Vad är ensilage?

Ensilage är ett utmärkt material att använda i trädgården. Det kan användas till att täcka jorden med, det som kallas för täckodling. Och det kan användas till att bygga nya växtplatser utan jord. Men vad är ensilage egentligen

Vad är ensilage? För den som bor i stadsmiljö är ensilage inte ett så vanligt förekommande inslag i vardagen så jag förstår verkligen frågan.

 

En bal med ensilage och trasig vit plast runtomkring.

En trasig gammal ensilagebal är en riktig skatt för hemmaodlaren!

 

Ensilage är ett slags foder till djur, som består av fermenterat gräs och annan grönmassa från odling. De skördade och lätt torkade massorna får jäsa i en luftfri miljö. Det kan sedan lagras på olika sätt, vi känner till exempel igen de stora vita rundbalarna som brukar ligga på åkrarna under sommaren innan de körs till gårdarna. Ensilaget kan också sparas i limpor som täcks med plast och plansilor (kan vara en platt betongrektangel där grönmassan packas och förvaras).

Ensilage är ett material som innehåller mycket näring och används till exempel som foder till på gårdar med mjölkdjur.

 

En uppställningsplats på en bondgård för mängder med ensilagebalar i vit och rosa plast.

De här balarna är alltså inplastat ensilage som används till djurfoder.

 

Ensilage till odling

I trädgården är ensilage ett utmärkt material att använda i täckodling. Det är lätt att få tag i (lite beroende på var man bor förstås), är lätt att använda under årets alla årstider och ger superbra resultat vad gäller jordtäckning, näring, skydd för avdunstning och ogräs.

Många lantbrukare gör sig då och då av med ensilage som blivit dåligt och därmed otjänligt som djurfoder. Detta ensilage man kan man som odlare be att få eller få köpa. Istället för att lantbrukarna dumpar ensilaget i skogen kan det göra nytta i en trädgård. Be att få en trasig ensilagebal!

Enda kruxet är att det är svårt att köra hem en ensilagebal själv utan släp och nån slags lyftanordning. Men det går ju att lösa för en kreativ själ som kan idka byteshandel eller släppa till lite några kronor till den som har en traktor och möjlighet att köra.

 

Läs mer: Täckodling - min bästa hjälp

 

Mögel i ensilage

När ensilage blivit dåligt har det ofta börjat förmultna. Det blir geggigt och blött. Eller så har det börjat mögla lite i nån ände. Eller blivit torrt och flygigt. I alla stadier är ensilaget användbart i trädgården!

Sättet vi använder ensilage på är olika beroende på hur skadat ensilaget är.

En del är rädda för att ensilaget ser lite ruggigt ut och tycker inte att det är bra att använda. Men faktum är att hur ruggigt än ensilaget ser ut så är det en naturlig nedbrytningsprocess som pågår, inklusive mögel. Men vi vill förstås inte ha mögel direkt i anslutning till våra salladsblad, som kanske ska växa direkt i ett täckmaterial och där de ätliga delarna kommer i kontakt med angripet täckmaterial. Då väljer vi att använda det materialet på annan plats, förstås.

Ensilage som ser fint ut lägger vi på täckodlingen som ett täckmaterial, gärna under växtsäsongen då det omvandlas till fin och näringsrik mylla som växterna trivs i. Vi kan också gräva ner det under jorden och plantera ovanpå. Vi kan använda ensilaget i gångar i köksträdgården. Vi kan använda det att fylla upp pallkragar med och blanda med till exempel kompost eller annan gödsel. Vi kan lägga det i komposten och skapa ny jord av det där. Och vi kan använda ensilage som tjocka täcklager i köksträdgården inför vintervilan.

 

En odlingsplats med några gamla cyklar i ett staket i bakgrunden.

Så här ser det ut på våren när gammalt ensilage legat några månader på en odlingsplats. Jorden under är fuktig och fin trots att det inte regnat på flera veckor.

 

Blåser ensilage bort?

En del ensilage är torrt och flygigt och kan riskera att blåsa bort. Det är ju inte så roligt. Om du fått hem torrt ensilage har du några tips här:

  • vattna ensilaget så ligger det kvar bättre i landet
  • lägg annat tyngre material ovanpå ensilaget i landet
  • gräv ner det
  • gör nya växtplatser med ensilage underst och till exempel jord över
  • lägg kompostgaller, en stege, bräder eller annat på som håller ensilaget på plats

 

Köksträdgård i under vintern, ingen snö.

Här har jag lagt stegar och gamla grejer ovanpå nytäckta odlingsplatser för att hålla materialet kvar i landen. Inom kort har det fuktats av nederbörd och ligger kvar av sig själv.

 

Frågor och svar om ensilage

Kan jag använda det om det börjat mögla?
Ja, absolut! Använd inte direkt i anslutning till grönsaker som ska skördas just precis nu, men täck gärna land som ska skördas senare under sommaren eller som vilar till nästa år.

Gör det något om det har legat ute?
Nej, absolut inte! Då har förmultningsprocessen redan påbörjats och det är ju bara bra. Flytta ensilaget dit du vill täcka och var glad och nöjd över allt ditt fina material.

Är det några grönsaker som inte ska täckas med ensilage?
Jag har använt ensilage till det mesta i min odling med fint resultat. Det kan vara ganska stora "kockor" som bryts loss och om det är stora ensilage-bitar som sitter ihop kan det förstås störa riktigt små plantor. Men det är nog allt jag försöker tänka på.

Hur får man loss det ur balen?
Balen är rullad runt mitten ungefär som toapapper runt en toalettpappersrulle. Be att balen ställs med ena änden (typ toapappersrullens ände alltså) nedåt. Det enklaste är att med händerna eller en grep snurra av ensilaget. En del som har stora ytor lägger balen på andra hållet och rullar ut den över hela plätten, men det funkar bara på rejäla ytor.

Blir det inte jättemycket sniglar om man använder ensilage?
Min erfarenhet är att täckodlingen inte ökar mängden sniglar i trädgården, de finns där oavsett. Grönsakerna blir friskare och starkare och växer bättre i en täckodling. Dessutom repar de sig bättre efter ett angrepp. Jag ser inga anledningar till att låta bli att täckodla på grund av sniglar utan istället hitta sätt att bekämpa dem.

Hjälp, det växer svamp i min ensilage, är det farligt?
Nej, det är också en naturlig del av miljön, det finns massor av mycel och svampsporer överallt. En del börjar att växa vid rätt förutsättningar, som till exempel i en varmbänk eller på en viss odlingsplats. Det är bara att ta bort om du tycker de stör.

Vad är det för skillnad på hö, ensilage och halm?
Hö är gräs, klöver och örter som torkats till vinterfoder till kor, hästar och andra gräsätare.
Halm är grövre och består av stam och blad från vedartade örter som torkats. Det kan användas som strö till djur, men också som foder. Det innehåller mindre näring än hö.
Ensilage är djurfoder, till exempel grönmassa från gräs, klöver och ärter, som fermenterats. Den naturliga förekommande mjölksyran får massan att jäsa när den inte får något syre, till exempel när den plastas in i stora rundbalar. Ensilage innehåller massor av näring!

 

Ett konstigt bygge på två ensilagebalar.

Två ensilagebalar har förvandlats till ett hotell när barnen lekt. Ståendes på det här sättet är ensilagebalarna lätta att vittja på material.

 

Ensilage, liksom de flesta andra täckmaterial, är en otroligt viktig resurs i trädgården. Särskilt om det blir en vår med minimalt med regn - än så länge har det inte fallit många droppar här hos mig. Och med en tendens allt torrare somrar kommer täckodling att vara en den viktigaste pussselbiten för många av oss som vill odla hemma. Har du möjlighet att ta hem ensilage och använda i trädgården - gör det!

 

Text & foto: Sara Bäckmo

28. mars 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *