Älskar basilika på smörgås - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Älskar basilika på smörgås

De fina, frodiga bladen välkomnar mig varje morgon. Nu börjar de små basilikaplantor ge skörd till mackorna. Bara några enstaka små blad förhöjer hela frukosten.

Som lite halvstressad småbarnsförälder fixar jag inte att odla saker och ting i krukor. Jag missar att vattna och gödsla. Därför älskar jag att odla saker och ting rakt ner i backen, där är marginalerna på något sätt större.

Precis som andra grönsaker odlar jag också basilika rakt ner i jorden, utan särskild omvårdad i kruka. Jag är helt säker på att skörden inte alls blir lika stor som i en välgödslad och ompysslad bytta, men det räcker gott och väl ändå. Jag odlar bara lite fler plantor och kan skörda nog för att använda direkt i matlagningen och frysa in.

När jag odlar basilika på friland väljer jag den absolut varmaste och mest skyddade platsen, förstås. Gärna där jag också vattnar ofta.

 

Varm odlingsplats i tunneln
I år har jag gjort två försök med att odla basilika i tunnelväxthuset. I februari planterade jag ut fina små pluggar av basilika i varmbänken som ett litet experiment. Jag hade fått veta att den sannolikt inte skulle trivas i den fuktiga miljön i varmbänken och precis så blev det. Den dukade under.

 
 

I maj satte jag ut nya pluggar, närmare bestämt 49 stycken, med några små plantor i varje plugg. Jag fyllde ett helt utrymme i varmbänken efter något annat. Och nu frampå vårkanten när både dagar och nätter är varma växer det så det knakar.

Varje morgon skördar jag basilika till mina frukostmackor genom att knipsa av några små toppskott. Kort efter det bildar plantan nya skott i bladverket och på så sätt blir tillväxten större. Eftersom jag har så många plantor hinner de växa till sig innan det är dags för en liten skörd igen. Snart har alla plantor grenat sig fint och jag hoppas kunna skörda för att frysa en del till vintern.

 

Plantor i olika gröna nyanser i varmbänken.

Som en grön matta växer basilikan under större plantor i varmbänken i tunnelväxthuset och på bara några dagar växer den sig ännu grönare och större.

 

Basilika och trädgårdsportulak på leverpastejmacka är supersmarrigt! Jag använder också gärna några blad i gröna sallader och hackad på olika pastarätter. Den är mycket användbar. I år odlar jag någon vanlig sort, som jag glömt namnet på, men min favorit är sallatsbasilikan 'Mammoth' som har enormt stora blad och är god. Den är kul!
/Sara Bäckmo

30. juni 2016