Använd din egen kompostjord - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Använd din egen kompostjord

I komposten finns massor av värdefull jord som är en grymt fin resurs i trädgården. Jag använder kompostjord på flera sätt, även om det finns lite ogräsfrön och småkryp i.

En hand håller en näve jord.

Sållad och fin kompostjord direkt från mitt tunnelväxthus.

 

I mitt stora tunnelväxthus brukar jag på olika sätt kompostera under vintern. Det kan vara i pallkragar, i ett kompostgaller, i stora tunnor eller rejäla krukor, där jag varvar bokashi-kompost med växtdelar, löv och smådjurens burspån. Komposterna blir utmärkta platser att odla i på sommaren och trollar fram plantor som ger både tomater och paprikor och meloner och annat. Mitt kretslopp rullar vidare på vintern, då jag tömmer komposterna på världens finaste jord.

 

Läs mer: Såjord och planteringsjord - vad är vad?

 

En ful komposthög i kompostgaller.

Det här ser så himla oattraktivt ut - en halvtömd kompost.

Ett såll fyllt med kompostjord.

Mitt lilla såll kommer väl till pass när jag vill göra lite mindre mängder kompostjord.

 

Gammalt papper och växtdelar ligger i en grön såll.

Delarna som blir kvar när jorden sållats bort är ickekomposterat material, som jag lägger i botten på krukor eller i nya komposter.

 

Mer jord från trädgården

Ett av mina pågående projekt är att minska mängden köpejord. Jag har redan en fin rutin, men behöver skala upp allt ytterligare för att helt enkelt producera mer. Nu när barnen är lite äldre och jag har mer tid för mig själv i trädgården kommer detta att vara prioriterat. Det är roligt att tillverka egen jord och extra tillfredställande att använda den.

Jag sparar jord från mina växthuskomposter och använder till omplanteringar och sådder. Det är väldigt smart att använda det trädgården producerar och på så sätt minska inköp, turer till affären och spenderade pengar.

Högen du ser bilder på i det här inlägget har varit en blandad kompost i ett vanligt kompostgaller, som jag haft i mitt stora tunnelväxthus. Jag har odlat meloner på högen i år.

 

Läs mer: Gör din egen såjord

 

Till omplantering, topping och sådder

Nu är det dags att ta vara på jorden så att den kommer till användning. Dessutom vill jag använda ytan där komposten varit till annat. Kompostjorden brukar jag använda till följande:

  • spara i säckar och toppa komposter i pallkragar
  • spara i säckar och toppa krukor med bokashi-kompost
  • spara i säckar till omplantering av diverse plantor i kruka
  • använda till sådder

När jag använder kompostjord till de tre första alternativen brukar jag bara gräva ur komposten och langa ner i säckar eller tunnor och spara till senare. Om jag ser några ogräsrötter rensar jag bort dem, men i övrigt får både stora och små delar i kompostjorden vara kvar.

Om jorden ska användas till så-jord brukar jag sålla jorden först. Om det är mycket jord är det smidigt att lägga den i en plastback med hål i botten och liksom skaka backen så att den fina kompostjorden dråsar ner genom botten i en skottkärra eller annat. En bra såll går också att använda till mindre mängder.

 

Sara häller jord genom händerna ner i ett tråg.

Den egna kompostjorden är väldigt finfördelad och luftigt.

 

Vanlig såjord som köps på påse är ganska näringsfattig. Kompostjord är ofta mer näringsrik, men funkar fint att använda till såjord ändå. Jag brukar resonera som så, att om fröerna jag ska så skulle gå att så direkt i min trädgårdjord i köksträdgården, då kommer de också att gro fint här i min kompostjord.

Det är bra att känna efter lite hur strukturen på jorden är. Viss trädgårdsjord blir kompakt och trist när den packas i kruka. Om du tror att det är risk att det blir så med din jord ska du försöka blanda ut den med något som gör den mer luftig. Det kan till exempel vara perlit, sand eller lite grus. Min jord är maximalt luftig och har otroligt fin struktur, av bland annat löv, halm och annat gött som har komposterats under året.

 

Läs mer: Komposten - en resurs att högakta

 

Ogräs och småkryp

Egen jord innehåller ofta en arsenal av frön och en hel del småkryp. I en kompost kan det till exempel finnas massor av mask och en del gråsuggor. Låt gärna komposten mellanlanda i kärl eller säckar med hål i botten, alternativt i kärl utan lock. Då kan småkrypen leta sig ut när de tycker maten har tagit slut. Det kan dock hända att du hittar en liten maskbebis när du planterar inomhus, men det är ju ingen större panik. Lyft ut den. Eller låt den vara.

Egen jord innehåller också en del ogräsfrön som kan gro. Det är bra om du är inställd på det så att du inte per automatik tror att allt som gror i jorden, om du till exempel använder den som såjord, är läckra grejer du sått. Lär dig känna igen både ogräs och grönsaker och blommor du vill så, så att du inte driver upp ogräs i onödan.

 

En hand fyller jord i ett plasttråg.

Kompostjord redo att använda till vintersådder. En del ogräsfrön finns förstås i jorden, men det brukar inte ge något större problem.

 

En del är oroliga för att kompostjorden ska innehålla smitta, ohyra och annat som inte är bra för odlingen. Var inte det! Det mesta i naturen balanseras på sinnrikt sätt utan att vi behöver lägga oss i exakt hur. Om du undviker att lägga blast från tomat och potatis som är smittade med potatisbladmögel i komposten, så är det inte mycket annat du behöver vara orolig för. Det kan förstås finnas någon ohyra i jorden, men om du är extremt rädd för att få dessa in i inomhusodlingen kan du ju hålla dig till att använda kompostjorden utomhus. Utomhus och i växthus finns naturliga skydd som reglerar balansen bättre. Själv tycker jag inte det är lönt att hålla på att sterilisera jord och definitivt inte min egen kompostjord

Om du har en kompost tycker jag absolut att du ska prova att ta undan jord till diverse projekt. Den som spar har! Låt jorden vila i säckar, hinkar eller tunnor tills det är dags att använda den.
/Sara Bäckmo

 

08. december 2020