Årets första skörd av sallat - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Årets första skörd av sallat

Det finns så många anledningar att odla grönsaker hemma. Som att det är godare. Som att det innebär mindre gifter i maten. Som att det påverkar matkassan positivt. Som att det är vackert.

Men för många av oss som odlar tillsammans med barn är just det enkla i att dela upplevelserna av odling tillsammans med de som betyder mest det allra viktigaste. Att få skörda årets första sallat en kall vårvintermorgon tillsammans med min äldsta pojk är till exempel en av höjdpunkterna som gör allt slit och släp värt mödan.

 

En barnhand håller nyskördad sallat.

Ett litet salladskluster gav två fina små nävar sallat till barnens frukostsmörgåsar.

 

Gröna sallatsblad på en mönstrad tallrik.

Årets första skörd av sallatsblad är startskottet för gröna sköna blad från egen trädgård resten av året.

 

Otto sträcker fram ett fat med nyskördad grön sallat.

Under säsongen går vi ofta ut innan frukost, Otto och jag, och tittar och doftar på trädgården. Att dela den med honom och syskonen är bland det bästa jag vet.

 

Otto sådde sina nio pluggar med sallat redan i januari. Sorten heter 'Salat Bowl' och är en grön ekbladssallat. Snabbväxande och någorlunda bekväm med ett kyligt klimat. En hel liten drös frön såddes i varje plugg, det är lättast för små fingrar att så på det sättet. Jag har skolat om plantorna, i sina små kluster, vid ett tillfälle innan de planterades ut i varmbänken för ungefär två veckor sedan. Där har de frodats.

Och efter flera dagars sängliggande med vinterkräksjuka kom Ottos belöning idag. Att få knalla ut med saxen och klippa en hel näve sallat till frukosten. För ja, våra barn äter sallat på smörgåsen.

Hur det smakade? "Gott! Jag hade massa blad på mina mackor med leverpastej och skinka!" berättar Otto, 7 år.

Nu ska resten av plantorna få växa till sig i några veckor innan det blir skörd igen. Om allt går som planerat med varmbänksodlingen har vi gott om rädisor inom några få veckor och därefter en varierad palett av gröna blad att frossa i under resten av det här året.

Nedan kan du se hur varmbänken anlagts och senare såtts/planterats.
/Sara Bäckmo

 
 
02. mars 2016

8 svar till “Årets första skörd av sallat”

 1. Härligt att höra att skördetid börjat redan så här i börja av mars!

 2. Camilla (nyfiQen) skriver:

  Visst är det härligt när man får med barnen. Det behöver bara säga ett haft ord så går man igång. I helgen, vid frukostbordet, där det serverades gul och röd paprika ( tyvärr köpt ?) nämnde lilleman att den enda paprikan han inte ätit ör svart. Självklart var jag tvungen att fixa en beställning på detta från Impecta så dessa skall sås i helgen. Jag var ju dock inte sen med detta för det blev ju en bra ursäkt för att fylla på med några fler fröer. Jag hade ju lovat mig själv att inte köpa mer, man vad gör man inte för sina barn. ?

 3. Bellas lantliv skriver:

  Härligt att kunna skörda redan! ?

 4. Ann-Mari skriver:

  Åh, helt underbart! Längtar till lite mer vår och värme här eftersom vi fortfarande har ett hårt lager snö över alla bäddar. Min varmbänk levererar inte riktigt som önskat. Trots att den är gjord efter alla konstens regler går temperaturen ner istället för upp. Vi vattnar och matar men den är ovillig... en låda full med finaste och färskaste hästgödsel står där ute och är helt... kall! Suck.

  Läser på din blogg och får vårinspiration iallfall, medan snön fortsätter falla utanför fönstret.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Äh, fy vad tråkigt! Har du haft nog med halm i bädden? Och är den nog hög för att utveckla värme? Hoppas du känner dig peppad att göra nya försök nästa år. När du väl fått kläm på det går det inte att sluta! Och glöm inte att så i den kalla bädden. Använd den som en kallbänk och så nu tidigt på våren med snabbväxande grönsaker som ger tidig skörd. Pepp! /Sara

 5. Ann-Mari skriver:

  Kom på att jag skulle fråga... Jag har breddsått rucola i en mjölkkartong. Den var ju tänkt till varmbänken, som nu ju inte är varm utan kall. Har du några tips på vad jag nu gör med denna rucola, annat än att äta den som den växer. Kan jag omskola den i krukor och få kruk-rucola? Det är ju fortfarande för kallt ute för att sätta ut den, även om någon månad....

  • Sara Bäckmo skriver:

   Japp, det går fint att skola om den i krukor. Sätt en tuss i varje. Du kan ta två-tre skördar på dem. Och så ny i din kalla varmbänk! /Sara

 6. Ann-Mari skriver:

  Tamme 17 Sara! Min varmbänk är på ena sidan uppe i 21 grader och i den andra 15 grader... håll tummarna!
  Jag ränner och kollar temp flera gånger/dag, hur spännande som helst! Wow!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *