Stäng menyn

Att använda mycket palsternacka

Palsternackan är ett utmärkt alternativ till potatis. I vårt hushåll drygar vi gärna ut potatisskörden med just palsternacka. Den har en mild och fin smak som passar till det mesta. 

Palsternacka är en fenomenal grönsak. Tror du jag visste det när den låg och tittade på mig i grönsaksdisken för ett gäng år sedan? Nope. Då var palsternacka något jag köpte ibland för att den stod med som ingrediens i ett recept, eller möjligen impulsköpte för att göra några slags rotsaker i ugn. Så långt sträckte sig min fantasi.

Jag odlar mycket palsternacka och tycker den är så användbar! Vill gärna dela med mig av några tips till dig som kanske sitter och grunnar på vad du ska göra med skörden. För den som odlat palsternacka, och dessutom gjort det bra, står ofta med riktigt biffiga rötter och kanske också många av dem. Här är några av sätten vi använder den på.

 

Nyskördade palsternackor på rad i köksträdgården.

 

Mos - Vi blandar palsternacka med några potatisar och gör mos. Extra gott med grädde, smör, örtsalt och en skvätt vin i.

Gratinerat mos - Gårdagens rester av mos kan gratineras i läckra små högar och piffa till vilken måltid som helst. Med lite frästa grönsaker till är det en god lunch.

Gratäng - Det är riktigt gott att byta ut en del av potatisen mot palsternacka eller gratinera bara stavar av palsternacka i en god sås.

Ugnsbakade - Söta och goda blir palsternackor som bakats på låg temperatur länge i ugn, i stavar eller andra bitar. Lite honung och färska kryddor till blir extra gott.

Pytt i panna - En höstig pyttipanna på palsternacka, lök och svamp är enkelt och gott. Gärna med stekt ägg till och mängder av persilja.

Stuvade palsternackor - Jag brukar steka små bitar av palsternacka och andra rotsaker mjuka på låg värme och sedan låta puttra med grädde. Riktigt gott!

Soppor/grytor - I stort sett alla grytor och soppor som innehåller potatis kan ersättas med, eller drygas ut med palsternacka.

Grönsakssalt - Riven palsternacka ger fin smak till grönsakssalt. Men eftersom grönsaken är så torr behövs det ofta tillsättas lite extra vatten till smeten.

Råraka - Råriven palsternacka är suverän att steka i stora platta kakor. Gott och enkelt.

Köttfärssås - Riv palsternackan och dryga ut köttfärssåsen med. Ger fin smak och mycket mat.

 

Detaljbild av nyskördad palsternacka.

 

Ett bra tips för en dag när en står handfallen och inser att man måste laga nåt på palsternackorna är att helt enkelt googla. Även om jag sällan följer ett recept från punkt till pricka får jag ofta idéer på hur jag kan använda en grönsak genom att se hur andra gjort.

Palsternackan är ett utmärkt alternativ till potatis. I vårt hushåll drygar vi gärna ut potatisskörden med just palsternacka. Den har en mild och fin smak som passar till det mesta.
Vad har du för favoriträtter med palsternacka? Tipsa gärna.
/Sara Bäckmo
08. oktober 2015