14. november 2017

Ärtskott i november

Jag testar. Ett paket gula ärter kostar i runda slängar tio kronor så det är ingen katastrof om det inte blir någon skörd. Men tänk om...

Av det jag kan odla mycket äter vi mycket. Ärtskott hör definitivt dit. I vår mat är det inte en grönsak för alla årstider, helt enkelt för att det vissa tider finns så himla mycket annat att äta. På sommaren är det till exempel inte lönt att odla ärtskott när vi har mycket sallat, portulak, basilika och sånt. Men tidigt på våren, hösten och vintern - då är det fint med ärtskott.

Ärtskott är användbara till lite allt möjligt. Medan den som inte odlar själv kanske i första hand använder ärtskott som dekoration är de spröda, bulligas kotten just en grönsak för oss. Vi äter stora knippen och använder mycket. Den här hösten har jag odlat dem i stora krukor i tunnelväxthuset som vi skördat efterhand. Tidigare på hösten och på våren odlar jag gärna i pallkragar utomhus och det är dessutom en fenomenal växt att fylla ut med i raderna mellan annat.

 

Ärtskott i kruka

De oktobersådda ärtskotten är snart uppätna. De växer i krukor gödslade med bokashi-kompost.

 

Den senaste omgången ärtskott såddes den andra veckan i oktober. Vi har haft en del frostnätter fram till nu, där det också varit minusgrader i tunnelväxthuset. Den odlingsplatsen är skyddad på många sätt, men liksom vanliga växthus så blir det kallt om det är kallt ute, om än några grader mildare. Men ärtskotten är tåliga och står sig lika fint efter en frostnatt, de är inte alls kinkiga.

Bara för att jag är jag och det är kul att testa så sådde jag i helgen några nya krukor med ärtskott. 500 g ärter, alltså ett helt paket, vanliga gula ärter, spreds ut över jorden på de två krukorna. Jag bara trycker dem på plats med handflatan mot jorden, vattnar och trycker lite till. Jag täcker alltså inte med jord. Efter det har jag packat in krukorna med dubbel fiberduk.

Nu får de stå så.

 

En kruka med ärtskott.

Efter att sådden vattnats är det bra att trycka till ärterna en gång till, om de lyft lite ur jorden av allt vatten.

 

En kruka inpackad i fiberduk.

När krukorna är sådda packas de in i fiberduk. Det lär behövas om det ska bli något nu när det är så kallt.

 

Under de kommande tio dagarna i väderprognosen pendlar temperaturen mellan 3-7 grader dagtid och -4 - 6 grader nattetid. Min erfarenhet just med ärter som odlas för ärtskott är att de är mycket tåligare än man tror. I tabeller för vid vilka temperaturer olika fröer gror står det att ärter gror vid fyra grader i jorden. De allra flesta tänker då att det är för sent att så ärtskott i november i tunnelväxthus, eller att det är för tidigt att göra det i januari. Men det finns en massa saker att göra för att ge fröerna det där lilla extra, knuffen som gör att de fixar läget. Det allra första är ju till exempel att våga göra sådden. Och sedan kan en enkel fiberduk göra skillnad.

Men helt säker kan man förstås inte vara. Jag testar. Ett paket gula ärter kostar i runda slängar tio kronor så det är ingen katastrof om det inte blir någon skörd. Men tänk om... Då har vi kanske läckra ärtskott på smörgåsarna fram till jul...
/Sara Bäckmo

4 svar till “Ärtskott i november”

 1. Johanna skriver:

  I mitten av september sådde jag gula ärtor inspirerad av dig. Vilken enorm lycka när mina tre krukor o en vanlig simpel balkonglåda exploderade med dessa ljuvliga skott. Bara älskade det!!! Alla grannar packade ner sin krukor och trädgårdar och jag gick ut i oktober och plockade in krispiga, supergoda ärtskott! Så mycket annat i livet kom emellan fler sådder men några enstaka skott kämpar ännu i novemberkylan och jag kan nypa av ett och annat och njuta av på väg till dagis med ungarna.
  Så himla glad att jag testade.
  Tusen tack för inspirationen och lycka till med novembersådden!
  /Johanna med halvskuggig uteplats zon 2

 2. Pia skriver:

  Men vad använder man dom till? Smörgåsar o sallader fattar jag men vad mer?

 3. Killerina skriver:

  Håller du krukor inne i huset?

 4. Minna skriver:

  Heissan? Jag er en bloggare från south Finland and my Swedish is not so good? I just watch you wonderful video with Monty Don and i'm became very enthusiastic about winter gardening. I must try next year to sow some greens also in autumn. It's now nowember and i have apples in trees, carots, kale and oxalis tuberosa. I'm sure going to learn more about winter gardening. Thanks for you inspiration? Welcome to visit in my blog https://www.kotipuutarha.fi/mamas-garden/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *