08. februari 2020

Amarant 'Garnet Red'

Ni har frågat vad den vackra röda, höga växten heter som jag odlade sommaren 2019. Här får du se bilder på den iögonfallande amaranten 'Red Garnet' och veta mer om hur du kan odla den.

Drömsk trädgårdsbild

Min vackra samplantering av grönsaker och blommor på Skillnadens, sommaren 2019.

 

Förra sommaren odlade jag en ljuvlig växt som blev ett präktigt smycke både i min trädgård hemma på Skillnadens och i min nya trädgård på Berghem. Med höga purpurröda spiror prydde den fina samplanteringar på bägge ställen. Ni är flera som frågat om den ståtliga växten, så jag tänkte skriva några rader och tipsa om amarant inför nästa säsong.

Det finns flera sorter av amarant och just den här heter 'Garnet Red'. Jag valde den till årets nya odling här på Berghem eftersom både blommor och blad är djupt röda. Det skulle bli en fin kontrast till mycket av det i planteringen som är grönt. Eller tja, de allra flesta blad är ju gröna. I videon nedan ser du hur amaranten såg ut.

 

Till nytta och nöje

Amaranten är faktiskt en grönsak. De späda bladen kan ätas likt spenat, större blad måste tillagas och fröerna kan använda som quinoa. Jag har inte provat att äta fröerna själv, eftersom jag förstått att det är en ganska omständlig process att torka och ta hand om fröerna. Mycket jobb för lite en liten mängd mat.

Bladen är okej smak på och väldigt dekorativa med sin intensivt röda färg, men jag väljer att odla mina amaranter enbart för utseendets skull. Jag har så många olika bladgrönsaker att välja på och både spenat och mangold är mycket godare än amarant, enligt mig.

Amarant växer upprätt med flera stadiga och höga skott på varje planta, som en ordningssam buske. I alla fall till en början. Upptill sätter växten läckra blomställningar i rött. När blomställningarna blir tunga är det risk att prydligheten får stå tillbaka - grenarna lägger tyngs ner mot marken och ser lätt halvdana ut om de inte binds upp.

 

 

Läs mer: En ny odlingsbädd av skräp och kartong

 

Samplantering med växter i olika färger och former.

Framför stugan Berghem växte amarant 'Red Garndet' tillsammans med många andra grönsaker och blommor. Se i länk ovan om hur jag gjort bädden och vilka växter som växer i den.

 

Närbild på växterna som växer tillsammans.

Så här ser amaranten ut tidigare på sommaren innan den höga blomspiran bildats.

 

Dekorativ i arrangemang

Förutom att se snygg och spännande ut i planteringar är amarant också en uppskattad växt i blomsterarrangemang. De kan odlas för skörd i olika storlek och användas i buketter både nyskördade och torkade.

Om du vill odla stora spiror ska du låta den hållas och inte klippa i den så mycket. Om du vill odla små spiror kan du toppa plantan några gånger så att den grenar sig flitigt. Då växer flera mindre blomstänglar fram.

 

Närbild på amarantens blomspiror.

Så här ser amarant 'Red Garnet' ut i närbild när den bildat sin blomstängel.

 

En annan typ av amarant med hängande röda vippor.

Här är en annan amarant som heter 'Red Tails'. Den har grönt bladverk och långa hängande vippor som kan bli armslånga. Mycket dekorativ.

 

Kort om amarant

 • så amarant med start i mars
 • så inomhus
 • plantera om i egna krukor och sätt sedan ut i landet när det blivit varmt
 • toppa plantorna för buskigare växtsätt
 • skörda och torka några blomställningar till vinterns buketter

 

Samplantering i morgonljus med röda vippor från amaranten.

Här växer jätteverbena, rävsvans/amarant, fänkål och en hel del annat tillsammans, till nytta och nöje.

 

Närbild på samplanteringen med växter i grönt och rött i motljus.

Eftersom många växter är gröna i bladverket gör amaranten ett vackert intryck med sina röda vippor.

 

Olika sorters amarant

Det finns en uppsjö olika slags amaranter att odla. Just 'Garnet Red' är som sagt rödbladig. Det är mest intensiv färg på bladen då växten är liten, de blir mer grönaktiga senare. I samma bädd växte också 'Red Tails' med gröna blad och mer hängande blomställningar. Ibland kallas amarant passande nog för rävsvans.

Det finns amaranter med lågt växtsätt, olika form på stänglarna, sorter särkilt för skörd av blad, med klotformade blomställningar och rävsvansar i grönt. En kul växt att utforska helt enkelt.

Jag är själv väldigt förtjust i amarant som prydnad och ska odla mer av den i år. Så vacker!
/Sara Bäckmo

11 svar till “Amarant 'Garnet Red'”

 1. MaryAnn skriver:

  Riktigt snygga! Satt och tittade på frön till dem häromdagen...

 2. bergstromsmaria2 skriver:

  De är verkligen jättevackra & tänk så mycket fjärilar som kommer & besöker den.?

 3. Katinka skriver:

  Jag sådde Hopi Red Dye från Runåberg tidigt i februari, inspirerad av dig. Har aldrig sett något gro så fort - snabbare än smörgåskrasse! Nu blir jag tvungen att kasta de plantorna, kan inte ta hand om dem, de växer snabbt som åkervinda.? Sår nya i slutet av mars, tur att fröportionen var minst sagt generös.

 4. Rosmarie skriver:

  Åh, Kommer ihåg hur betagen jag blev vid besöket i din trädgård. Amaranten med pompa och ståt förstärkte alla de olika gröna färgerna/växterna. Ser fram emot att kunna plantera dessa!

 5. Johanna Danielsson skriver:

  Hej Sara! Jag har inte haft möjlighet att köpa din bok ännu men jag hoppas kunna göra det framöver. Jag har dock blivit medlem på din sida. Jag är 32 år och mamma. Skriver mest för att berätta hur tacksam jag är över att du verkligen delar med dig och vilken betydelse och inspiration de ger mig som vart sjukskriven i 7 mån nu pga panikångest/utmattning. De hände efter mkt tråkigheter och stress tyvärr och de är nått ja får kämpa med varje dag. Oavsett så började jag förra året få för mig att odla, de gick sådär. Men sen pga allt så här jag nästan gett upp, man tänker att jag klarar inte det där, växterna kommer inte klara sig osv.. De är så lätt att se sig själv misslyckas. Men nån stans ändå finns hoppet och en önskan, att odla och se hur allt växer tills man går skörda. De är ju häftigt! Och jag kollar ofta på dina videor, vilket ger mig både lust och idéer. Så de du gör, hjälper mig verkligen och det är så betydelsefullt, du är en förebild för mig och jag hoppas att jag en dag kan bli mer flitig vad gäller detta och faktiskt känna att jag gör något bra/att man har ett syfte som man brinner för! Så stort tack från mig, mvh Johanna

  • Sara Bäckmo skriver:

   Johanna jag blir så glad över det du skriver, och stolt över att mitt arbete och min trädgård och jag får vara med dig på ett litet hörn och ge lite vila i tankarna och nya inspirationer. Stort tack!

 6. Koppar blandare skriver:

  Tack för allt du lägger upp, är så inspirerande:)

 7. Johanna Johansson skriver:

  Hej!
  Tack för all inspiration!
  Jag sådde Hopi red dye för några år sedan. Då för att det skulle vara så ruskigt nyttigt. Smaken tilltalade mig inte alls, men däremot utseendet. Efter första sådden så frösår sig mina amarant själva i alldeles lagom utsträckning varje år så att jag bara kan lyfta upp de små plantorna och flytta dit jag vill ha dem.

 8. Rosmarie skriver:

  Har tänkt på Amaranten sedan jag besökte din trädgård på Medlemsdagen.
  Har nu ganska många som är på uppgång och kan ge ett ”sting” i rabatterna som har upptagits av Malva, Rosenskära mycket rosa samt Rudbeckian i gula, orange och bruna färger! Vilka spännande sommarodlingar det kan bli!
  Samplanteringar önskar jag bättre på.

 9. Lina Malm skriver:

  Tror du man kan så den nu? Eller är det försent?

 10. Carina Douah skriver:

  Hej, Sara! Kan man plantera ner en Amarant och chiliplantor? Mina är så långa o jängliga. Mvh Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *