Stäng menyn

Att blötlägga bönor innan sådd

På fröpåsarna står det nästan alltid att bönor måste blötläggas innan sådd för att resultatet ska bli bra. Måste man det? Jag förenklar sådden med några steg och får otroligt fint resultat genom att använda andra knep.

Vackert svarta och vita ovala bönor ligger på en träbit.

Min erfarenhet är att bönor i alla möjliga storlekar gror bra utan blötläggning. Här är en ganska liten spritböna som heter 'YinYang'.

 

Nu är det hög tid att så bönor till årets odling. Jag snålar inte med sådderna utan satsar på många olika sorter. Mycket av det jag vet att vi äter ofta och lite mindre av övriga sorter. Nästan alla bönor sår jag i förväg i tråg för att plantera ut i början av juni.

Bak på fröpåsarna står det i princip alltid att fröerna/bönorna ska blötläggas. På en del webbsidor står det till och med att det är nödvändigt för att få fröerna att gro. Tanken med att blötlägga fröerna är att låta dem vakna till liv i vattnet  så de har ett litet försprång när de kommer ner i jorden. Men måste man det?

 

Blötlägger aldrig

Jag blötlägger aldrig mina bönor. Jag har förstås provat  - eftersom det ju står på fröpåsarna - men tycker det funkar precis lika bra att skippa det momentet. Det är också svårt att veta exakt hur lång tid bönorna ska ligga i vattnet. Ligger de för länge är risken stor att fröerna ruttnar och då blir man ju jätteirriterad. Dessutom tycker jag att det är krångligt. Det blir ett moment extra att hålla reda på, som stoppar upp och fördröjer i vardagen, där sådderna tar tid som det är. Och så är det bara knöligt att hålla på och kladda med blöta fingrar, jord och fröer.

Bönor jag sår utan att blötlägga är till exempel:

 

Läs mer: Odla egna edamamebönor

 

Bild på tråg med bönplantor med ganska lång stjälk.

Sojabönor gror fint också utan blötläggning. Jag sår två i varje plugg. Just det här är sorten 'Midori Giant'.

 

Istället för blötläggning

Bästa sättet att så bönor, om du frågar mig, är att använda rejäla pluggbrätten och så torra frön i dem. Se till att sådden står på en väl uppvärmd och ljus plats. Jag förgror alla mina bönor i tunnelväxthus, där växer de allra bäst. Skippa inomhusmiljön om du kan, plantorna blir lätt rangliga.

Det är viktigt att hålla sådden ordentligt fuktig hela tiden, så att fröerna kan gro bra. Ställ sådden på en självbevattnande duk eller i ett tråg med som inte torkar ut brättet som står ovanpå. Jag brukar ställa mina tråg rakt på jordbäddar eller på brickor utan dränering, där vattnet kan sugas upp av jorden som bönorna såtts i. Värme och lagom fuktig jord gör att nära hundra procent av alla fröer gror. Utan blötläggning.

 

Läs mer: En guide till olika slags bönor

 

Flera pluggbrätten ligger i en stapel bredvid en uttryckare.

Den här typen av pluggbrätten tycker jag är suveräna till just bönor, som växer snabb och på kort tid får ett stort rotsystem.

 

Gå en kurs om bönor!

Vill du ha fler tips om sådd och odling av bönor? Just nu är det öppet att anmäla sig till min webbkurs Odla alla bönor och ärter. Fram till 26 maj kan du anmäla dig. Gör kursen i din egen takt från din dator, genom att följa materialet som presenteras i video, text, bilder och övningar. Från det att du köper kursen har du tillgång till allt kursmaterial i ett år. Kursen köps i min webbutik och i orderbekräftelsen per mail eller på din sida på sarabackmo.se finns länk där du tar del av de olika delmomenten.

Kursen innehåller bland annat:

  • välja bönor och ärter att odla
  • bästa knepen för sådd
  • skörda baljväxterna smart
  • tips för att äta mycket ärter och bönor

 

Köp kursen Odla alla bönor och ärter

 

Blötlägga kikärter

I år odlar jag kikärter. Det är andra gången jag odlar dessa, första gången var 2012 och det gick inget vidare. Fröerna grodde och plantorna växte bra, men på fel plats och jag fick ingen skörd. Nu när jag sått kikärter ännu en gång har jag faktiskt blötlagt fröerna, men bara en kort stund så att fröerna började svälla upp något. Eftersom det inte är en växt jag sår rysligt mycket av kostade jag på mig det extra pillet. Grobarheten var väldigt bra och om jag odlar dessa igen provar jag utan blötläggning.

 

En vildvuxen och spretig ärtväxt i små tråg som ligger på träflis.

De här spretiga plantorna är kikärter. För första gången på länge har jag faktiskt blötlagt en baljväxt, men bara en knapp timme.

 

Hur gör du med bönor? Brukar du blötlägga?

De flesta ärter sår jag direkt i landen, också här utan att blötlägga. Det är mer praktiskt och resultatet är precis lika bra.
/Sara Bäckmo

21. maj 2019