats bortom friland och sätt sedan ut på växtplatsen cirka 8 veckor efter sådd. Då är plantorna stora och kan bättre klara angrepp. 

6. Så favoritgrönsakerna ännu en gång senare på säsongen. Flera grönsaker blir bäst då de sås tidig vår och höst, just för att angrepp av olika insekter inte är så stora då.

Så länge jordlopporna håller sig till rädisa och rucola är jag nöjd. Rädisorna brukar bli fina ändå, eftersom jordlopporna ju inte ger sig på rötterna. Rucola kan se lite taskig ut med de perforerade bladen, men de är fortfarande ätbara och dessutom goda. Till skillnad från kållarver bajsar inte jordloppor ut nåt som sätter smak på bladen, vilket är en fördel i det här sammanhanget. Det gäller att se saker från den ljusa sidan.

Har du fler tips om sånt som funkar mot jordloppor får du gärna dela med dig.
/Sara Bäckmo

05. juni 2015

13 svar till “6 tips för att lura jordlopporna”

 1. Kerstin skriver:

  Att man strör vetemjöl över jorden. Kan det stämma tro? Har inte provat själv men har fått det tipset.

 2. birgitta skriver:

  Pappa strödde alltid vedaska mot jordloppor. Men jag vet inte om det funkar. Han gjorde alltid det, dock, minns jag.

 3. Lena skriver:

  Pudra stenmjöl på jorden. ?

 4. Sofia skriver:

  Äter de bara blad eller ger de sig även på broccolibuketterna? Vet inte om jag ids odla det igen då vi hade tusentals av de där små jäklarna förra året ?

 5. Therese skriver:

  Jag sätter plastkupor över mina kålplantor så att det blir varmt o fuktigt. Det räddar min kål. Plastkuporna är förpackningar från körsbärstomater eller kupor från smörgåstårtor etc.

 6. Gunilla skriver:

  Är det dom där rackarna som biter mig så förskräckligt? Varje tidig vår när jag börjar rensa i rabatter blir jag biten och betten kliar läääänge (minst 6-7 veckor)

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, det är troligtvis tripsar. Vi har stora problem med dem på våren också. Hemska. Googla så får du se. /Sara

 7. Kristina skriver:

  Mina är helt svarta o MÅNGA....på slingerkrassen även ätit uppnsbartkålen o perforerat rädisorna ?
  Vad händer nästa år? Kan de övervintra...?
  Ngt man ska tänka på?

 8. Jennie skriver:

  Jag vattnar med Allgomin flytande grönsaksgödning de håller de borta. aska fungerade inte inte häller vatten.

 9. Maria skriver:

  Så länge de inte gör värre skada än äter sig lite mätta kan i alla fall jag stå ut. De är ju en del i det kretslopp vi överlever av!

 10. Gunnel skriver:

  Hej är de dessa loppor som äter hål i pelargonbladen
  och stockrosblad också?

 11. Jennika skriver:

  Tycker nog att vedaska fungerar hyfsat. Pudrar med en trådsil runt plantorna. Måste upprepas efter regn och vattning. Har gott om aska.

 12. Cicci skriver:

  Har inte läst alla svar, jag har testat två saker som funkat utmärkt för mig!

  Första är att strö över lite aska (inte krossat kål utan aska), men det tar några dagar innan man märker att de försvinner.

  Andra jag testat är Citronsåpa, blandar cirka 1 del såpa och 9 delar vatten och sprayar på tidigt på morgonen så har de faktiskt försvunnit helt. Skulle dock inte våga spruta 1 vecka innan skörd. Är nog mer en nödlösning kanske och man bör skölja extra noga.

  Tagetes verkar också funka, en annan granne har det runt sina rädisor också.

  Fick ett annat tips och det är Cintronmeliss av en granne som själv planterat med jämna mellanrum bland rädisorna. De klipper då och då och de påstår det funkar, men såg lite blad som var lite ätna på, men inte lika illa mina (innan jag testade såpa vid ena tillfället och aska andra)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *