Stäng menyn

Årets Guldgrävare finns i Skillnadens Trädgård

Att en förening med så erfarna odlare tittar på mitt arbete och säger "Hallå där, det du gör är jätteviktigt!" betyder förstås oerhört mycket.

Sara Bäckmo, Börje Remstam

Sara Bäckmo och Börje Remstam, ordförande FOBO, under utnämningen vid Nordiska Trädgårdar. Foto: Agneta Bergström /Tidningen Land.

Jag är så otroligt stolt och glad! Igår fick jag ta emot utmärkelsen Årets Guldgrävare av Föreningen för organisk biologisk odling i Sverige. Priset delades ut av ordförande Börje Remstam, som inspirerar mig mycket genom sina fantastiska täckodlingar.

Motiveringen lyder: "FOBO vill uppmärksamma dig, Sara Bäckmo, för att du som ung har förstått att det ekologiska perspektivet inför framtiden är livsnödvändigt för människan. Du gör verkligen skillnad i din egen generation."

Vid utnämningen på mässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm under söndagen fick jag ta emot ett diplom, ett fint konstverk i keramik som föreställer en jordhög med löv på vari en gyllene mask krälar. Utöver det också en check på 10 000 kronor.

För mig betyder utnämningen jättemycket, även om jag på förhand aldrig fantiserat om att få någon slags pris för mitt odlande eller sätt att odla. Jag visste inte ens att det fanns pris! Men när jag nu sitter här och äter frukost med mitt diplom så känner jag mig stolt. Anledningarna är många. En av dem är att det just är FOBO som väljer att uppmärksamma det jag gör. Här finns så mycket kunskap och erfarenhet om att odla på ett, som jag ser det, schysst sätt gentemot både jord, natur, människor och djurliv. Sedan flera år tillbaka är FOBO en av mina största källor till information. Det var till exempel på föreningens hemsida jag hela hösten 2011 läste allt jag kunde hitta om täckodling. För mig har täckodlingen kommit att vara det viktigaste redskapet för att kunna hantera den ändå ganska stora yta som min köksträdgård upptar. Genom täckodlingen kan jag efterlikna ett naturligt kretslopp och lägga min något knapp tid på viktigare saker än att rensa ogräs.

Att en förening med så erfarna odlare tittar på mitt arbete och säger "Hallå där, det du gör är jätteviktigt!" betyder förstås oerhört mycket. Ni är ju för tusan mina idoler!

Efter prisutdelningen nämnde Börje Remstam innan vi skildes åt att utnämningen också ska ses som en uppmuntran och motivation att dels fortsätta arbetet med att odla min trädgård på det här sättet, men också för att fortsätta dela mina erfarenheter i de nya kanaler vi odlare använder för att kommunicera.

Och det tänker jag förstås göra. Ett jättestort tack till alla många fina som följer Skillnadens Trädgård, på all möjliga plattformar. Du är guld!
/Sara Bäckmo

30. mars 2015