22. februari 2016

Är ni hemma jämt?

Det är svårt att kortfattat förklara hur vårt pussel med familj och jobb ser ut. Utifrån sett kan det ju verka som om vi går hemma och drar mest för jämnan.

Här delas bilder på surdegsbröd och korvgrillningar på Skillnadens Instagram. Vi donar i trädgården och fikar och spelar spel och lagar rejäla middagar varje dag. Inga långa dagar på fritids och förskola och inga sönderstressade föräldrar. Faktum är att vi ändå jobbar ganska mycket, men ofta på tider bortom åtta till fem.

Så här har vi valt att ha det för att vi båda föräldrar ska kunna vara hemma med barnen, nu och sen. Med den uppdelningen kommer också möjligheten att fylla dagarna med annat än jobb, barnskötsel och hushållsarbete. Jag har till exempel tid att odla vår trädgård och min man läser kurs efter kurs med intressanta ämnen på högskolor och universitet. Och trollar.

 

Arbetstiden under veckan
Flera undrar över hur vi fördelar arbetstiden och det ska jag gärna berätta.

Vi jobbar vanligtvis cirka 75% var. Periodvis jobbar främst jag heltid men då är arbetstiderna sådär knasiga att jag ändå verkar vara hemma mest. Under veckorna arbetar vi varsin lång heldag, då den andre är hemma med barn och hushåll. Övriga tre dagar delar vi på.

Mina arbetsdagar ser ut så här, om jag inte har inbokade resor eller behöver flytta om arbetstider på grund av något:
Måndagar: 6-12
Tisdagar: 13-20
Onsdagar: 6-20
Torsdagar: 6-12

Med pauser för mat och trädgårdsrundor blir det ungefär 75%.

Min man är psykoterapeut och jobbar också en riktigt lång dag och två långa kvällar varje vecka, dock inte hemifrån som jag. På så sätt har vi tråcklat ihop vardagarna - med fokus på vad som är det allra bästa för vår familj, snarare än att utgå från hur familjepusslet bäst anpassas efter jobbet. Vi kan äta mat tillsammans och hinner prata och se varandra under dagarna. Det känns sunt och värdefullt att investera den tiden i familjen och jag är glad att vi är så överens om just det.

 

Ny bebis och nygamla arbetstider
Efter sju år med ungefär samma upplägg är vi ganska vana vid att det tuffar på så här och har fortsatt så också med ny bebis i familjen. Det är ju fördelen med att vara hemmajobbare med nyfödd - restaurangen är alltid nära och med flexibla arbetstider är det möjligt att få det bästa av två världar. Underbar familj och kreativt jobb, även om jag förstås behövt jobba betydligt mindre under de snart nio månader som gått sedan Loa föddes

Läs gärna mer om vårt sätt att tänka kring familjelivet, tiden med barnen, jobb och relation under kategorin Familjeliv.
/Sara Bäckmo

8 svar till “Är ni hemma jämt?”

 1. Suzanne Segersvärd skriver:

  Helt rätt att prioritera familjen före hetsjakt på statusprylar mm Precis så hade vi det också när barnen var små. Alltid någon hemma till trygghet för barnen och ett harmoniskt liv för familjen. Nu när barnen är vuxna ser jag att det var rätt för dem. De sitter gärna med när det är dags att välja vad vi ska odla. Alla har ju sina favoriter. Njut av ert härliga liv det är ni värda. ☺️??????????

 2. Malin skriver:

  Jag har inte följt dig så länge, så detta kanske är något du har nämnt förut. Men jag undrar om era barn alls går på förskola?:)
  Tack för en inspirerande blogg!

 3. Ulrics skriver:

  Hej! Jag undrar hur du får ro att arbeta hemma? Stänger du in dig på arbetsrummet när du skriver? Har du familjen hemma hela tiden när du jobbar hemma?

 4. Therese Berg skriver:

  Åh vad inspirerande att höra! Främst sambon får ofta frågor som "Hur GÖR ni?!" då han jobbar 80% och har varit föräldraledig 3 mån under somrarna. Främst med fokus på hur vi klarar det ekonomiskt (Jag själv har varierat mellan att jobba 100% och vara arbetslös och nu sjukskriven )Jag tycker att det är sorgligt att många tycker och tror att det inte går att klara det ekonomiskt utan att ens försöka. Jag undrar dock samma som ovanstående angående arbetsro hemma. Jag hobbybloggar bara men har ibland svårt att få till bara det samt att jag är rädd att sonen ska se mig framför datorn för mycket...

 5. Kitty skriver:

  Så underbart att kunna prioritera familjen och få ta del av så mycket som möjligt av småbarnsåren.
  /Kitty

 6. Helena skriver:

  Hej! Det låter som ett jättebra upplägg! Jag är nyfiken på vad du har för arbetsuppgifter? Hur orkar du jobba från 6-20? Finns det någon tid till fritid, träning, vila mm i veckorna eller jobbar alltid någon av er 6-20 varje vardag? /Helena

 7. Hej Sara! Jag har följt din blogg och vlogg intensivt i några månader och har blivit mycket inspirerad; jag hann lägga en liten hugelbädd, en täckbäddsrabatt och fyllt 4 pallkragar med "skröffs" och halmtäckt mina trädgårdsbäddar med halm innan vintern kom. Jag har precis i dagarna sått spenat, dill och sallat i kallbäddarna i jord som jag toppat skröffset med. Och jag har förberett en varmbänk (ska hämta hästbajs vid en granngård) som jag ska anlägga om några veckor. Jag var på väg att ge upp mina odlingar, då tiden inte räckte till efter att vi öppnat ett kafé i vår gamla kvarn där vi bor sedan 15 år. Varje vår har jag sått (allt på en gång ;)) men efter tre veckor var allt övervuxet av ogräs, och det blev mig övermäktigt. Så glad jag blev då jag insåg, tack vare din fantastiska förmåga att entusiasmera till att täckodla och så mycket, ofta och inte allt på en gång! Tack! Nu tycker jag det ska bli så spännande att se hur detta odlingsåret kommer att bli. Jag tror att jag kommer att hinna med både det och kaféet.
  Med vänliga hälsningar Ibba

 8. […] glimtar av mitt och Philips vardagsliv som fyrabarnsföräldrar Är ni hemma jämt? Hur en kärleksfull relation kan ge tid för trädgård Mamma eller Sara? Vårt geniala städschema […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *