01. april 2015

Årets första riktiga skörd är gjord

Förra året var Alba, nu två år, för liten för att tycka om rädisor, hur milda de än var i smaken. Igår åt hon flest av alla.

Sallat

Varmbänken är skördad. Ett maffigt knippe rädisor och en riktigt stor skål med sallatsblad. Egentligen skulle grönsakerna få växa i en månad till utan att skördas, men eftersom rädisorna ändå var färdiga att äta nallade vi en del på resten också.

Sallat

Till varmbänken såddes den 31 december följande sallatssorter:

Cossallat ‘Little Gem’
Cossallat ‘Rouge d’hiver’
Huvudsallat ‘Buttercrunch’
Huvudsallat ‘Rec Cross’
Huvudsallat ‘Murielle’
Huvudsallat ‘Red Deer Tongue’

Exakt tre månader efter sådd har jag skördat. Hade kunnat vara tidigare, men eftersom skörden skulle dokumenteras blev dagen igår istället.
Det är kul med flera olika sallatssorter i samma bädd eftersom bladen har olika karaktär, smak och färg. Plantorna sattes ut den 16 februari, då såddes också rädisan 'Malaga'. Igår skördade vi ett gäng blad av sallaten samt alla rädisor.

Rädisa

Rädisa

En sak som förändrats under åren vi odlat så mycket grönsaker är förväntningarna. De är blir högre och högre för varje år. När barnen fick se fatet med glänsande rädisor åt de raskt upp allt som fanns. De har längtat. Och det känns fint att den första riktiga skörden fick okynnesätas av glada barn längs en solvarm stenmur en lite för kylig sista marsdag.

Barn

Barnhand med rädisa

Förra året var Alba, nu två år, för liten för att tycka om rädisor, hur milda de än var i smaken. Igår åt hon flest av alla. Det är underbart att se hur barnens preferenser ändras från år till år.

Barnhand rädisa

Visserligen gick lite väl mycket av de läckra rädisorna till kaninerna, men en gång om året kan man få frossa så mycket att man glömmer bort att gnaga upp hela.

Rädisblast

Idag lägger jag i lite mer jord i varmbänken och sår ett helt gäng nya rader av rädisa. Ingen yta ska ju stå tom. Överallt ska det vara på väg grönsaker upp så vi inte behöver sakna mat senare under våren.

Skörd 5

Och eftersom jag bara lyckades knipa åt mig en enda ynka rädisa av den ändå ganska stora skörden är jag förstås mån om att snart få se nya i bädden. Jag ska så sorten '18 dagar' som alltså är en rädisa som lär bli skördeklar på just 18 dagar.
/Sara Bäckmo

Läs gärna mer om varmbänken här:
Så bäddar du en smart varmbänk
Idag ska varmbänken byggas i Skillnadens Trädgård
Varmbänken färdig - nu börjar väntan
Långsam värme i varmbänken i år

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *