Att använda färsk hästgödsel

Hästgödsel är en fin resurs för oss som odlar. I en serie inlägg gör jag en djupdykning i hästgödsel. Fördelar, nackdelar och hur du rent praktiskt kan använda det i din trädgård. Idag skriver jag om hur jag använder färsk hästgödsel.

En stor gödselhög och ett litet barn som gräver i den.

Det här är en del av min stora gödselhög som anlände i februari. Fyra ton!

 

Jag har gjort något rätt ovanligt för min trädgård. Jag har skaffat hästgödsel! I första hand har jag tidigare använt växtmaterial av olika slag, samt bokashi-kompost och urin, för att gödsla min trädgård. Jag älskar täckodling och jobbar mycket med att täcka jorden och på så sätt odla i samklang med mikrolivet, i den mån det går.

Under vintern har jag konstigt nog trillat på flera möjligheter att hämta hem hästgödsel och eftersom min vardag inte helt styrs av riktigt små barn just nu har det varit enklare att tacka ja än tidigare. Så, helt oväntat blir det här ett år när jag använder rejält med hästgödsel! Det tycker jag ska bli kul att utforska lite närmare.

De senaste månaderna har jag hämtat ett gäng säckar med gödsel hos hästägare i närheten, men min eufori steg till oanade höjder när en tjej i byn ombesörjde så att en hel container med fyra ton (!!!!) hästskit dumpades här i trädgården i februari. Kolla vloggen nedan för att se.

 

Färsk hästgödsel

Gödseln som jag fått tag i är färsk. Den har alltså inte legat på hög och komposterats till nästan jord. Den är full av klumpar, gammal halm, lite hö och en del spån som strömaterial. Vanligast är kanske att använda komposterad gödsel (det kallas också för brunnen gödsel), men det går också att använda färsk. Läs generella tips om hästgödsel i inlägget nedan.

 

Läs mer: Tips om hästgödsel i trädgården

 

Bild på land som täckts med färsk hästgödsel

Här har jag lagt färsk gödsel, mestadels utan halm och spån, rakt på redan täckodlade land. Senare under vintern har gammal hö lagts över gödseln.

 

Att använda färsk hästgödsel ställer lite krav på den som odlar. Fastän det är gödsel vi pratar om är det inte säkert att färsk gödsel gödslar särskilt bra i odlingen som om den är komposterad/brunnen. Det kan till och med bli tvärt om, om det vill sig illa. Jag har flera vänner som "gödslat" med färsk gödsel och fått urdåligt resultat, som till största del kan bero på den enkla faktorn att gödseln just är färsk.

Färsk gödsel är ofta blandad med spån eller halm. Dessa material är rika på kol, men inte kväve. För att nedbrytningen ska funka optimalt kompenserar halm och spån för kvävebristen genom att suga kväve ur sånt som finns runtomkring. Det kan till exempel vara själva gödseln, men om det inte är tillräckligt dras energi från jorden som gödseln ligger i eller på. Resultatet blir att jorden förlorar näring och gödseln i sig går plus minus noll, bara för att gödseln som använts varit färsk. Hästgödsel som redan komposterats och sedan tillförs jorden är mild och fin gödsel, som inte belastar jorden negativt.

Av den anledningen ser jag färsk gödsel i huvudsak som en del i min täckodling, snarare än gödsel som gör jorden hejdundrande näringsrik, just nu.

Om du vill använda färsk gödsel ska du tänka särskilt på några saker.

 

Energitjuv

Hästgödsel som är uppblandad med spån, halm eller torv kommer alltså att behöva snylta på jordens energiförråd under tiden som den komposteras. Spån, halm och torv är rika på kol och behöver kompenseras med kväve, till exempel från jorden eller annan källa, för att nedbrytningen ska funka.

 

Tillsätt kväve

Om du använt färsk gödsel i odlingen, till exempel som jag beskriver vidare i texten, betyder det att du behöver gödsla extra med något kväverikt under sommaren för att växterna ska få den näring de behöver. Till exempel kan du gödselvattna eller täckodla med gräsklipp. Gödsel blandat med sågspån kräver mer extra gödsel än till exempel halm. Det är alltså viktigt att gödsla extra för att se till att hästgödseln inte skapar obalans i näringsdepåerna.

 

Vattna

Mikrolivet i marken och i gödseln ser till att komposteringsprocessen funkar som den ska. Torrt material komposteras inte utan kan ligga i flera år om det vill sig illa, utan att förvandlas till jord. Fuktigt material komposteras snabbare - då trivs mikroorganismer och maskar som omvandlar materialet till jord. Därför ska du se till att en bädd eller täckodling med färsk hästgödsel inte torkar ut. Ordna med vattningen på smidigt sätt och täck gärna gödseln med annat täckmaterial som hindrar att fukt dunstar.

 

På många ställen går det att hämta gödsel som till största del är separerad från halm och annat strömaterial. Den kan du använda direkt i landet utan att tänka särskilt på att den blir belastande för jorden eller växterna.

 

En hög gödsel lagd ovanpå en pallkrage.

Den färska gödseln, mestadels utan strö och halm, har jag också lagt på befintliga täckodlingar i pallkragar och sedan täckt med hö och halm.

 

Att använda färsk hästgödsel

När mina gödselprojekt nu susat förbi i olika sociala medier är ni många som undrat hur jag tänker använda all gödsel. Det har jag själv funderat en del på, förstås, och jag har en bra och genomförbar plan. Några veckor efter att gödseln anlände är halva högen redan borta och jag börjar tänka på hur jag ska prioritera resten.

Så här använder jag hästgödseln just nu:

 

Täckodling

I första hand använder jag gödseln som en del i min täckodling. Det är så lätt! Jag lassar några kärror fulla, öser ut över landen och jämnar till. Det blir ett fint och luftigt lager av gödsel och halm/hö blandat. Jag gräver eller myllar inte ner gödseln gödseln i landet utan lägger den bara rakt på jorden eller det lager av täckmaterial som redan ligger på marken. Om ogräs finns på ytan tar jag bort det innan gödseln läggs på, annars gödslar jag ju ogräset. Precis som annars i min täckodling räknar jag med att lägga andra material ovanpå gödseln. Det kan vara färskt gräsklipp, ull, växtdelar från trädgården, ensilage eller annat.

 

Stående bild på en lång bädd som täckts med hästgödsel.

I ett av mina kvarter har jag täckt bäddarna med ett rejält lager färsk hästgödsel. Dessa ska senare täckas med ull eller gräsklipp, beroende på vad jag har tillgång till.

 

Odlingsbäddar

Hästgödsel är perfekt att använda till att bygga nya odlingsplatser! Med en hög gödsel i trädgården är möjligheterna fantastiska till att skapa nya bäddar och hela odlingskvarter. Du har kunnat läsa om flera projekt här på bloggen, där jag bygger upp limpor av gödsel till nya land eller lägger rejäla högar på odlingsbäddar som redan finns. Jag tänker förstås på att hästgödsel inte direkt är en näringsbomb nu när den är färsk, jag behöver tillsätta annat material för att få en bra balans. I första hand är gräsklipp en stor resurs i mina odlingar.

I videon nedan ser du hur jag anlägger en bädd i min nya lilla trädgård. På samma sätt kan du använda hästgödsel.

 

 

 

Kompostera

Om det blir någon gödsel kvar ämnar jag kompostera den till ny planteringsjord. En lärdom sedan tidigare komposter, som anlagts med en stor mängd material på en gång, är att satsa på en liten "anläggning" snarare än en hög på marken. Risk finns att gödsel som ligger kvar på dumpningsplatsen blir invaderad av ogräs efter en tid, då blir den svårare att använda.

Jag fyller upp mina ovanifrånkomposter med hästgödsel, som blir till ny jord där. När jag fyllt upp köksträdgården med gödsel till täckodlingen kommer jag också att göra en klassisk limpa på lämplig plats, där gödseln kan komposteras till fin jord. Men just nu är jag osäker på om min gödselhög räcker till det...

 

En stor tunna med hästgödsel

I tunnelväxthuset bygger jag upp komposttunnor där jag varvar gödsel med bokashi-kompost och maskkompost. Jag räknar med en snabb nedbrytning och fin näringsrik jord där jag sedan ska odla meloner.

 

Två komposter av stora pallkragar.

I mina två "ovanifrånkomposter" lassar jag på hästgödsel för glatta livet och packar mer efterhand materialet sjunker ihop. Komposterna är smockfulla med härliga kompostmaskar som omvandlar materialet till fin jord på ganska kort tid. Den färdiga jorden dråsar ner på backen genom det stora gallret nertill. Komposten heter Mullnet.

Hur mycket gödsel?

I min trädgård har jag aldrig hållit på och vägt och måttat hur mycket gödsel, täckmaterial, kompost eller kissvatten (guldvatten) jag använder. Jag har hittat en bra balans i att gödsla där jag kan - när jag kan. Mixen av olika slags gödsel, och mängden i synnerhet, gör min jord till en riktigt läcker plats för växterna. När jag gjorde en rejäl jordanalys i köksträdgården var resultatet helt suveränt! De långsiktiga och kortsiktiga depåerna av näring i jorden var enastående bra. Därtill har täckodlingen byggt upp en osedvanligt bra mullhalt som gör jorden frisk och bra att odla i. Du kan läsa mer om jordanalysen nedan.

Generellt sett mår jorden bra av att täckodlas och låta nedbrytningen ske på plats i landet. Förmultningsprocessen bidrar till en bra balans i jorden, där mikrolivet anpassas efter mängden material som finns att jobba med. När jag använder färsk gödsel stödgödslar jag med annat under växtsäsongen för att ge växterna extra näring och har lärt mig att se vad växterna behöver för att växa bra.

 

Läs mer: Jordanalys i min trädgård

 

Om du använder brunnen/komposterad hästgödsel kan du ösa på rejält. Det finns mycket skrivet om exakt hur mycket man ska tillföra olika grödor i form av gödsel, men mitt råd är att inte snöa in på det. Lär dig vilka grönsaker som gillar mycket näring. Alla övriga kan du gödsla lite lagom. Med andra ord, lassa på när du tänkt odla purjolök, rotseller, majs, gurkväxter och kål. Håll igen lite till palsternackor, potatis, bönor och andra.

 

En stor gödselhög på landet, med en stor ek i bakgrunden.

Lite jobb med gödselhögen då och då brukar vi köra, Loa och jag. Det såg ut som ett helt omöjligt jobb till en början, men plötsligt ser vi slutet på högen. Det blir så bra!

 

Tungt men kul jobb

Rent arbetsmässigt är gödsel mycket tyngre än den täckodling jag är van att jobba med. Det frestar på att lassa blöt gödsel och transportera fram och tillbaka i trädgården. Personligen tycker jag att växtmaterial är enklare, men är samtidigt rätt uppslukad av tanken på att under ett år kunna tillföra massor av ett helt annat material än jorden är van vid. Jag tror det blir jättebra! Därtill känns det underbart att så här tidigt på året lägga en grund till täckodlingen som förhoppningsvis kommer att underlätta senare.

 

Läs mer: Gödsel för oss som inte har djur

 

Om du har möjlighet att använda hästgödsel i din odling är det toppen! Men jag passar också på att tillägga att det funkar lika bra med andra typer av material för att tillföra näring till jorden. Jag har som sagt odlat nio kanonbra säsonger med enbart växtmaterial, kompost och kiss som gödsel i mina odlingar.

Det här är del två i min serie om hästgödsel. I nästa del ska du få veta mer om rester av bekämpningsmedel mot ogräs (aminopyralid) som via hästgödsel kan orsaka växtstopp för flera av köksträdgårdens grönsaker. Är det något vi ska vara oroliga för?
/Sara Bäckmo

 

31. mars 2020

22 svar till “Att använda färsk hästgödsel”

 1. Anki skriver:

  Hej måste bara påpeka att det är viktigt att man frågar hästägaren där man hämtar hästgödsel om hästarna nyligen avmaskats. Det är väldigt farligt för hundar som gärna äter hästspillning. De kan dö av det. Och dessutom vill man absolut inte gödsla sina grönsaker med det. Man ska också kolla att hästarna inte äter havre för då får man skörda havre hela sommaren och det är inte roligt.

 2. nathalie.hisinge skriver:

  Jag undrar om jag ska tänka lika med färsk kogödsel med spån i?

  Tack för mycket matnyttig info! Ser fram emot frågeavsnittet.

  /nathalie

 3. Annelie Andreasson skriver:

  Hej Sara!
  Jag följer med intresse dina inlägg om hästgödsel, jag har själv två hästar och det känns bra att de får göra nytta på fler sätt. Jag brukar mocka deras hagar (för att minska parasiter), är den gödseln mer näringsrik eller rent av för stark?

 4. Annica Gustafsson skriver:

  Jag använder säsongens hästgödsel från rasthagarna. Den är färsk men saknar inblandning från spån eller andra strömedel. Jag använder det över allt. Fyller på rejält i både växthus, odlingsbäddar och pallkragar. Jag strör även ut i rabatter och myllar ner när jag rensar. Har alltid blivit rikligt belönad.

 5. Gittan skriver:

  Hej. Vilken härlig blogg du har. Jag har planterat frö av tomat och gurka inne och har nu satt dom i andra lite stötte krukor som jag fick veta här på Blomsterlandet. Jag har aldrig satt nåt förut men så kul när det kommer upp. Jag undrar nu hur gör jag med dom. Jag har vattnat och de står just nu på köksbordet! Gittan.

 6. Sanna skriver:

  Jag har också använt en hel del hästgödsel i mina odlingar. Båda spån, halm och torvblandad. Ger bra struktur till jorden men är lite drygt då det ofta innehåller så mkt ogräsfrö. Jag har löst det genom att försöka lägga gödseln endast där jag kan gå med en raka och snabbt störa ogräset när det gror. Hallonhäcken är ett ställe jag aldrig mer kommer gödsla med hästgödsel.

 7. Joacim skriver:

  Hej!
  Har du testat alpackagödsel?
  Vi använder direkt då den inte behöver brinna flrst och det fungerar utmärkt.
  Mvh
  Jocke

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det låter toppen, särskilt som den kommer från egen gård! All gödsel kan i och för sig användas färsk, det handlar ju bara om hur vi använder den. Viss gödsel kan vara rätt kletig, som ko och gris, och därför inte så angenäm. Men både får, häst, höns och smådjursgödsel funkar fint. Men som sagt, viktigt att tänka på att använda på rätt sätt eftersom vissa gödsel är väldigt starka.

 8. Thorbjön Olsson skriver:

  Hej! Tack för intressant läsning.
  Jag har hört sägas att man kan, med ett tjockt lager obrunnen hästgödsel, bekämpa ogräs eller när man vill starta ett nytt land. Man lägger ut det på hösten så kan man bruka jorden på våren.
  Kan det stämma?
  Mvh Thorbjörn

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det stämmer! Gödseln bränner sönder växtligheten under då den komposteras. Om du inte vill använda gödsel kan du lägga tidningar och till exempel hö, gräsklipp eller löv över. Sök på täckodling här på bloggen och läs mer. Lycka till!

 9. Emma skriver:

  Hej Sara!
  Tack för all din inspiration!

  Jag har precis hämtat en hel del färsk hästgödsel som jag tänkte bevattna med EM och låta ligga fram till i april då jag ämnar att lägga ur det i en ny rabatt som jag ska anlägga i pallkragar. Dvs jag tänkte göra bokashi av hästbajset. Jag kommer ha snittblommor i alla pallkragarna och kommer förodla dem från frö under våren.
  Underst har jag kartong och lite av den uppgrävda gräsmattan med lerjord, även en del eklöv. Överst tänkte jag lägga gräsklipp. Är det en bra formel eller är jag helt ute och cyklar? En gubbe där jag hämtade hästbajset så att det kommer inte funka... blev förvirrad? Har jag tänkt fel eller är det på ett ungefär som din metod / täckodlingstänk...

 10. Anna skriver:

  Jag funderar på det här med spån. Den spån som hamnar på gödselstacken är ju dränkt i hästkiss. Det finns inga hästägare som mockar ut torrt spån (mer än undantagsvis). Jag har svårt att tro att det skulle stjäla kväve från omgivande jord. Jag förstår om det är så för vanligt sågspån, men skulle gärna se nån vetenskaplig undersökning på stallgödsel med spån.

 11. Ewa Andersson skriver:

  Håller med dej Anna. Jag tror inte att nedbrytningen tar kväve från marken när det finns i överflöd i urinen. Det hade varit intressant o se en studie på det.

 12. Michael skriver:

  Hej och tack för ett intressant inlägg.
  Men jag måste bara fråga. På Jordbruksverkets hemsida står detta:
  "Du får bara sprida mineralgödsel, stallgödsel och annan organisk gödsel på åkermark. Du får alltså inte sprida gödsel så att den hamnar utanför åkern."

  Det står inte mycket mer info på jordbruksverkets hemsida. Vad är det då som gör att en privatperson får använda det i sin trädgård? Jag vill nämligen själv använda stallgödsel, men vill veta vad som gäller och inte.

  Tacksam för svar
  Michael

  • Sara Bäckmo skriver:

   I det här fallet gissar jag att informationen du stött på är för lantbrukare. Jag har aldrig läst någonstans att trädgårdsodling ej får bedrivas med stallgödsel. Det kan du göra med gott samvete!

 13. Frida skriver:

  Hej!
  Jag har just varit och hämtat brunnen hästgödsel som jag tänkt använda som gödsel i mina pallkragar och i blomrabatten. Såg dock att det var en del vita larver i hästgödslet. Vet inte vad det är för larver men blir nu orolig och undrar om jag kan anväda det?
  Mvh Frida

  • Gun skriver:

   Samma sak för mig. Har du lyckats reda ut vad det är? Har försökt googla men tycker inte jag får svar

   • Brittan skriver:

    Det är vanligt att insekter bosätter sig i bajset o lägger ägg som blir till larver. Det kan vara fluglarver tex. Men det kan även vara parasiter från hästen som isf behöver avmaskas eller nyss har avmaskats. Inga av dessa larver brukar välja att käka på plantor, men jag personligen skulle inte använda det gödslet.

    • Vita larver om de är rätt stora och tjocka är larver från noshörningsskalbagge tror jag den heter. Super vanlig i gödselstackar och absolut ingen som helst fara att använda det gödslet🤗
     Jag har använt färsk häst gödsel i 25 år i mina odlingsbäddar, det är kanon. Ibland sätter jag pumpor och squash rätt på gödselstacken med bara lite jord runt rötterna på växterna. Jag får otroliga skördar
     Så ett tips om ni har en hög gödsel över sätt squash eller nån pumpa ni gillar ovanpå. Tomater älskar också hästgödsel. Då får man gallra bort blad så det inte blir en djungel.

 14. Marita skriver:

  En vit vinbärsbuske som snäckor kalätit första året fick vara helt ifred efter jag lagt färsk höstgödsel runt den.

 15. Loffe skriver:

  Hej! Hur tänker du kring risker med e.Coli/EHEC med färskt obrunnen gödsel? Många Amerikanska sidor avråder från obrunnen gödsel pga. detta! Är nyfiken på dina tankar kring det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *