Den sista dagen i såkalender ägnar vi åt sallat igen. Mycket passande, eftersom sallat är en toppenfin grönsak att så hela sommaren och variationen bland sorterna alltid lockar till att odla mer.
Idag sår vi svartkål, en bladkål som jag tycker går lika fint att skörda som mikroblad som stora, plymiga palmer. Då passar det med sen sommarsådd för skörd av lyxiga småblad i höst.
Äntligen dags för en ny dillsådd. Dill kan du så nästan precis var som helst där du får plats över - kom bara ihåg att vattna!
Tatsoikål är en av de mest härdiga kålsorterna. Den protesterar inte trots många minusgrader och snö. Perfekt för en sen sådd i juli!
Vinterportulaken är en av de mest köldtåliga grönsaker jag odlar. En försådd att sätta i tunneln senare kan klara sig igenom hela vintern!
Idag sår jag en av mina favoriter från frökollektionen: Mix av pak choi. Bredså dem för en vacker matta av microblad eller låt dem växa upp till härlig blandning av små knubbisar.
En sommarsådd av rucola är aldrig fel. Bladen växer snabbt och med riklig vattning håller du undan både jordloppar och frän smak.
Vem vill inte äta krispig, pigg sallat långt in på hösten och kanske till och med vintern? Här kommer ett tips på en köldtålig sallat som passar utmärkt för julisådd.
Idag sår vi en snabbväxande sorts spenat som blir perfekt att äta länge av direkt från landet i höst. Har du någon yta alls på friland över just nu är just spenat ett toppentips.
Om vi sår den snabbväxande rädisan 18 dagar idag kan vi vänta oss skörd i mitten av augusti om det vill sig väl. Det blir ett fint komplement till alla övriga grönsaker som finns att skörda då.
Ända sedan jag själv upptäckte vintersallat för ett gäng år sedan har jag glatt mig åt att också sommaren har ett slut, för att lämna plats till nya äventyr i trädgården. Nu är det dags att bit för bit fylla landen med vintersallat som ska skördas så sent som nästa vår.
Pak choi hör till mina verkliga favoriter att så för sensommar- och höstskörd. De fina och snabbväxande kålplantorna blir som en brygga mellan sommarens alla spröda bladgrönsaker och vinterns kraftigare och tåligare dito. Idag sår vi pak choi tillsammans.