Rumsrena kattungar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Rumsrena kattungar

Har du funderat på hur du ska göra för att dina kattungar ska bli rumsrena? Vi har haft flera kullar under åren och hittat ett bra sätt att vänja ungarna vid kattlåda och sedan till att göra toaletten utomhus.

Tre näpna små kattungar i grått och vitt bredvid varandra, alla tittar i kameran.

Kattungarna Granat, Missil och Nisse, från mammakatten Bomben. Ljuvliga kelgrisar med mycket bus i benen.

 

Vilken mysig sommar vi har i huset! Tre gråa ulltussar lever rövare på trägolven just nu. Vi har sju veckor gamla kattungar att gulla med och gissa om det är populärt bland barnen. Det här är vår gulligaste kull någonsin. Och ja, vi vuxna tycker också de är toppen. Vi ska behålla en av dem själva, Nisse, och eftersom jag förlorade min finaste kattkompis förra året gullar jag lite extra. Kanske kan Nisse bli min nya trädgårdskatt?

Ni är flera som undrat över kattungarna och våra katters toalettbestyr. Här ska jag skriva lite om det.

 

Kattlåda eller inte

Helt ärligt avskyr jag lukten av kattkiss och kattbajs, ute och inne. Jag skulle aldrig stå ut med att ha en kattlåda permanent eftersom jag tycker lukten är förskräcklig. Våra katter är utekatter och använder naturen som toalett. I ett hål i ena ytterväggen i hallen sitter en kattlucka och katterna vandrar ut och in som de vill. Vi har just nu tre vuxna katter.

Katterna bajsar och kissar på tomten eller varhelst de råkar befinna sig. Eftersom vi bor på landet har de gott om utrymme. Vi har både sandhög till barnen och stor grönsaksodling men har aldrig varit med om att det blivit problem för att katterna regelbundet gjort ifrån sig på fel ställe. Och jag är inte alls rädd för att bakterier ska spridas till maten vi äter.

De enda gångerna vi har kattlåda är när det finns kattungar i huset eller om någon katt blivit akut sjuk, opererats eller liknande. Det är vidrigt. Då står kattlådan i badrummet, där katterna också äter. Vi har en kattlucka i badrumsdörren med så missarna kan gå in och äta i lugn och ro, på behagligt avstånd från både nyfikna barn och stor hund.

 

Potträna kattungar

De första veckorna med kattungar är väldigt bekväma. De diar från mammakatten och hon sköter deras toalettbestyr genom att putsa dem i ändan. När kattungarna börjar äta vanlig mat vid typ 4 veckors ålder börjar de kissa och bajsa så mycket att mammakatten låter dem sköta toaletten själva. Då gäller det att ligga i. Vi har mat (torrfoder och mjukfoder för kattungar) och vatten alldeles bredvid ett stort, grunt krukfat med kattsand. Både mat och kattsand står där katterna har sin första viloplats. Så ofta vi kan lyfter vi småkatterna till lådan. De lär sig krafsa fort, även om mammakatten gör sina bestyr utomhus. När kattungarna är så små luktar kattlådan i princip ingenting.

Årets kattungar har först bott i köket, men har sedan ett par veckor flyttat till hallen tillsammans med mat och låda. Där står sedan dörren öppen för jämnan till sent in på kvällen nu när det är sommar. Kattungarna gör sitt bästa att antingen pricka lådan eller göra sina behov utomhus när de ändå är ute och leker. De är väldigt duktiga och får mycket beröm och kel när de gör ifrån sig på t.ex gräsmattan.

Ibland hinner de inte fram till lådan när de leker inne. Det blir allt några små pölar att torka här och var, särskilt om de gett sig ut på äventyr någon annanstans i huset. Det får man räkna med. Kattungekiss luktar dessbättre ingenting i jämförelse med kattpink från vuxna djur.

 

Ut med kattlådan

När kattungarna blivit lite mer vana vid att koppla låda med toalett flyttar jag ut kattlådan på trappen dagtid, då går de dit och kissar. Och så bär jag in lådan på kvällen. Om några veckor sätter jag kattlådan utanför kattluckan. Och när de sett stora kattarna använda kattluckan ut och blivit vana vid att göra detsamma sätter jag en symbolisk liten kattlåda vid kattluckan utomhus med. Den brukar inte användas så många gånger, vid det laget gör katterna det de ska ute i naturen.

Om det regnar och är blött ute? Ja, då måste ju kattlådan stå under något slags tak förstås. En låda eller provisoriskt skydd brukar gå bra.

Stegvis flyttar jag alltså ut toaletten. Det har funkat väldigt fint och jag slipper låda inne som små barn kan förlora sig i och vars lukt jag inte kan med.

Hela processen tar några veckor förstås men jag tycker det är värt det. Våra katter blir utekatter och det är fint att de får lära sig det redan från början.

 

Om våra utekatter

Avslutningsvis vill jag bara berätta kort hur det kan vara att ha katt på landet. Jag ser i olika kommentarsfält att det är många som utgår från ett mer stadsanpassat sätt att se på kattliv och därför vill jag berätta hur katter också kan ha det.

Alla våra katter är alltså utekatter. De är vanliga bondkatter, varav någon är född i det här huset för många år sedan och andra kommit till oss som kattungar. Jag har tidigare adopterat katter från katthem men inte fått det att fungera. Katterna har varit skygga, rädda och visat sig ha knäppa beteenden som inte funkat i vårt hem. Alla kattungar som kommit till oss har vuxit upp i liknande miljöer som här; på landet, med barn och djur, det har varit jättebra.

Våra katter trivs fint i flocken och de accepterar varandra, även om de övriga vuxna katterna helst bor ute när det finns kattungar i huset. Det är heller inga problem att ha stor hund och katter, eller kattungar. De lär sig att leva tillsammans. Inget är gulligare än när de små kattungarna smyger på vår stora newfoundlandshund när han ligger och sover!

 

Läs mer: Hur är det att leva med en newfoundlandshund?

 

Katterna sover gärna inomhus i våra fåtöljer och i soffan, men har inte tillgång till övervåningen där vi har våra sovrum. Utekatter rullar sig gärna i jorden och kan dra in både jordloppor och fästingar. Det finns också en hemsk liten insekt som heter trips som gärna sitter i katternas päls. Den bits något fruktansvärt och det är en mardröm, särskilt för små barn, att få trips i sängen.

Våra katter lever största delen av sina liv ute. På sommaren ligger de gärna i skuggan och latar sig, men också växthuset är populärt att dega i. De klättrar i träd, springer jättesnabbt över åkrarna, leker med barnen och följer med oss på promenad. Och så jagar de! De jagar jättemycket. Möss, sorkar, mullvadar, fåglar, fladdermöss, harar och diverse insekter är byten de gillar. Vi tycker särskilt mycket om att de håller efter mössen, på så sätt är katterna också nyttodjur. Mammakatten Bomben har redan tagit in flera möss och en mullvad som hon lärt ungarna att jabbas med och äta av. Jag avskyr möss inomhus men gillar läget så länge jag inte behöver trampa i eländet med bara fötter.

 

 

Utekatter är lika älskade som innekatter. De fyller ett lika stort rum i hjärtat och är lika saknade som andra katter när de försvinner. Deras personligheter är lika olika som människors och de kan vara egensinniga som få. En av mina katter, Bacill, sjöng till exempel alltid när jag spelade gitarr. Bandit krafsade alltid på fönstret när han ville komma in och Monster gick ut i trädgården för att hålla mig sällskap så snart han såg att jag var där.

Vi har vid något tillfälle haft innekatt också, men jag tycker det är svårt att se katten leva ett fullgott liv i en så begränsad miljö. Det här skriver jag helt utifrån mitt eget hjärta och erfarenhet, och med stor respekt för er som tänker annorlunda! För mig känns det fel att stänga in en katt när jag varje dag ser med vilken fantastisk livslust de tar sig an de större ytorna och lever livet fullt ut i naturen. Med den inställningen kommer det också naturligt att acceptera farorna som en katt på landet är utsatt för. Hellre ett härligt kattliv utomhus i full frihet och acceptera att det närsomhelst kan ta slut i munnen på en räv eller i sviterna av ett huggormsbett.

Det är det svåraste som finns att ta beslut om att ta bort ett älskat djur, så också en utekatt. Förra året förlorade vi oturligt nog två katter, varav min älskade Monster var en. Honom gnuggade jag igång som nyfödd med en liten handuk efter födseln då mammakatten var medtagen. Han är den enda av våra katter som min man fått åka in och ta bort. Men det ingår också i djurägandet. Våra katter är kastrerade/steriliserade (efter att honkatten fått en kull), men inte försäkrade och inte heller vaccinerade. Om katten blir sjuk eller skadad och det blir för dyrt eller för svårt att bota så hamnar vår kattkompis under äppelträdet. Då sjunger vi nationalsången och pratar fina kattminnen. Och sen skaffar vi en ny katt.

De flesta jag känner som bor på landet har katter som lever just precis så här. Hur är det hos dig?

 

Det här var några katt-tankar efter en sommardag när kattungarna just vaknat och börjar busa på golvet igen. Hoppas du fått lite inspiration inför dina kattungars toalettbestyr. Lådan nära maten och sedan ut med den på trappen - det är mina bästa tips. Dela gärna med dig av dina tips om hur du gör för att få kattungarna rumsrena.
/Sara Bäckmo

 

09. juli 2018