19. oktober 2014

Allt fick bladmögel

Slutskörd av tomater på friland. September 2014. 
I år har tomaterna spelat mig ett spratt. Det känns inget vidare att redan i oktober stå utan färska tomater. Tidigare år har vi haft färska till jul. 

Under säsongen som gått har jag haft tomater både på friland och i odlingstunneln. Men allt fick bladmögel. En otäck sjukdom som syns först som bruna fläckar på bladen och som sedan drabbar frukterna. De ruttnar. Och de som inte förstörs redan på plantan blir omöjliga att lagra eftersom de undan för undan börjar mögla eller ruttna.. 

Idag har jag gjort några burkar sås av de tomater som jag ändå hoppades skulle klara sig lite längre. Såsen blev god och kommer att vara välkommen fram till januari, det är ju så länge våra egenodlade grönsaker ska räcka i år - minst. 

Den misslyckade tomatodlingen innebär att jag inte får veta hur evighetstomaten 'Principe Borghese' beter sig. Det var årets roligaste tomatsort. Ska vara lagringsduglig i upp till sex månader i rumstemperatur. Den lilla skörd jag fick av evighetstomaten åkte i grytan den med idag eftersom en del av dem började bli dåliga. 

Då tomaterna är fina lagrar jag dem på brickor i svalt utrymme. De som är gröna mognar efterhand. De kan förvaras så flera månader och fortfarande vara jättefina.

De som börjar skrumpna rensar jag bort efterhand och gör sås eller inkokningar av. Jag föredrar att göra det allteftersom de börjar bli skruttiga eftersom min skörd oftast inte är så stor att jag har råd att undvara till storkok redan från början. 

Att göra egen "tomatkonserv" är enkel. Jag delar tomaterna (det går bra att använda frukter som är både mogna, omogna och däremellan) i grova bitar och lägger i stor gryta. Kokar upp och låter sedan puttra på svag värme (för att det inte ska bränna fast) tills mängden i grytan nästan halverats. Det tar många timmar. 

Sedan mixar jag smeten och häller på varma glasburkar. Skruvar på locket och vänder sedan upp och ner. Förvarar kallt. Än så länge har vi hunnit äta upp allt innan något blivit dåligt, så jag kan inte säga något om hållbarheten. Har läst hos annan odlare att burkarna lätt kan sparas ett år. 

Det går lika bra att frysa såsen, som sedan används precis som tomatkonserver.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *