Är ni hemma jämt? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Är ni hemma jämt?

Det är svårt att kortfattat förklara hur vårt pussel med familj och jobb ser ut. Utifrån sett kan det ju verka som om vi går hemma och drar mest för jämnan.

Här delas bilder på surdegsbröd och korvgrillningar på Skillnadens Instagram. Vi donar i trädgården och fikar och spelar spel och lagar rejäla middagar varje dag. Inga långa dagar på fritids och förskola och inga sönderstressade föräldrar. Faktum är att vi ändå jobbar ganska mycket, men ofta på tider bortom åtta till fem.

Så här har vi valt att ha det för att vi båda föräldrar ska kunna vara hemma med barnen, nu och sen. Med den uppdelningen kommer också möjligheten att fylla dagarna med annat än jobb, barnskötsel och hushållsarbete. Jag har till exempel tid att odla vår trädgård och min man läser kurs efter kurs med intressanta ämnen på högskolor och universitet. Och trollar.

 

Arbetstiden under veckan
Flera undrar över hur vi fördelar arbetstiden och det ska jag gärna berätta.

Vi jobbar vanligtvis cirka 75% var. Periodvis jobbar främst jag heltid men då är arbetstiderna sådär knasiga att jag ändå verkar vara hemma mest. Under veckorna arbetar vi varsin lång heldag, då den andre är hemma med barn och hushåll. Övriga tre dagar delar vi på.

Mina arbetsdagar ser ut så här, om jag inte har inbokade resor eller behöver flytta om arbetstider på grund av något:
Måndagar: 6-12
Tisdagar: 13-20
Onsdagar: 6-20
Torsdagar: 6-12

Med pauser för mat och trädgårdsrundor blir det ungefär 75%.

Min man är psykoterapeut och jobbar också en riktigt lång dag och två långa kvällar varje vecka, dock inte hemifrån som jag. På så sätt har vi tråcklat ihop vardagarna - med fokus på vad som är det allra bästa för vår familj, snarare än att utgå från hur familjepusslet bäst anpassas efter jobbet. Vi kan äta mat tillsammans och hinner prata och se varandra under dagarna. Det känns sunt och värdefullt att investera den tiden i familjen och jag är glad att vi är så överens om just det.

 

Ny bebis och nygamla arbetstider
Efter sju år med ungefär samma upplägg är vi ganska vana vid att det tuffar på så här och har fortsatt så också med ny bebis i familjen. Det är ju fördelen med att vara hemmajobbare med nyfödd - restaurangen är alltid nära och med flexibla arbetstider är det möjligt att få det bästa av två världar. Underbar familj och kreativt jobb, även om jag förstås behövt jobba betydligt mindre under de snart nio månader som gått sedan Loa föddes

Läs gärna mer om vårt sätt att tänka kring familjelivet, tiden med barnen, jobb och relation under kategorin Familjeliv.
/Sara Bäckmo

22. februari 2016