Ärtskott är alltid rätt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Ärtskott är alltid rätt

Ärtskott är förträffliga att odla varhelst det finns plats. Jag passar gärna på att fylla ut raderna mellan de tidigt sådda grönsakerna med just snabbväxande skott.

Du vet, en hembakt surdegsfralla skuren i tre tunnare delar. Rostade. Halvmjukt smör på och en ljuvlig röra av blåärt 'Blauwschokkers' som toppas av ett berg pigga ärtskott och flingsalt. Te. Kvällen är räddad. Det är så enkelt men smakar helt fantastiskt. Sånt här betalar folk pengar för på ett schysst fik. Jag njuter med vedspisen sprakandes i köket.

 

Ett stort knippe ärtskott i min hand.

Ärtskotten är som allra finast i smak och konsistens innan de nått 10 centimeter ungefär. Efter första skörden växer de upp och kan knipsas ännu en gång.

 

Fullt av ärtskott i en pallkrage.

Ett paket ärter ryms i en pallkrage. En oförsiktig vattning gjorde sådden lite ojämn, men vad gör det. Det växer kanon!

 

Ärtskott är alltid rätt. Lite trist dock att det är så förknippat enkom med fönsterodling. Jag har skrivit om fönsterodling av ärtskott också, förstås, för det är så himla roligt att se det spira i fönstren under vintern (läs Stora tråg med ärtskott). Men ärtskott växer rackarns bra utomhus under både höst och vår. En pallkrage fylld av ärtskott är en verklig skattkista. När annat grönt i trädgården sjunger på sista versen är ärtskotten en i gänget som sträcker sina spröt uppåt, uppåt och sjunger om hopp och försoning med kallare årstid.

 
 

En av fördelarna med ärtskott är att de gror så väldigt fort. Det är bara två veckor sedan jag sådde den här laddningen, det är det jag pysslar med i klippet ovan. Alldeles vanliga gula ärter från affären (såna som vi gör ärtsoppa av), jord i en pallkrage och lite vatten/regn på det. Sedan skörd och skörd igen.

Precis som jag skriver i inlägget Stora tråg med ärtskott så är det ingen idé att bara odla lite ärtskott. För att det ska bli något att ha i vår familj är en pallkrage idealiskt. Nu på hösten finns ytorna efter att annat skördats eller i takt med att nya ytor anläggs.

Några frågor:
Behöver sådden täckas? Bara om du vill odla när det är på väg att bli kallt. Men ärtskotten står fint långt in på hösten också utan fiberduk över.

Hur ofta ska man vattna och hur mycket? Sådden behöver hållas fuktig för att gro, sedan vattnas sådden en skvätt med några dagars mellanrum eller mer så att ärtskotten håller sig friska och fina.

Funkar det att odla på balkong? Absolut! Odla i en liten back eller låda, gärna flera stycken som sås med några dagars intervaller för skörd under lång tid.

 
 

Det är bara att så. Jag kommer att göra ytterligare en sådd av ärtskott, fast i tunnelväxthuset. Nu när nattemperaturen så smått närmar sig frost i tiodygnsprognosen är det lite för kyligt för ärtskotten utomhus. Men i tunneln är det fina temperaturer ännu ett tag. Ärtskotten funkar lika fint att så tidigt på våren/sen vinter för en tidig sådd.
/Sara Bäckmo

03. oktober 2016

8 svar till “Ärtskott är alltid rätt”

 1. Lena johansson skriver:

  Måste jag prova i växthuset ?

 2. Jeanette skriver:

  Thor du att det fungerar med pallkrage med lock/byggplast? Bor I Stockholm son 2

 3. Cecilia skriver:

  Så härligt att få följa din dag genom vlogginlögget ????

 4. Maria skriver:

  Härliga ärtskott! Hur gör du ärt -röran? ?

 5. Madeleine Granberg skriver:

  Älskar ärtskott, jag måste prova! Har nu en pallkrage över precis utanför altanen, perfekt att odla i och kunna hömta in till frukostmackan. Tack för tipset!

  /Madeleine från Roslgen

 6. Ann Rydberg Sannerud skriver:

  Hej, har fått så mycket ärtskott. Är det ok att förvälla ngr min o frysa?
  Hälsningar Ann ???

 7. […] Läs mer: Odla ärtskott i pallkrage […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *