Allt om mina djupbäddar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Allt om mina djupbäddar

Det finns många olika metoder och tekniker att praktisera i en grönsaksodling. Att använda djupgrävda bäddar är ett sätt för att få stor skörd på liten yta. Här kan du läsa och se mer om hur jag använder mig av tekniken för djupbädd i trädgården.

En vacker bild på uppvuxen köksträdgård.

I en av mina två långa djupbbäddar odlade jag majs 2018. Hela bädden täckodlades med ull.

 

Att odla i djupbädd är särskilt bra för dig som har en liten trädgård och behöver klämma in mycket på liten yta. I en bädd med ordentligt jorddjup kan växternas rötter söka sig nedåt i närmast extremt lucker jord, utan att behöva breda ut sig i sidled och konkurrera med växterna intill.

 

Kortfattat är djupbädden bra för att den:

  • innehåller mycket lucker jord som är lätt för rötterna att tränga ner i
  • innehåller mycket näring från organiskt material som bryts ner på platsen
  • håller fukt bra genom det tillsatta organiska materialet
  • samlar fukt bra i de djupa lagren av bädden
  • värms upp tidigt på våren
  • kan odlas mycket tätt
  • ger stor skörd

 

Nedan kan du lyssna på mitt poddavsnitt om djupbäddar.

 

 

För dig som vill söka efter inspiration till djupbäddar finns massor att läsa på nätet. Googla djupgrävd bädd, djupbädd, deep bed och deep bed gardening och se vad du hittar. Också på Pinterest finns massor av bilder.

Här nedan kan du se min första djupbädd, som började grävas 2011 och har odlats flitigt sedan dess. Den var tung att gräva enligt den teknik jag använde då. Nu gör jag det lättare för mig och beskriver hur jag gör i poddavsnittet jag bäddat in ovan. Bakom bädden har jag numera ett vindskyddande staket, som gör hela det här kvarteret otroligt varmt och härligt.

 

En plätt på jorden omgiven av halm i en alldeles ny köksträdgård.

Det här är min första djupbbädd då den förbereds. Året var 2011 och har odlats flitigt sedan dess.

 

Grönsaker står sida vid sida i en bädd med jord.

2012 odlade jag fantastiska grönsaker i den nya djupgrävda bädden. Gurkor, tomater och andra blandade grönsaker växte förträffligt.

 

Djupgrävt i min trädgård

Jag har just nu två långa djupbäddar som jag regelbundet gräver och sköter om, så som rekommendationerna säger. I alla fall nästan. Jag har också flera vanliga odlingsbäddar som en gång anlades som djupbbädar, men som jag inte just nu underhåller genom att regelbundet gräva. Tiden är knapp för tillfället och möjligen kommer jag att föra annorlunda senare när vårt yngsta barn blivit lite större.

Mina två djupbäddar är långa och ligger i trädgårdens varmaste del, vid stenmuren och staketet av ris. Bägge djupbäddarna har problem med rötter från träd och aggressivt ogräs som växer in och av den anledningen fortsätter jag att gräva dem regelbundet. Annars växer de igen och den fina jorden jag jobbat upp går till spillo.

I flera år har jag kombinerat den djupgrävda jorden med täckodling, vilket ger otroligt bra resultat!

 

En yta täckt av halm alldeles bredvid stenmuren.

Så här såg det ut längs stenmuren när köksträdgården var helt ny 2011. Detta är samma plats som bilden i topp av inlägget visar.

 

Inlägg på tema djupbäddar

Trettio meter spenat i djupbädden
Långa djupbädden 2014
Bladgrönsaker i djupbädd
Täckodla djupbädd med ull
Quickfix för ogräsdrabbad djupbädd
Stora temperaturskillnader i bäddarna

 

Mer inspiration finns på sajten om du söker efter djupbädd. 

 

Bild från höstlig köksträdgård där en lång odlingsbädd är full av grönsaker bredvid ett vackert staket av gamla grenar.

Så här såg min längsta djupbädd ut hösten 2018, då ramar byggts upp runt bädden för att skydda jorden så den kan odlas sent.

 

Ett år med djupbädd

I en serie videos på YouTube anlade jag en djupbädd och följde sedan upp med de olika stegen för att gödsla och gräva bädden. Och odla förstås. Alla delarna i serien kan du se nedan.

 

 

 

 

 

 

 

Sommaren 2019 ser jag fram emot att jobba ännu mer med mina djupgrävda bäddar. Bland annat vill jag täcka ännu mer med ull, som gav fin fuktig jord den torra sommaren 2018.

Hoppas du fått lite inspiration till din trädgård och kan fundera lite kring om djupbäddar vore nåt för dig. Våren är en fin tid att gräva ny bädd, liksom hösten. Börja samla material!
/Sara Bäckmo

18. januari 2019