Amarant 'Garnet Red' - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Amarant 'Garnet Red'

Ni har frågat vad den vackra röda, höga växten heter som jag odlade sommaren 2019. Här får du se bilder på den iögonfallande amaranten 'Red Garnet' och veta mer om hur du kan odla den.

Drömsk trädgårdsbild

Min vackra samplantering av grönsaker och blommor på Skillnadens, sommaren 2019.

 

Förra sommaren odlade jag en ljuvlig växt som blev ett präktigt smycke både i min trädgård hemma på Skillnadens och i min nya trädgård på Berghem. Med höga purpurröda spiror prydde den fina samplanteringar på bägge ställen. Ni är flera som frågat om den ståtliga växten, så jag tänkte skriva några rader och tipsa om amarant inför nästa säsong.

Det finns flera sorter av amarant och just den här heter 'Garnet Red'. Jag valde den till årets nya odling här på Berghem eftersom både blommor och blad är djupt röda. Det skulle bli en fin kontrast till mycket av det i planteringen som är grönt. Eller tja, de allra flesta blad är ju gröna. I videon nedan ser du hur amaranten såg ut.

 

Till nytta och nöje

Amaranten är faktiskt en grönsak. De späda bladen kan ätas likt spenat, större blad måste tillagas och fröerna kan använda som quinoa. Jag har inte provat att äta fröerna själv, eftersom jag förstått att det är en ganska omständlig process att torka och ta hand om fröerna. Mycket jobb för lite en liten mängd mat.

Bladen är okej smak på och väldigt dekorativa med sin intensivt röda färg, men jag väljer att odla mina amaranter enbart för utseendets skull. Jag har så många olika bladgrönsaker att välja på och både spenat och mangold är mycket godare än amarant, enligt mig.

Amarant växer upprätt med flera stadiga och höga skott på varje planta, som en ordningssam buske. I alla fall till en början. Upptill sätter växten läckra blomställningar i rött. När blomställningarna blir tunga är det risk att prydligheten får stå tillbaka - grenarna lägger tyngs ner mot marken och ser lätt halvdana ut om de inte binds upp.

 

 

Läs mer: En ny odlingsbädd av skräp och kartong

 

Samplantering med växter i olika färger och former.

Framför stugan Berghem växte amarant 'Red Garndet' tillsammans med många andra grönsaker och blommor. Se i länk ovan om hur jag gjort bädden och vilka växter som växer i den.

 

Närbild på växterna som växer tillsammans.

Så här ser amaranten ut tidigare på sommaren innan den höga blomspiran bildats.

 

Dekorativ i arrangemang

Förutom att se snygg och spännande ut i planteringar är amarant också en uppskattad växt i blomsterarrangemang. De kan odlas för skörd i olika storlek och användas i buketter både nyskördade och torkade.

Om du vill odla stora spiror ska du låta den hållas och inte klippa i den så mycket. Om du vill odla små spiror kan du toppa plantan några gånger så att den grenar sig flitigt. Då växer flera mindre blomstänglar fram.

 

Närbild på amarantens blomspiror.

Så här ser amarant 'Red Garnet' ut i närbild när den bildat sin blomstängel.

 

En annan typ av amarant med hängande röda vippor.

Här är en annan amarant som heter 'Red Tails'. Den har grönt bladverk och långa hängande vippor som kan bli armslånga. Mycket dekorativ.

 

Kort om amarant

  • så amarant med start i mars
  • så inomhus
  • plantera om i egna krukor och sätt sedan ut i landet när det blivit varmt
  • toppa plantorna för buskigare växtsätt
  • skörda och torka några blomställningar till vinterns buketter

 

Samplantering i morgonljus med röda vippor från amaranten.

Här växer jätteverbena, rävsvans/amarant, fänkål och en hel del annat tillsammans, till nytta och nöje.

 

Närbild på samplanteringen med växter i grönt och rött i motljus.

Eftersom många växter är gröna i bladverket gör amaranten ett vackert intryck med sina röda vippor.

 

Olika sorters amarant

Det finns en uppsjö olika slags amaranter att odla. Just 'Garnet Red' är som sagt rödbladig. Det är mest intensiv färg på bladen då växten är liten, de blir mer grönaktiga senare. I samma bädd växte också 'Red Tails' med gröna blad och mer hängande blomställningar. Ibland kallas amarant passande nog för rävsvans.

Det finns amaranter med lågt växtsätt, olika form på stänglarna, sorter särkilt för skörd av blad, med klotformade blomställningar och rävsvansar i grönt. En kul växt att utforska helt enkelt.

Jag är själv väldigt förtjust i amarant som prydnad och ska odla mer av den i år. Så vacker!
/Sara Bäckmo

08. februari 2020