09. juli 2018

Rumsrena kattungar

Har du funderat på hur du ska göra för att dina kattungar ska bli rumsrena? Vi har haft flera kullar under åren och hittat ett bra sätt att vänja ungarna vid kattlåda och sedan till att göra toaletten utomhus.

Tre näpna små kattungar i grått och vitt bredvid varandra, alla tittar i kameran.

Kattungarna Granat, Missil och Nisse, från mammakatten Bomben. Ljuvliga kelgrisar med mycket bus i benen.

 

Vilken mysig sommar vi har i huset! Tre gråa ulltussar lever rövare på trägolven just nu. Vi har sju veckor gamla kattungar att gulla med och gissa om det är populärt bland barnen. Det här är vår gulligaste kull någonsin. Och ja, vi vuxna tycker också de är toppen. Vi ska behålla en av dem själva, Nisse, och eftersom jag förlorade min finaste kattkompis förra året gullar jag lite extra. Kanske kan Nisse bli min nya trädgårdskatt?

Ni är flera som undrat över kattungarna och våra katters toalettbestyr. Här ska jag skriva lite om det.

 

Kattlåda eller inte

Helt ärligt avskyr jag lukten av kattkiss och kattbajs, ute och inne. Jag skulle aldrig stå ut med att ha en kattlåda permanent eftersom jag tycker lukten är förskräcklig. Våra katter är utekatter och använder naturen som toalett. I ett hål i ena ytterväggen i hallen sitter en kattlucka och katterna vandrar ut och in som de vill. Vi har just nu tre vuxna katter.

Katterna bajsar och kissar på tomten eller varhelst de råkar befinna sig. Eftersom vi bor på landet har de gott om utrymme. Vi har både sandhög till barnen och stor grönsaksodling men har aldrig varit med om att det blivit problem för att katterna regelbundet gjort ifrån sig på fel ställe. Och jag är inte alls rädd för att bakterier ska spridas till maten vi äter.

De enda gångerna vi har kattlåda är när det finns kattungar i huset eller om någon katt blivit akut sjuk, opererats eller liknande. Det är vidrigt. Då står kattlådan i badrummet, där katterna också äter. Vi har en kattlucka i badrumsdörren med så missarna kan gå in och äta i lugn och ro, på behagligt avstånd från både nyfikna barn och stor hund.

 

Potträna kattungar

De första veckorna med kattungar är väldigt bekväma. De diar från mammakatten och hon sköter deras toalettbestyr genom att putsa dem i ändan. När kattungarna börjar äta vanlig mat vid typ 4 veckors ålder börjar de kissa och bajsa så mycket att mammakatten låter dem sköta toaletten själva. Då gäller det att ligga i. Vi har mat (torrfoder och mjukfoder för kattungar) och vatten alldeles bredvid ett stort, grunt krukfat med kattsand. Både mat och kattsand står där katterna har sin första viloplats. Så ofta vi kan lyfter vi småkatterna till lådan. De lär sig krafsa fort, även om mammakatten gör sina bestyr utomhus. När kattungarna är så små luktar kattlådan i princip ingenting.

Årets kattungar har först bott i köket, men har sedan ett par veckor flyttat till hallen tillsammans med mat och låda. Där står sedan dörren öppen för jämnan till sent in på kvällen nu när det är sommar. Kattungarna gör sitt bästa att antingen pricka lådan eller göra sina behov utomhus när de ändå är ute och leker. De är väldigt duktiga och får mycket beröm och kel när de gör ifrån sig på t.ex gräsmattan.

Ibland hinner de inte fram till lådan när de leker inne. Det blir allt några små pölar att torka här och var, särskilt om de gett sig ut på äventyr någon annanstans i huset. Det får man räkna med. Kattungekiss luktar dessbättre ingenting i jämförelse med kattpink från vuxna djur.

 

Ut med kattlådan

När kattungarna blivit lite mer vana vid att koppla låda med toalett flyttar jag ut kattlådan på trappen dagtid, då går de dit och kissar. Och så bär jag in lådan på kvällen. Om några veckor sätter jag kattlådan utanför kattluckan. Och när de sett stora kattarna använda kattluckan ut och blivit vana vid att göra detsamma sätter jag en symbolisk liten kattlåda vid kattluckan utomhus med. Den brukar inte användas så många gånger, vid det laget gör katterna det de ska ute i naturen.

Om det regnar och är blött ute? Ja, då måste ju kattlådan stå under något slags tak förstås. En låda eller provisoriskt skydd brukar gå bra.

Stegvis flyttar jag alltså ut toaletten. Det har funkat väldigt fint och jag slipper låda inne som små barn kan förlora sig i och vars lukt jag inte kan med.

Hela processen tar några veckor förstås men jag tycker det är värt det. Våra katter blir utekatter och det är fint att de får lära sig det redan från början.

 

Om våra utekatter

Avslutningsvis vill jag bara berätta kort hur det kan vara att ha katt på landet. Jag ser i olika kommentarsfält att det är många som utgår från ett mer stadsanpassat sätt att se på kattliv och därför vill jag berätta hur katter också kan ha det.

Alla våra katter är alltså utekatter. De är vanliga bondkatter, varav någon är född i det här huset för många år sedan och andra kommit till oss som kattungar. Jag har tidigare adopterat katter från katthem men inte fått det att fungera. Katterna har varit skygga, rädda och visat sig ha knäppa beteenden som inte funkat i vårt hem. Alla kattungar som kommit till oss har vuxit upp i liknande miljöer som här; på landet, med barn och djur, det har varit jättebra.

Våra katter trivs fint i flocken och de accepterar varandra, även om de övriga vuxna katterna helst bor ute när det finns kattungar i huset. Det är heller inga problem att ha stor hund och katter, eller kattungar. De lär sig att leva tillsammans. Inget är gulligare än när de små kattungarna smyger på vår stora newfoundlandshund när han ligger och sover!

 

Läs mer: Hur är det att leva med en newfoundlandshund?

 

Katterna sover gärna inomhus i våra fåtöljer och i soffan, men har inte tillgång till övervåningen där vi har våra sovrum. Utekatter rullar sig gärna i jorden och kan dra in både jordloppor och fästingar. Det finns också en hemsk liten insekt som heter trips som gärna sitter i katternas päls. Den bits något fruktansvärt och det är en mardröm, särskilt för små barn, att få trips i sängen.

Våra katter lever största delen av sina liv ute. På sommaren ligger de gärna i skuggan och latar sig, men också växthuset är populärt att dega i. De klättrar i träd, springer jättesnabbt över åkrarna, leker med barnen och följer med oss på promenad. Och så jagar de! De jagar jättemycket. Möss, sorkar, mullvadar, fåglar, fladdermöss, harar och diverse insekter är byten de gillar. Vi tycker särskilt mycket om att de håller efter mössen, på så sätt är katterna också nyttodjur. Mammakatten Bomben har redan tagit in flera möss och en mullvad som hon lärt ungarna att jabbas med och äta av. Jag avskyr möss inomhus men gillar läget så länge jag inte behöver trampa i eländet med bara fötter.

 

 

Utekatter är lika älskade som innekatter. De fyller ett lika stort rum i hjärtat och är lika saknade som andra katter när de försvinner. Deras personligheter är lika olika som människors och de kan vara egensinniga som få. En av mina katter, Bacill, sjöng till exempel alltid när jag spelade gitarr. Bandit krafsade alltid på fönstret när han ville komma in och Monster gick ut i trädgården för att hålla mig sällskap så snart han såg att jag var där.

Vi har vid något tillfälle haft innekatt också, men jag tycker det är svårt att se katten leva ett fullgott liv i en så begränsad miljö. Det här skriver jag helt utifrån mitt eget hjärta och erfarenhet, och med stor respekt för er som tänker annorlunda! För mig känns det fel att stänga in en katt när jag varje dag ser med vilken fantastisk livslust de tar sig an de större ytorna och lever livet fullt ut i naturen. Med den inställningen kommer det också naturligt att acceptera farorna som en katt på landet är utsatt för. Hellre ett härligt kattliv utomhus i full frihet och acceptera att det närsomhelst kan ta slut i munnen på en räv eller i sviterna av ett huggormsbett.

Det är det svåraste som finns att ta beslut om att ta bort ett älskat djur, så också en utekatt. Förra året förlorade vi oturligt nog två katter, varav min älskade Monster var en. Honom gnuggade jag igång som nyfödd med en liten handuk efter födseln då mammakatten var medtagen. Han är den enda av våra katter som min man fått åka in och ta bort. Men det ingår också i djurägandet. Våra katter är kastrerade/steriliserade (efter att honkatten fått en kull), men inte försäkrade och inte heller vaccinerade. Om katten blir sjuk eller skadad och det blir för dyrt eller för svårt att bota så hamnar vår kattkompis under äppelträdet. Då sjunger vi nationalsången och pratar fina kattminnen. Och sen skaffar vi en ny katt.

De flesta jag känner som bor på landet har katter som lever just precis så här. Hur är det hos dig?

 

Det här var några katt-tankar efter en sommardag när kattungarna just vaknat och börjar busa på golvet igen. Hoppas du fått lite inspiration inför dina kattungars toalettbestyr. Lådan nära maten och sedan ut med den på trappen - det är mina bästa tips. Dela gärna med dig av dina tips om hur du gör för att få kattungarna rumsrena.
/Sara Bäckmo

 

12 svar till “Rumsrena kattungar”

 1. Sophia-Stina skriver:

  Hej!
  Vilka underabara små! Jag instämmer helt i din syn på katterna. Vi bor också på landet och våra katter är utekatter.

  För två år sedan köpte vi två kattungar. Honan blev min goaste vän. Tyvärr blev hon överkörd nyligen. Stor sorg.

  Vi vill har fler än en katt och bestämde oss för att köpa en ny kattunge. det blev två 🙂 De är nu
  11 veckor. Vi funderar nu på bästa sättet att presentera ungarna och hankatten. När de sågs som hastigast väste han lite åt dem. Han är en snäll tonåring som också var väldigt fäst vid sin syrra som dog.
  Tips?

  Tack för all trädgårdsinspiration! Du har lärt mig så mycket. Nu har jag en stor köksträdgård utanför Aneby. Glädje!

  Allt gott
  Sophia-Stina

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vi har aldrig gjort en stor grej av det, det tycker jag har varit bäst. När kattungarna kommit hem har de fått anpassa sig till läget utan att vi har gjort något alls. Stora katterna får anpassa sig de med och fräsa bäst de vill. Det har alltid löst sig jättebra. Mitt tips är att inte göra något alls och låta katterna sköta det själva. Lycka till!

 2. Johanna skriver:

  Hej! I min familj är vi allergiska mot katter men eftersom vi bor på landet har det inte varit svårt för oss att kunna glädjas av dessa underbara varelser ändå.
  Vi har två katter som bor ute året om, de kan gå in i våra garage, lada och inglasad uteplats där de har mat, vatten och bäddar. Varje gång vi är ute så kommer de och vill gosa eller ligga i närheten och titta när jag vattnar eller rensar ogräs.
  Vi vet att de har ett bra liv och är lyckliga och fria. Kollar man till dem varje dag finns nog heller ingen risk att de blir förvildade som jag tror många oroar sig för.
  Mina är galet duktiga på att ta möss och sork så jag vill aldrig vara utan dem ☺️

  • Sara Bäckmo skriver:

   Oj, förvildade. Det har jag ens aldrig tänkt på att någon oroar sig för. Håller med, det blir de ju inte eftersom de är en del av familjen även om de är ute. Låter underbart att kunna ha katt fastän du är allergisk!

 3. Anna skriver:

  Vi bor också på landet på gård men har en hund som bara ser katter som bytesdjur efter att ha fått tag i två av grannens. (De klarade sig med blotta förskräckelsen dock..). Hade vi kunnat ha katt hade vi gjort precis som du Sara, så sund inställning tycker jag! Enda nackdelen som jag ser med katt är att de sägs ta mer än nån miljon småfåglar varje år (totalt i Sverige alltså). Jag älskar nämligen småfåglar, mer än vad jag hatar möss. Grannarnas katter verkar dock fånga enbart gnagare så det är kanske inte så stort problem ändå? Hur upplever ni det?

 4. annethuresson skriver:

  Våra katter har det precis som era, fast utan kattluckan. De har skyddade ställen utomhus som de kan använda när de vill istället. Vi har kattlåda inomhus, men katterna väljer utomhus alla gånger. När vi är hemma får katterna gå in och ut som de vill, på natten är de ute, likaså när vi inte är hemma.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Så har vi haft det när jag växte upp också. Utekatter utan kattlucka, fast inomhus när de vill och på natten och när vi inte var hemma. Funkar perfekt!

 5. Carola skriver:

  Måste få säga att det finns MYCKET BRA kattsand som inte luktar! Märket är , Ever Clean och bra klumpbildning. Lucktar INGET i vårat badrum. Och alla kan inte släppa ut katter så dom kissar och bajsar hos grannar.

 6. Ann Britt skriver:

  Vi bor på landet och bondgård med djur.
  Har katter just nu 4 st de får mat på morgonen sen håller de rent för möss de jagar sork ormar möss några råttor har jag inte sett.
  Inga innekatter de håller till i laggorn.

 7. Tanja skriver:

  Hej!
  Bor i lägenhet och odlar på lott. Katten får alltså vara inne tyvärr. Det blir ett annat sorts åtagande - det är min uppgift att leka med honom varje dag så han tröttas ut.
  Jag tränade honom att använda vanlig toalett så jag slipper lådan. Enda nackdelen är när man springer på toan på morron, kan det hända att det är upptaget 😀 Och man får spola efter honom då och då. Men det var värt varenda ansträngning. Tränade honom när han var runt halvåret och stabil nog att balansera på toalettstolen ordentligt.

 8. Anette Storm skriver:

  Hej!
  Om två veckor kommer en kattunge till oss. Jag/vi har aldrig haft katt innan. Vi har tänkt att den enbart skulle vara en utekatt. Har du tips på hur vi ska gå till väga för att det ska bli så bra som möjligt för katten och oss. Kan man börja ha den ute direkt när den är så liten eller ska man börja inne och sedan slussa ut den?

  Mvh Anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *