Att blötlägga bönor innan sådd
På fröpåsarna står det nästan alltid att bönor måste blötläggas innan sådd för att resultatet ska bli bra. Måste man det? Jag förenklar sådden med några steg och får otroligt fint resultat genom att använda andra knep.

Min erfarenhet är att bönor i alla möjliga storlekar gror bra utan blötläggning. Här är en ganska liten spritböna som heter 'YinYang'.
Nu är det hög tid att så bönor till årets odling. Jag snålar inte med sådderna utan satsar på många olika sorter. Mycket av det jag vet att vi äter ofta och lite mindre av övriga sorter. Nästan alla bönor sår jag i förväg i tråg för att plantera ut i början av juni.
Bak på fröpåsarna står det i princip alltid att fröerna/bönorna ska blötläggas. På en del webbsidor står det till och med att det är nödvändigt för att få fröerna att gro. Tanken med att blötlägga fröerna är att låta dem vakna till liv i vattnet så de har ett litet försprång när de kommer ner i jorden. Men måste man det?
Blötlägger aldrig
Jag blötlägger aldrig mina bönor. Jag har förstås provat - eftersom det ju står på fröpåsarna - men tycker det funkar precis lika bra att skippa det momentet. Det är också svårt att veta exakt hur lång tid bönorna ska ligga i vattnet. Ligger de för länge är risken stor att fröerna ruttnar och då blir man ju jätteirriterad. Dessutom tycker jag att det är krångligt. Det blir ett moment extra att hålla reda på, som stoppar upp och fördröjer i vardagen, där sådderna tar tid som det är. Och så är det bara knöligt att hålla på och kladda med blöta fingrar, jord och fröer.
Bönor jag sår utan att blötlägga är till exempel:
Läs mer: Odla egna edamamebönor

Sojabönor gror fint också utan blötläggning. Jag sår två i varje plugg. Just det här är sorten 'Midori Giant'.
Istället för blötläggning
Bästa sättet att så bönor, om du frågar mig, är att använda rejäla pluggbrätten och så torra frön i dem. Se till att sådden står på en väl uppvärmd och ljus plats. Jag förgror alla mina bönor i tunnelväxthus, där växer de allra bäst. Skippa inomhusmiljön om du kan, plantorna blir lätt rangliga.
Det är viktigt att hålla sådden ordentligt fuktig hela tiden, så att fröerna kan gro bra. Ställ sådden på en självbevattnande duk eller i ett tråg med som inte torkar ut brättet som står ovanpå. Jag brukar ställa mina tråg rakt på jordbäddar eller på brickor utan dränering, där vattnet kan sugas upp av jorden som bönorna såtts i. Värme och lagom fuktig jord gör att nära hundra procent av alla fröer gror. Utan blötläggning.
Läs mer: En guide till olika slags bönor

Den här typen av pluggbrätten tycker jag är suveräna till just bönor, som växer snabb och på kort tid får ett stort rotsystem.
Gå en kurs om bönor!
Vill du ha fler tips om sådd och odling av bönor? Just nu är det öppet att anmäla sig till min webbkurs Odla alla bönor och ärter. Fram till 26 maj kan du anmäla dig. Gör kursen i din egen takt från din dator, genom att följa materialet som presenteras i video, text, bilder och övningar. Från det att du köper kursen har du tillgång till allt kursmaterial i ett år. Kursen köps i min webbutik och i orderbekräftelsen per mail eller på din sida på sarabackmo.se finns länk där du tar del av de olika delmomenten.
Kursen innehåller bland annat:
- välja bönor och ärter att odla
- bästa knepen för sådd
- skörda baljväxterna smart
- tips för att äta mycket ärter och bönor
Köp kursen Odla alla bönor och ärter
Blötlägga kikärter
I år odlar jag kikärter. Det är andra gången jag odlar dessa, första gången var 2012 och det gick inget vidare. Fröerna grodde och plantorna växte bra, men på fel plats och jag fick ingen skörd. Nu när jag sått kikärter ännu en gång har jag faktiskt blötlagt fröerna, men bara en kort stund så att fröerna började svälla upp något. Eftersom det inte är en växt jag sår rysligt mycket av kostade jag på mig det extra pillet. Grobarheten var väldigt bra och om jag odlar dessa igen provar jag utan blötläggning.

De här spretiga plantorna är kikärter. För första gången på länge har jag faktiskt blötlagt en baljväxt, men bara en knapp timme.
Hur gör du med bönor? Brukar du blötlägga?
De flesta ärter sår jag direkt i landen, också här utan att blötlägga. Det är mer praktiskt och resultatet är precis lika bra.
/Sara Bäckmo
Spännande med kikärtor? ser fram emot att höra om resultatet!
Jag blötlägger aldrig varken bönor eller ärtor. Förgror jag så är det i stora , 35 celler, eller så lägger jag bönorna direkt i jorden. Brukar bli bra.
Jag blötlägger inte heller och det går fint - även för stora bönor som t ex rosenböna.
Hur funkade det med kikärterna ?
Jättedåligt, ha ha! Jag fick några enstaka bönor, men absolut inte värt det. Lena Lidström tror jag provade (en av er läsare) och lyckades bättre. Men vet inte om det blev något som gjorde särskilt stor nytta i maten dock...
Haha ? Det var jag (Lena Lidberg), Jo jag odlade dem och de stod på första parkett i tunnelväxthuset. Soligaste platsen! Jag fick nog ihop till en halv honungsburk torkade kikärtor på 30 stänglar. Så jag tror inte jag komme så den igen, en svart kikärt Black Kabouli from Baker Creek.
Alltid kul att följa en ny gröda dock.
Vad är det för bönor de svart/vita på bilden?
Jag älskar vaxbönor, som är jättegoda i en sorts kroatisk gryta som jag brukar göra.
Men i år lyckas jag inte få till det. Blir galen på dem. Har förlorat flera sådder för att bönorna ruttnar direkt. Särskilt om jag blötlagt innan. Nu har jag sått igen, i tråg i uterummet. Utan blötläggning. Här är ljust och ca 20-25 grader dagtid, svalare på natten ( i nuläget minst 10grader.) Nu väntar jag otåligt.
Den grytan låter spännande! Kan man få recept ? :)mvh Jenny
Jag har helt slutat blöta ärtor och bönor, men efter sådd lägger jag en bräda över raden, alt masonit ett tag till de grott för vi har några trevliga bevingade besökare som gärna vill förse sig. Fukten bevaras och bönorna gror. Vi odlar massor av många sorter och lite överallt. Så gott att ha i frysen