Sök
December är vinterns stora matmånad och jag gör mitt bästa för att få in så mycket grönt som möjligt till dignande bord. Rester är oundvikligt men med kreativitet i köket kan det bli nya festliga rätter.
November är en månad när grönsakerna från trädgården begränsas ytterligare i kylan. Tacksamheten över maten stor och känslan av att vara rik består.
Höstens frostnätter drar in och nu gäller det att rädda de grönsaker som är känsliga för kyla. Rödbetor, morötter, rotselleri och kålrot åker ner i stukan för våra kommande vintermiddagar. Nu spelar rotsakerna förstafiolen och smakerna är helt suveräna!
Året om planerar vi våra middagar utifrån vad som finns att skörda i köksträdgården, och så här års är vårt gröna skafferi fyllt till brädden. Köksträdgården levererar stort varje dag och just nu njuter vi av majs som vi har längtat efter så länge.
Den här månaden är en enda stor våg av belöning för vinterns, vårens och sommarens ansträngningar. Nu vill man hitta tid att njuta av maten och låta varje liten smaklök ta del av skörden.
Nu är det äntligen dags för sommarens smaker att leta sig in i köket. Fler sorters grönsaker ger efterlängtad mat med stor variation. Och allt är så gott!
Juni brukar vara en explosion av sommargrönsaker, men så här veckan innan midsommar är det fortfarande ganska skralt i skördekorgen. Här är min mat-rapport för juni.
I maj spelar vårprimörerna första fiolen och vi kan frossa i sparris, gröna blad, bladlök och syrliga rabarber. Favoriter vi längtat efter! Rädisor är en annan grönsak som jag normalt skördar nu men i år har sniglarna kalasat ordentligt på dem. Så snopet, vi som älskar rädisor.
Köksträdgården vaknar ur sin vinterdvala och i tunnelväxthuset spirar grönskan för fullt. Som vi njuter av spenaten och annat gott och pinfärskt som vi kan skörda nu i april.
Mars månad bjuder inte direkt på dignande berg av nyskördat men med lite kreativitet går det som en dans att snickra ihop goda måltider med grönt i säsong. I köksträdgården börjar grönskan spira, snart kan vi skörda gräslök, gröna blad och rädisor. Och rabarber! Det vattnas i munnen när jag tänker på det!
Det är måhända inte den roligaste skördemånaden, men jag känner mig ändå entusiastisk över möjligheterna som odlingen ger nu. Att vara kreativ med det lilla, är min melodi.
Året om planerar vi våra middagar utifrån vad som finns att skörda i köksträdgården, och även om vårt gröna skafferi så här års är något skralare, har vi fortfarande gott om rötter, gröna blad och purjolök. Dessutom är frysen full av godsaker!