Allt om min sparris - ny serie - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Allt om min sparris - ny serie

Haka på min nya serie - var med och så sparris! Nu är det dags att peta ner fröerna och säkra en skörd av trädgårdens läckraste grönsak - om fyra år.

Ett knippe sparris i en emaljmugg i trädgården.

 

Ja, nu är det äntligen dags att snacka sparris! Jag möter massor av odlare som inte har sparris i sina trädgårdar och det bara måste vi ändra på. Det här är en suverän grönsak. Det är en av de tidigaste att titta fram i trädgården och det gör den år efter år - helt utan att jag behöver göra något utan att så och plantera den. Det är alltså en flerårig grönsak.

 

Min nya serie blir en lååååååååång serie som sträcker sig över flera år. Från sådd till skörd tar det i runda slängar fyra år! Men det är väl värt investeringen. En sparrisplanta kan skördas i flera decennier. Det finns till och med en sparrisplantering i Norge som är hundra år, sägs det!

I seriens första del visar jag ett sätt att så sparris.

 

 

Eftersom det nu tar så lång tid för sparris att ge skörd tycker jag det är ett bra sätt att köpa några stora fina plantor för att kicka igång odlingen och få skörd tidigare än från de frösådda plantorna.

Om du blir medlem kan också läsa min långa artikel om sparris, där jag igenom det mesta om sparris.

 

Allt jag skrivit om sparris

I min trädgård har jag ett 60-tal plantor. Jag har valt olika sorter och satt dem på olika platser i trädgården för att sprida ut skörden under året. Jag odlar sparris i tunnelväxthus och på friland. Det varierar mycket i både utseende och smak mellan olika sorters sparris.

 

Mina sorter

 • Gijnlim (tidig sort i tunnel och på friland)
 • Rambo (kraftig sort på friland)
 • Sweet Purple (lila sparris på friland)
 • Burgundine (lila sparris på friland)
 • Fortems (hanhybrid med kraftiga stänglar på friland)
 • Pacific purple (lila sparris på friland)
 • Mary Washington (den vanligaste frösorten i Sverige, på friland)
 • Primaverde (tidig sort i tunnel och friland)

 

Sparris kan sås enkelt från frö. Sparrisfrön har oerhört bra grobarhet och de är mycket enkla att så under våren. På sajten har jag skrivit mycket om mina frösådder av sparris.

 

Du kan läsa mer på: 
Så sparris från frö

Planterar om frösådd sparris
Plantering av frösådd sparris

 

För nybörjaren:
Så här ser sparris ut
Frågor och svar om sparris

 

En liten sparrisplanta ligger i min hand.

När plantan är hanterbar sätter jag den i en egen kruka, dock ej för stor.

 

 

Sparris är som sagt bland de allra första grönsakerna att skördas i trädgården. Den är en lyxig grönsak med fantastisk smak mjälla nog att skiva ner rakt i salladsskålen utan att tillagas. Innan plantorna blivit stora ger de en ganska liten skörd. Läs mer hur jag använder den i Den lilla sparrisskörden.

Sparris är inte bara en av mina allra bästa grönsaker, den som jag längtar allra mest till under vintern. Den är också ett otroligt vackert inslag i trädgården. Från den första lilla knoppen som tittar upp ur marken på vårkanten, till de illröda bären och det gulnande bladverket på hösten. Jag älskar dem! Tillsammans med andra grönsaker, sommarblommor och perenner blir det härliga kombinationer. Rent magnikfika. Under åren har jag samodlat dem med jätteverbena, luktärt, persilja, brytbönor, gräslök, blomstersalvia, lejongap, atlasblomma och många fler.

 

En frodig grön plantering med färgklickar från sommarblommor i.

Kanske den finaste samplantering jag gjort – persilja under sparrisen, tillsammans med sju olika sorters sommarblommor som gav färg från tidig sommar till sen höst.

 
Läs mer: Samplantera sparris med blommor 

 

Nu blir det till att vänta några veckor innan sparrisen vuxit upp i en storlek som är möjlig att omplantera. Då ska jag visa hur jag gör det. Symboliskt nog såg jag igår att några sparrisfrön redan grott! Det gör mig alltid glad! Sparris är så kul att odla, inte bara för att den är god, utan också för att plantorna växer på ett spännande sätt. Jag ska snart visa!

Hoppas du vågar dig på att prova sparris!
/Sara Bäckmo

21. mars 2018

13 svar till “Allt om min sparris - ny serie”

 1. Maria Linderoth skriver:

  Hej Sara !
  Nu är det ett tag sedan vi sågs på din första odlings kurs, som var bra och rolig med alla som vill odla.
  Jag sådde lite sparris förra året och vill nu så flera sorter, men hittar inte något utbud. Undrar var du köper sparris frö.
  Ha en bra odlar vår.
  Maria

 2. Sofia skriver:

  Ja! Underbart! Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem nu..hur de ska skötas så YES! Det här ser jag fram emot!

 3. Mme Dabedo skriver:

  Det är så roligt med dina serier där vi får följa en grönsak från sådd till skörd i flera delar. Blev särskilt glad för sparrisen som är så underbar. Har några köpta plantor planterade för tre år sedan men nu blir det fler via frösådder hoppas jag. Undrar var du har sparris i tunnelväxthus o hur du disponerar yta för dem? Gissar att de kommer upp extra tidigt där?

 4. Aila Thorsander skriver:

  Och det bästa är att varken rådjur eller hjort äter den, och att den sköter sig i stort sett alldeles själv?Så mer sparris i min trädgård blir det nu.

 5. Jenny skriver:

  Hej!
  Tack för att du delar med dig av dina trädgårdstips!
  Jag har sparris som står på ett dumt ställe i trädgården och jag skulle gärna vilja flytta dem. Kan man flytta dem, eller är plantorna kinkiga? Om de är flyttbara när är bästa tiden att flytta plantorna?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Dessvärre är sparris väldigt svår att flytta. Den kan se ut att ha klarat sig men kroknar efter något år, vad jag har hört. Mitt tips är att så nytt eller köp nya plantor.

 6. Helena skriver:

  Hej Sara. Jätteroligt med en ny serie om sparris. Har länge sökt info om hur man ska odla sparris. Nu har jag köpt 8 plantor sparris dom ska komma i april. Där jag har mitt land är det riktig tung lera då jag har byggt upp upphöjda lådor och fyllt på med jord där jag odlar i. Men med spartis så känns det ju bra att gräva ner dom i jorden med tanke på att dom är perenna och med tanke på frost och så. Dock är det jättesvårt att gräva i lerjorden. Funderar på om jag ska göra en variant och gräva bort ca 20 cm och sen även ha en pallkrage med jord, detta för att inte behöva gräva så djupt. Vad tror du?

 7. Ellen skriver:

  Hej Sara!

  Nu är jag supernyfiken på hur det gått för din sparris! Hur gammal brukar den vara när du omplanterar den? Och när brukar man kunna sätta ut den?

  Det är fantastiskt roligt att följa dig i alla dina kanaler, tack för att du delar med dig!

  Mvh Ellen

 8. Jenny skriver:

  Hej Sara! När kommer din nästa video om sparris??? Jag sådde i år igen och äntligen fick ca 30 stycken som grodde! Hur gör man nu? De känns för små fortfarande för att hamna i egna krukor... så jag tänkte att lägga allihopa i en större behållare. Sådde dem i en tomatask, och nu kanske är det dags för en godisask???

 9. lena.vall skriver:

  Jag har satt om mina för ett tag sedan. Nu behöver jag sätta om igen. Väntar på nästa avsnitt. Hur går det med dina sparrisar du satte. Som vi ska följa

 10. Petra Vieweg skriver:

  Hej! Jag har 4 plantor. Tredje sommaren i år. Jag planterade dem helt fel... det var en korkad placering där de bara är i vägen... kan man flytta dem tror du?

 11. Elisabeth Christensson skriver:

  Sorken äter upp sparrisrötterna hos mig.
  Vad gör man. Älskar sparris.

 12. Helena Sundman skriver:

  En fundering kring sparris?
  Hur stor yta krävs för 30 sparris ? plantor ? Har sått och behöver förbereda för nästa års utplantering ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *