08. september 2014

Att få plats med sådderna

Drygt 10 sockerärtsplantor i ett tråg tar mindre plats än tio krukor. 
"Hur sjutton får du plats med dina förodlingar? Och hur strukturerar du upp det på ett hållbart sätt?" Frågorna är berättigade, ställda av AnnCatrine. 

En av anledningarna till att resultaten i min odling är så bra är att jag drar upp så mycket av fröerna på förhand istället för att så direkt i backen. Och jag tycker att fler borde prova att göra så!

Också nu under hösten sår jag i byttor och tråg för att kunna sätta ut, främst i min odlingstunnel. Idag har jag till exempel sått vintersallat, spenat och rädisa. För första gången har jag satt rädisa i pluggbrätten, det ska bli spännande att se hur de blir!

Precis som de flesta andra sår jag alldeles för mycket inomhus tidigt på säsongen. Jag vill så mycket! Har längtat så mycket! Förberett så mycket. Men mest är det blommor jag drunknar i längre fram på vårkanten.

Grönsaker är jag bättre på att så lagom av. Med mottot att så lite men ofta kan jag hejda min värsta iver och se realistiskt på saker och ting. 

Några tips då du planerar kommande vinter- och vårsådd:

  • Så endast de grönsaker med riktigt lång utvecklingstid tidigt för att spara plats då du skolar om plantorna. Eller tänk tvärtom om du har tillgång till extra lysrör: Så så tidigt du kan för att få upp så mycket som möjligt, men se då till att du har plats att förvara omskolade plantor. Köp till exempel fler lysrör och häng under soffbord, hyllor och annat så att du kan förvara plantorna där de inte är i vägen.
  • Bredså i tråg - de tar mindre plats än ett frö per kruka. Jag bredsår till exempel all sorts lök, rot- och bladselleri, sallat, majrova, betor, kronärtskocka etc. Packa trågen på gamla plåtar eller större tråg som är lätta att komma över billigt på secondhandbutiker.
  • Så gärna många olika sorters kål, sallat, lök etc. Men så till exempel i små krukor/tråg och endast ett gäng frön i varje kruka. Då tar det mindre plats och du har skörd längre tid.
  • Vattna enklast direkt i tråget som byttorna står i så jorden väter sig själv underifrån. Då blir inte småplantorna skadade och det är ingen risk att vattnet rinner ut på golvet.
  • Sätt upp enkla förvaringshyllor med många hyllplan. Där kan du förvara mängder av sådder på liten yta, gärna med extrabelysning under hyllplanet ovanför växterna.
  • Förbered redan nu under hösten ett gäng kallbänkar dit du kan skjutsa ut omskolade plantor under våren. Bänkarna ska ha lock och kanske extra skydd av fiberduk för att skydda mot frost. Då du flyttat ut plantorna kan du.... SÅ ÄNNU MER!!!
Själv har jag med fördel använt en veranda att dra upp mina plantor på under vinter och vår. Ett litet element har gett mig ca 15 graders värme. Jag har också en värmematta samt ett gäng lysrör monterade på flera hyllplan. 

Hos mig underlättas också vårsådden av att vi har ett gammalt och oisolerat hus. Vår grundvärme vintertid inomhus är 15 grader, sedan eldar vi kakelugn och vedspis dagtid till önskad temperatur. Det gör att det vid till exempel fönster och i höjd med golven är betydligt svalare, därför har jag inte så stora problem med plantor som står för varmt och ränner i höjden. 

Jag fortsätter att så grönsaker under hela säsongen. På så sätt har jag sett till att jag kan skörda lika fin sallat som jag gjorde under mars månad i varmbänken, tillsammans med en massa andra grönsaker. Under sommartid står sådderna utomhus i skuggan. Nu under sensommar och höst använder jag också min odlingstunnel (om det finns plats) för att ställa sådder i. 

Självklart delar jag under nästa vårvinter inlägg om sådderna jag gör och hur jag strukturerar upp det. Kan du inte hia dig till dess kan du söka i högerspalten efter "sådd" och också kika under fliken Sådder 2014 ovan för att få ett hum om hur jag sådde i vintras.
/Sara BäckmoLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *