Majs älskar värme och är inget att start tidigare på våren när det är kyligt ute. Det är kanske det viktigaste att känna till. Nu när det blivit varmt ute plockar vi fram fröerna och sår majs!
Ett fint betyg till odlaren är egen skörd av meloner. Smått overkligt att kunna odla och skörda i vårt klimat - men fullt möjligt. Veckans grönsak är melon. Varsågod att så!
Nytt medlemserbjudande; i maj kan vi handla svenska ekologiska hudvårdsprodukter från Medevi ProSalus. Fint ska det vara för ömma trädgårdshänder!
Nu sår vi rädisor tillsammans och siktar på skörd lagom till #grönajuni. Detta är den sista grönsaken till det projektet i Veckans grönsak, sedan tar sommarens och höstens grönsaker vid.
Veckans grönsak är en utomordentligt vacker växt, som pryder odlingen och är en lagom utmaning; både att odla och att äta. Nu sår vi fänkål och hoppas på fin skörd till sommaren.
Satsa på en vit, en lila eller en gyllene gul. Majrova finns i olika färger och är en vacker kålväxt, ungefär som en gigantisk rädisa. Så i april - skörda i juni.
Mangold är en härlig växt som producerar massvis med stora gröna blad under lång säsong. Den hinner ge skörd redan i juni om vi sår nu. Häng med och så veckans grönsak - mangold!
Hur smart är det egentligen att så brytbönor i mars? Några få plantor kan ge en naggande god skörd tidigt på säsongen, så jag tycker det är en god idé att peta ner några fröer. Läs om både tidig och mer normal sådd här.
Sallat är en mycket uppskattad bladgrönsak till vardag och fest, älskad för att gruppen av växter ger så fin variation och skörd under lång tid. Läs och odla veckans grönsak: SALLAT.
Fastän snön ligger på marken är det dags att starta potatis tidigt på våren. Tidig odling ger tidig skörd och ökar chanserna att slippa potatisbladmögel. Veckans grönsak är potatis!