Årets bästa bladgrönsaker - i skugga - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Årets bästa bladgrönsaker - i skugga

Det här är en blivande perennrabatt med bara någon timmes sol mycket tidigt på morgonen. Just nu odlar jag bladgrönsaker här, såna som är svåra att odla på friland i hetta och torr jord. Det växer så fint!

Vem kunde ana att min bästa odlingsplats för bladgrönsaker den här sommaren skulle vara en blivande perennrabatt i norrskugga? Medan perennrabatter, träd, buskar och grönsaksland torkar ihop i den olidligt torra jorden växer det snabbt bland bladen i skuggrabatten. Bara en månad efter sådd är det dags att skörda.

 

En bild på en odlingsplats med täta rader med bladverk i olika former.

Det är frodigt och grönt i bädden, där både direktsådder och planterade bladgrönsaker börjar trängas i raderna.

 

Bild på bladgrönsaker, små, i täta rader i svart jord.

I den vänstra delen av bädden har kål i de direktsådda raderna precis börjat titta upp. Dags att vattna nu så inte plantorna stannar av.

 

Egentligen skulle den här bädden planterats med perenner för skuggigt läge den här sommaren. Jag har siktat in mig på bland annat funkior i massor. De är ätliga och den tidiga skörden av späda skott är något jag sett fram emot. Men i sommar planterar jag ingenting annat än grönsaker. Allt som kommer i jord kräver vatten och jag vill till varje pris snåla för att kunna vattna lite också framöver. Värmen ser ut att hålla i sig länge än. Alltså blev det inga perenner nu.

 

Experiment med bladgrönsaker

När värmen boat in sig ordentligt i början av sommaren inledde jag ett litet test. Jag har varit nyfiken på att utforska fler grönsaker att odla i skugga. Sagt och gjort. Ytan rensades från ogräs och riktigt täta rader drogs upp. I dessa sattes plantor jag hade över, mestadels sådana som jag inte kunnat sätta på friland eftersom de med all sannolikhet skulle brännas sönder. Jag har också gjort en del direktsådder.

I bädden växer:

 • mangold
 • purjolök
 • trädgårdsportulak
 • basilika
 • salladslök
 • persilja
 • fänkål
 • svedjerova
 • brytbönor
 • dill
 • romansallat
 • morot
 • svartkål
 • kål
 • kål
 • blomsellerikål
 • komatsuna
 • kailaan
 • pak choi
 • huvudsallat
 • sockerärter

Plantorna har vattnats mycket sparsamt. Som du ser på bilderna odlar jag i små rännor, vilket är ett väldigt praktiskt sätt. När jag vattnar stannar vattnet kvar runt plantorna istället för att rinna iväg. Oftast har jag spetsat vattnet med något slags gödsel.

 

Läs mer: Odla smart är det är torrt

 

En bild på små plantor av svartkål, fotograferade något underifrån.

Svartkål är en tacksam bladkål som trivs okej i skugga. Den växer bättre i sol, men här är jag inte ute efter de tjusigaste plantorna - bara maten.

 

En rad med vackert grön sallat i små upprätta huvuden.

En storväxt romansallat, sådd direkt på plats i jorden. De täta plantorna ska glesas ut lite så de får bättre rum.

 

Illgröna mangoldplantor fotograferade i motljus.

Mangold växer otroligt bra i skuggan. De här plantorna sattes ut i juni och har blivit väldigt fina. Ett gott förråd inför vintern.

Skörd en månad efter sådd

I den bortre delen av bädden står asiatisk kål som såddes på midsommarafton 2018, det är i skrivande stund exakt en månad sedan. De sattes ut 11 juli och kan börja skördas två veckor senare. Helt fantastiskt! Sallaten kan jag också skörda blad för blad nu, liksom mangold. Löken är särskilt intressant att följa. På friland är all lök kvaddad av värmen. Blasten är upptorkad och vikt, löken växer inte mer. Men här i skuggan är blasten fin och grön fortsatt.

Än så länge är inte bädden i sin fulla prakt. Det återstår att se om det blir mer praktfullt än detta den här sommaren. Jag håller tummarna. Nyligen började jag samla vatten från diskho och badrummets handfat för att vattna på norrsidan, så nu kommer lite välbehövlig fukt i jorden också. Som du ser har jag inte täckt jorden här med något täckmaterial. Jag har helt enkelt inget material som passar, så jorden får stå bar. Bäst hade varit ett fint och färskt gräsklipp, men det finns bara i mina drömmar.

 

Läs mer: Planterar nytt från pluggbrätte

 

En sallat med rödgröna blad i liten rosett.

Jag har inte kunnat odla sallat på friland i år på grund av torkan och svårigheter att vattna så mycket som behövs. Extra glad därför över sallaten som nu växer fram.

 

En vackert grön bladgrönsak med små blad i rundade former.

Komatsuna är en god och mild bladkål som används likt pak choi. De små hålen i bladen är från larver, sniglar och rapssugare. Det är bara skönhetsfel. Bladen blir så småningom mycket stora.

 

En tjock rad med kraftig dill som växer frodig och fin, tätt, tätt, tätt.

Dill kan vara svår att odla med bra resultat, särskilt då det är torrt. Här i skuggan trivs den bra, men visar tecken på att behöva både vatten och mer näring nu när bladverket gulnar och torkar lite.

 

Det enda som än så länge inte växer särskilt bra är basilika och i viss mån trädgårdsportulak. Det verkar inte heller vara optimalt för fänkål, även om allt är relativt den här säsongen. Den får stå kvar och ge skörd blad för blad, eller stjälk för stjälk kanske man måste säga. Jag ska hur som helst ta bort basilika och portulak och ersätta med plantor av rödbetsblast samt någon kål.

 

Den goda asiatiska kålen blomsellerikål Hon Tsa Tai växer fint men går i blom tidigt. Jag klipper ner plantorna, gödslar och vattnar och tar fler skördar av både blad och blomskott efterhand de växer fram.

 

Flera av växterna som odlas här är tåliga mot kyla. De kommer att vara en del av min vinterodling på något vis, om de överlever sommaren. Mest troligt är att jag gräver upp plantorna och flyttar till mer skyddade odingsplatser i slutet av sommaren. Det gäller till exempel sallat, persilja, mangold och svartkål.

Inför framtida torra och varma säsonger tror jag att jag behöver ha några områden i skugga som kan odlas med grönsaker. Jag är inte säker på att just den här bädden är optimal. Den ligger på en gammal packad gång som i sisådär 150 år lett ner förbi huset mot ladan, så det går inte att odla djupt ner i jorden här. Jag har försökt bygga på höjden istället. Eller så är det just det som gör att marken inte förlorar fukt och gör att det växer så bra. Jag får fundera på det. Hur som helst så kommer jag att fortsätta odla i skugga.

Har du några skuggiga växtplatser? Vad odlar du där?
/Sara Bäckmo

 

27. juli 2018