01. augusti 2018

Äntligen svedjerova i min trädgård

De vackra plattrunda och lila rovorna är en kulturväxt som odlats i marker där svedjebruk bedrivits. Nu är svedjerovan en uppskattad men bortglömd växt vi kan odla hemma. Jag har skördat min första!

Två lila svedjrovor ligger på en sten i skarpt solljus.

Svedjerovor har kraftigare smak än majrovor men påminner om både dessa och kålrot i smaken.

 

För några år sedan fick jag smaka på stekt svedjerova och blev jätteförtjust. Den vackra plattrunda roten hade otroligt fin smak som tillagad. Dock tog det några år innan jag kom över frön. I vintras hittade jag svedjrova i utbudet både hos Lindbloms frö och Nelson Garden och slog till.

Mitt första försök var en vintersådd, som dessvärre inte tog sig särskilt bra. Det blev en ny sådd på vårkanten, vars plantor sattes mellan sparrisen och glömdes bort. Kring midsommar när sparrisplantorna skulle täckas med gräsklipp såg jag till min förvåning att alla svedjerovor klarat sig, trots att det varit både torrt och varmt. En glad överraskning. Nyligen skördade jag min första svedjerova och det kan du se nedan.

 

Larver från kålfluga

De lustiga knölarna på svedjerovan visade sig vara hem till kålflugans larver. Just kålflugans larver känns igen för att de är vita, jämfört med kålmalens som är gröna och kålfjärilens som är svartgula. Konstigt nog bodde larverna bara i de små knölarna och roten i sig var jättefin.

Jag har ingen större erfarenhet än av att äta svedjerova. När jag odlar en ny grönsak försöker jag göra något av den som liknar annat vi brukar äta. Stekt svedjerova är jättegott, så jag utforskar det vidare. Det jag läst mig till är att fett är bra till rovans lite beska och skarpa smak, det gör den mildare.

 

Läs mer: Odla underbar kål

 

Bland övriga saker jag ska prova är att göra coleslaw på riven svedjerova samt soppa. Och så det här smaskiga receptet på buljongkokt svedjrova. När jag såg receptbilden som hastigast trodde jag först att rovan ligger på en svampstuvning (vilket visade sig vara en rågstuvning) och det vattnades genast i munnen. Buljongkokt rova med trattkantarellstuvning och färska grönsaker - låter inte det som en jättegod lunch?

 

 

Nu har jag en ny omgång svedjrovor på gång, sådda i juni på norrsidan av trädgården. Läs gärna om den planteringen här: Årets bästa bladgrönsaker - i skugga.

Har du odlat svedjrovor? Har du något bra mattips att dela med dig av?
/Sara Bäckmo

 

6 svar till “Äntligen svedjerova i min trädgård”

 1. Sofie Fremäng skriver:

  Har odlat svedjerova för första gången i år och är mycket nöjd! Har ugnsstekt den med andra rotfrukter och trots minimalt med vattning är den mjäll o fin o inte det minsta besk...majrovan som växt i samma land är dock lite besk men de är goda ihop. Nästa år blir det mer svedjerova!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Så tänker jag med, att den vuxit fint trots minimal vattning. Föredrar dock svedjerovan som ickevattnad grönsak, tycker inte att majrovan blir lika god. Eller så här, jag tycker majrovan är godast med mycket vatten =)

 2. ellennandersson skriver:

  Odlar också svedjerova som är så gott!! Jag odlar också en gammal svensk sort som påminner mycket om svedjerova, som heter Härjedalsk skålrova. Vet att sesam har eller har haft fröer till den, men mina fröer kommer från en tant i en by i närheten av där jag bor, sedan fröodlar jag på egen hand. Minns så väl att min mamma odlade dessa varje sommar när jag var liten, och hur fröställningarna sedan fick hänga på tork i vår källare. Jag kan varmt rekommendera den sorten om du får tag på fröer! Årets fröodling gick åt pipsvängen på grund av torkan, så jag hoppas på att det ska gå bättre nästa sommar 🙂

 3. Anna skriver:

  Jag skulle vilja veta hur man tar frön av svedjerovan? Tacksam för svar😊 Mvh Anna

 4. Någon som vet om man kan lagra svedjerovor i jordkällare under vintern?

 5. Viola Lahti skriver:

  Går utmärkt, har gjort det i många år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *