Alla årets morötter - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Alla årets morötter

Vilken dröm att kunna skörda alla morötter till familjen i den egna trädgården. Med några smarta knep löser jag det utan problem.

De senaste åren har vi inte köpt några morötter. Allt vi ätit (och det är en hel del under året med fyra barn i huset) har jag kunnat odla i trädgården.

Tricket för att få fram så mycket att skörda att det räcker för ett helt år är att sprida ut sådderna. Om alla morötter sås vid ett eller två enstaka tillfällen under till exempel våren funkar det inte alls. Då blir en del av rötterna förstörda när de står länge i backen. Min melodi har blivit att så vid ungefär sju tillfällen.

 

Sommarmorötter i ett litet barns hand.

Sommarmorötter som sås i juli ger fin skörd av späda morötter under sen höst.

 

Så här gör jag:

  1. Sen höst/vinter: Vintersådd av sommarmorot utomhus på skyddad plats.
  2. Vinter: Vintersådd av sommarmorot i tunnelväxthus.
  3. Tidig vår: Sådd av sommarmorot på friland/odlingslåda
  4. Tidig vår: Sådd av vintermorot på friland (en eller två bäddar)
  5. Sen vår: Sådd av sommarmorot på friland/odlingslåda
  6. Försommar: Sådd av sommarmorot på friland/odlingslåda
  7. Sommar: Sådd av sommarmorot på friland/odlingslåda

Om jag har utrymme sår jag gärna morötter också i varmbänken med. Den sådden görs i februari och ger skörd i maj. Sådderna kommer att ge skörd i den ordning de såtts, möjligen ger tunnelväxthuset något tidigare än första sådden, beroende på hur de skyddats.

 
 

Smart användning av ytan
Nu ser det ju ut som om jag har hur många bäddar som helst med morötter under året. Det har jag inte. Tänk på att en stor bädd inte nödvändigtvis behöver sås vid ett och samma tillfälle. Hos oss passar det mat och skörd bättre att så till exempel två rader sommarmorötter vid ett tillfälle och sedan så resten av bädden 2-3 veckor senare. På så vis blir inte allt färdigt att skörda exakt samtidigt.

På samma sätt kan man tänka när det gäller pallkragar. Ett mindre hushåll kan så en halv pallkrage ena veckan och  några veckor senare så resten av ytan.

 
 

Varför sommar- och vintersorter?
Jag odlar gärna flera olika sorters morot. Dels vill jag ha olika färger, det är roligare att äta då, men lika viktigt är de olika sorterna för hållbarheten.

Sommarmorötterna (kallas ibland för tidiga morötter) växer snabbt och blir skördeklara bara tre månader efter sådd om de såtts under våren. De riskerar att bli dåliga om de står länge i landet och kan vara svårare att lagra under lång tid.

Vintermorötterna tar lång tid på sig att bli färdiga, men i gengäld kan de stå i landet mycket länge och dessutom lagras utan problem över hela vintern.

Genom att kombinera de olika sorterna får jag maximalt att skörda. De spröda snabbväxande sommarmorötterna sås för att ätas direkt ur landet. Vintermorötterna odlas för att lagras under den tid på året då vi inte kan skörda de späda sommarmorötterna. På bilden överst i inlägget syns vintermorötter och sommarmorötter bredvid varandra. De späda rötterna är sommarmorötter som skördats sen höst.

 

Bild från tunnelväxthuset en vårdag.

I tunnelväxthuset står en sådd av sommarmorot i bänken under så-bordet. Sådden gjordes i januari och bilden är tagen i maj.

 

En bunt sommarmorötter mot svart jord.

Bara några veckor senare är morötterna redo att skördas. Blasten är inte så stor, men rötterna har vuxit fint.

 

Vad skördas under senhösten?
I olika sociala medier har jag visat knippen med fina morötter som såddes i juli och gav skörd hela november. Flera undrade vad det är för sorter och hur jag odlar dem. Det är helt vanliga sommarmorötter som såtts i juli och vuxit i landet under hela hösten. Det är inga konstigheter alls och kan göras i vilken trädgård som helst där det går att odla sent på året. Bara fröerna kommer ner i jorden så sköter de resten själv sedan.

Så om du är sugen på att äta egenodlade morötter under hela nästa år ska du planera för sådd ofta. Avsätt ordentligt med yta, köp mycket frö till olika sorter och så med lagom intervaller under hela året. Lycka till!
/Sara Bäckmo

05. december 2016