11. januari 2018

Använd bara bilder som är dina egna

Bilder på mina sockerärter har använts i annonser på säljsajt. Om du någon gång norpat en bild på nätet och delat - läs gärna det här innan du gör det igen.

Jättestora sockerärter i ett litet barns hand.

 

Bilden ovan visar sockerärten 'Carouby de Maussane'. Den är tagen i mitt tunnelväxthus försommaren 2016 och det är min dotter som håller ärterna i sin hand. Stora ärter, liten hand. Som bloggare är jag noga med att lägga in sökord och beskrivningar för mina bilder, så att de hittas av sökmotorerna. Just den här bilden har en, som det heter, "alternativ beskrivning": "Jättestora sockerärter i ett litet barns hand." Den beskrivningen är sökbar, men inte synlig. I bildbeskrivning, ej bildtext, finns: sockerärter, sockerärt, Skillnadens Trädgård.

Hur hamnar denna bild i en annons för superläckra och mycket eftertraktade ärten 'Lokförare Bergfälts jätteärt' på Tradera?

Jo, det får jag veta i mailet jag fått till svar från annonsören, som kontaktats och ombetts att omedelbart ta bort min bild från annonsen:

"Jag har tagit bilden från INTERNET
Bilden har ingen Copyright
Vilken bild är din ?
jag kan byta"

Annonsören vill sälja sina fröer till intresserade på Tradera. Pengar är inblandade, fröer kostar pengar. Eftersom annonsören inte själv har bemödat sig med att ta någon bild på växten till fröerna hen tänkt sälja, googlar hen och tar en bild som ser bra ut. En stor sockerärt. Som inte ens är sorten hen tänkt sälja. Min bild hjälper hen att tjäna pengar. För att annonsören hittat den på INTERNET, som betonas särskilt med stora bokstäver i mailet.

 

Är det bara att ta en bild?
Det är vanligt att tro att bilder publicerade på Internet eller sociala medier är allmänt gods. Men så är det inte. Också på nätet gäller upphovsrätt. Om du i god tro postar en bild i en Facebook-grupp på en snygg plantering, och bilden hämtats från var som helst på nätet, då kan det bli så illa att det landar en faktura i din brevlåda från den som tagit bilden. Jo, det är sant.

Egentligen är det helt logiskt, så jag förstår inte att folk inte kan lista ut det alldeles själva. Varför skulle vem som helst ha rätt att använda mina grejer bara för att de ligger på nätet? För att de är synliga, eller vad? Men jag går väl inte in i en trädgård och lånar några grejer bara för att jag kan se dem? De tillhör ju någon.

 

En hand med två sockerärter i olika storlekar. Den ena är drygt 15 cm lång.

 

Hur fick jag då reda på att min bild användes olovligen i det här fallet. Av en slump. En av mina fantastiska läsare messade och jag råkade läsa. Vanligtvis läser jag inte mess som skickas till mig privat med trädgårdsfrågor, för att inte stressa ihjäl mig, men här hade Anna lyckats fånga det viktigaste i första meningen och jag blev förstås topp tunnor rasande för det jag läste. Jag fick också veta att ytterligare en bild, den ovan, använts i samma syfte. Här är det dock verkligen 'Lokförare Bergfälts jätteärt' som fotograferats, bredvid en sort i mer vanlig storlek. Tack Anna för att du chansade och drog iväg ett mess!

 

Var noga!
Det här är alltså en uppmaning till alla trädgårdsvänner: Använd bara bilder som är dina egna när du postar grejer på nätet. Bara egna bilder. Hittar du något fint du vill dela från ett magasin, en blogg eller någon annans hemsida måste du fråga först. Det är vanligt att försöka svära sig fri från rättigheter och skyldigheter i det här sammanhanget genom att på något vis ange en bildkälla, men tyvärr - det räcker inte. Fotografens godkännande eller avtalade rättigheter är det som gäller. Jag vet fotografvänner som helt sonika skickar en faktura så fort en egen bild upptäcks i fel sammanhang. Se till att en sådan faktura inte hamnar hos dig.

 

Varför är det här viktigt?
Jag lägger min själ i att göra en bra trädgårdssajt. Jag plåtar och skriver och filmar och lever och andas trädgård. Och jag blir så glad när ni läser och också delar material från mina plattformar, för att ni tycker det är bra. Men att använda mitt material i eget syfte, det är inte bara emot gällande regler - det gör mig också ledsen. Jag får en klump i magen och undrar vilka andra ställen där mina bilder förekommer. På nån olämplig sajt?

Om du vill läsa mer om vad som gäller för att använda bilder som finns på nätet så vill jag gärna hänvisa dig till en artikel på Influencers of Sweden. Linda Hörnfeldt sammanfattar det bra och lättförståeligt i "Upphovsrättsslagen - vilka bilder får jag använda på nätet?".

Tänk nu på detta när du delar bilder på fröer och växter som ska säljas eller bytas i vårens frökedjor eller i andra sammanhang. Skippa bilden, om den inte är din egen. Eller be fotografen om lov att använda den.

Och vad blev svaret till annonsören som olovligen använt min sockerärt?

"Tack. Alla bilder på nätet är skyddade och ägs av den som tagit bilden, det behövs ingen copy för det. Du får inte plocka en endaste bild på nätet och publicera utan att du kontrollerat med fotografen. Om detta inte görs kan du bli ersättningsskyldig. Alltså är mitt råd till dig att ta bort alla bilder som du använt till dina annonser om det inte är din egen bild. Nästa gång skickar jag en faktura." 

Jag har inte fått något svar. Och bilderna ligger fortfarande kvar.
/Sara Bäckmo

26 svar till “Använd bara bilder som är dina egna”

 1. Paula skriver:

  Man kan ju anmäla en annons t granskning oxå (lite längre ner i annonsen). Kanske det kan få tradera att ta bort annonsen... Värt att pröva iallafall!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är ju förstås redan gjort, samt att annonsören meddelats. Det har inte resulterat i att annonserna tagits bort. Tack. Sara

   • Edward von Holst skriver:

    Men sluta mjäka och dra en faktura då! Snubben leker ju bara med dig. Så länge du inte ryter ifrån så skiter han ju i dina tomma ord, det är därför annonsen är kvar. Skicka en faktura NU. Ta antal visningar gånger 15kr + moms, svårare än så är det inte. Skriv i fakturan att en polisanmälan upprättas vid utebliven betalning.

 2. Sanna skriver:

  Men usch, vad trött man blir!
  Kan vi hjälpa dig på något sätt? Kanske om vi är ett gång som anmäler annonserna så blir det lite fart?

 3. Sofia skriver:

  Det finns ett sätt att stoppa dem som försöker kopiera bilderna..minns bara inte exakt just nu hur det var. Men om du vill kan jag försöka ta reda på det.

 4. Jossan skriver:

  Så otroligt tråkigt när ens bilder blir stulna. Vill dock poängtera att det faktiskt inte är olagligt att ta andras bilder från t ex Facebook. Då det finstilt står i Facebooks regler att bilder som läggs upp där, blir Facebooks bilder och därmed kan användas av alla. Tyvärr. Självklart inte rätt att ta någon annans bild - men i lagens mening kan du inte bli dömd av att ta bilder från Facebook.

 5. charlotta.jaderholm skriver:

  Synd att bli utnyttjad när du bara vill göra gott! Du är så givmild och dela med dig av så mycket! Vi andra är enormt tacksamma för allt du gör och om jag ser några bilder någonstans som är bekanta hör jag mer än gärna av mig till dig! För mig var det självklart att bli medlem och bidra till ditt arbete. Jag lusläser allt du gör, ibland flera gånger, så att betala denna lilla summa en gång i månaden är en enormt billig utbildning. Tack för allt! 🙂

 6. Jessika skriver:

  Jag har också uppmärksammat detta. Och den otroliga förklaringen "jag har lånat bilden från google". Alla måste lära sig mer om upphovsrätt. Jag tycker att du skall skicka en saftig faktura.

 7. Erika skriver:

  Sara,
  Det är otroligt dåligt av både annonsören och av Tradera att inte åtgärda detta omgående. Jag gjorde en sökning på Tradera och hittade annonserna. Det är ganska tydligt att hen som standard använder sig av stulna bilder. Jag har också anmält annonserna till Tradera och förhoppningsvis kanske de gör nått åt det nu.

 8. Stina skriver:

  Jag brukar via mitt bildbehandlingsprogram lägga på en halvt genomskinlig "stämpel" med källans namn (fotografen/företaget/ägaren) ovanpå bilden. Det gör dem lite mindre stöldbegärliga 🙂
  Lägger man stämpeln i kanten. utan att dölja någon del av motivet. avvärjer man de någorlunda ärliga. Lägger man stämpeln tvärs över motivet så avskräcker man de allra flesta bildtjuvar.
  Men de bästa bilderna, som jag är verkligt rädd om, hamnar aldrig på nätet överhuvudtaget. För bildstölder kommer alltid att ske, och det är ytterst svårt och energikrävande att få någon upprättelse.

 9. Pia Nyman skriver:

  Intressant. Jag själv fotograferar mycket o lägger in mina bilder..en del av dem i alla fall... På mostphotos.com..säljer en o annan o tycker det är kul att bilderna uppskattas. Just de bilderna jag lägger in där kan säljas för en minipeng men flera ggr.. De köper rätten att använda bilden... Inte hela.. Jag skulle bli skitarg rent ut sagt om ngn av mina bilder som jag inte lagt upp där , utan som kanske kommer från tex. hemsidan fanns någon annanstans än där.. Men jag kan för lite för att kontrollera.. Eller söker man bara på google? En gång.. För länge sedan, hittade jag en av mina bilder där det stod ett annat namn som fotograf.. Det var på nån sida man kunde lägga upp bilder i ngn liten tävling och jag hade själv lagt upp samma bild... Sxxztxxn vad arg jag blev!!! Skrev till den som hade tävlingen o hon som snott den diskades ..men jag är urdålig på hur man skyddar sina bilder överlag. Skulle behöva lära mig märka dem på ngt sätt... Väldigt bra att du skriver detta. Det borde delas på Fb.. Kommer en bild fel där så är den ju ute i världen på 1 sek o mycket kan gå fel.... Man kan som fotograf lätt hamna i sammanhang man absolut inte vill vara.. Sedan måste man som fotograf vara medveten om vad och vem man fotogtaferar... Om ngn person syns på bilden Fråga om det är ok.... O fråga om det är ok att bilden ev kan komma att säljas på internet.. .. Tack för att du ryter till, Sara. Det behövs.

 10. Susanna skriver:

  I google när man letar bilder att använda kan man välja att filtrera på "bilder som får användas" då tar Google bilder från Pixabay och andra gratissiter.

 11. Hanna skriver:

  Skicka fakturan du pratade om?

 12. annatjader161 skriver:

  Hej. Jättebra info och fy sjutton vilken trälig typ! Jag skulle vilja veta vem annonsören är så att man kan undvika hen. Om hen är oärlig när det gäller en sån sk som en bild kan man ju undra hur ärlig hen är om sin försäljning i allmänhet.
  Mvh Anna

 13. Matilda skriver:

  Heja dig! Som fotograf blir jag galen av att läsa detta även om jag såklart förstår att det händer hela tiden. Men HEJA DIG som på ett lättförståeligt och pedagogiskt sätt förklarar att detta INTE är ok!

  PS. Så fin bild på ärtorna i barnhanden <3

 14. Gunnel Antoniusson skriver:

  Skicka faktura om bilden ligger kvar!

 15. Isas Trädgård skriver:

  Fy vilket otyg att bara använda sig av andras bilder sådär. Mina bilder (från egetbyggt växthus) dök upp på Blocket som reklam för växthusbygge. Hade aldrig hört talas om byggaren och blev fruktansvärt arg så jag förstår din ilska.

 16. Lena Andrén skriver:

  Jäklar, vad förbannad man blir! Hur svårt kan det vara att fatta den enkla regeln? Internet är ju inte nytt precis, och frågan om upphovsrätt på texter och bilder har så ofta tagits upp genom åren, så ingen borde ha kunnat missa det. Skicka faktura! En saftig en!

 17. emmasjogren206 skriver:

  Hade också blivit förbannad, det var ju inte en annons heller säljaren hade. Igår låg det uppe säkert 6st med dina bilder. Från samma säljare. Jag anmälde också, får hoppas det löser sig

 18. Judy skriver:

  Where did you find huge pea Pods? I can’t translate.....just love your pictures!!

 19. Christin Nyberg skriver:

  Jag förstår frustrationen. Har odlat Kohlerior i några år. Tog 2 år innan plantorna växte till sig och blommade så jag kunde ta fina bilder. För jag ville givetvis dela med mig av alla fina rhizomer. Svårt att både byta och sälja dem om man inte har bilder. Så två år tog det och sedan kommer någon och stjäl ens bilder? Inte roligt alls. Ligger ju massa jobb bakom, särskilt bilder på växter som man måste invänta skörd eller blommor på. Idag tror många att det är helt fritt fram att ta av allt som publiceras på internet, film, musik och bilder. Så toppen att du tar tag i detta.

 20. […] Jag har tidigare råkat ut för otillåten bildpublicering, då på Tradera. Läs mer om det här:  Använd bara bilder som är dina egna! […]

 21. […] Tidigare skrev jag ett inlägg om att bilder från min sajt olovligen använts i annonser på Tradera. Det här är en uppföljning. Läs gärna första inlägget här: Använd bara bilder som är dina egna. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *