Att förbereda vårens odling på vintern - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att förbereda vårens odling på vintern

Det är så roligt att börja tänka och jobba med sin trädgård redan på vintern. Det behöver inte vara stora projekt, bara något litet som tänder gnistan och ger hopp i vintermörkret. Läs om hur du förbereder vårens odlingar - på vintern.

Vy från köksträdgård i vintersol, utan snö.

Sällsynt sol över trädgården just när snön smält bort för nu. Skillnadens Trädgård 21 januari.

 

Snö eller tö spelar inte så stor roll. Om du väl fått feeling för att odla spinner tankarna hej vilt och det finns ingen hejd på planerna. Man vill börja på en gång!

Helt klart är det viktigt att ta vara på ivern, tycker jag. Den ska vårdas! Att känna lust och glädje inför odling är den viktigaste drivkraften. Om den inte finns kan det lika gärna vara. Så. Hur ska du tänka, nu när det är vinter och det kliar i fingrarna? Tack och lov finns det många bra saker du kan börja med, för att bereda din odling inför våren.

 

Läs mer: Nybörjarträdgård - Odla enkla grönsaker

 

Hämta inspiration

Oavsett om du är ny eller nygammal odlare är vintern en jättefin tid att hämta inspiration på. Nätet är en guldgruva och det finns otroligt många vackra trädgårdar, många offentliga, som kan visualisera delar av din dröm. Men mitt bästa tips är att söka dig till någon av de odlingsgrupper på Facebook, där alldeles vanliga människor delar bilder från sina trädgårdar och odlingar. Det ger dig den bästa och mest realistiska bilden av vad odling är för oss hyfsat vanliga, som roddar odling samtidigt som familj och jobb ska rulla med. Och med realistiska ekonomiska förutsättningar.

Dessa odlings-grupper på Facebook driver jag.

Trädgårdsskafferiet
Skillnadens blommor
Odla i tunnel
Täckodling

 

Om du är medlem på sarabackmo.se har du också tillgång till en riktigt mysig odlingsgrupp för medlemmar. Lösenord till den gruppen finns på Din medlemssida. Och mitt medlemskap är i sig ett tips, förstås. Om du vill ha mental pepp, nybörjarguider, inspiration om hur du kommer igång, så kan en bra start vara att ge dig själv ett medlemskap på min sajt.

 

Läs mer: Bli medlem på sarabackmo.se

 

På Instagram finns också inspiration, i form av tusen och åter tusen konton som delar trädgård och odling. Sök efter hashtagg (#) trädgård, odling, köksträdgård, blommor eller liknande. Du kan följa olika taggar, så att du i ditt eget flöde får upp bilder som är taggade med sökorden du är intresserad av.

 

Jag planerar min odling så att jag har en eller flera bäddar att så redan på vintern. Här är en sex meter lång bädd som väntar på sådd i mittenkvarteret.

 

Planera odlingen

Först ville jag skriva rubriken ovan som ”Strukturerad plan”, men jag ändrade det. Fastän det för de flesta låter rimligt att vara strukturerad när man sätter igång, är det ändå rätt oviktigt. Så jag strök det. Du kan i princip sätta igång att odla i nästa minut, men om det är vinter och vädret inte är det bästa, då kan planering vara en bra start.

Gör en skiss över landen du har att använda. Om du ska göra nya land skissar du upp hur du tänkt att de ska ligga i trädgården. Mina skisser är enkla, uppritade med sneda linjer på baksidan av barnens alla teckningar…

Gör sedan en lista över alla nödvändiga grönsaker du vill odla och en lista för bonusgrejerna, de som inte är lika viktiga och kanske får det plats blommor på den listan med. Fördela grönsakerna i de olika bäddarna. Försök att inte fylla up för mycket i bäddarna, så att du har möjlighet att ändra om utan stort arbete sedan. Alla ändrar om! Jag brukar planera en eller två grönsaker per bädd. Då har jag utrymma att vid planteringen sätta något extra om jag har plantor eller fröer över, som inte har fått någon plats.

Om du vill prova att tänka i flera led, kan du också prova att skriva i din plan hur du tänker dig att grönsakerna ska avlösa varandra så att du kan skörda under lång tid. Jag brukar till exempel skriva potatis/grönkål, om jag tänkt mig plantera grönkål efter potatis. Då ser jag redan från början hur jag kan behöva flytta omkring saker så att de tidigaste och senaste grönsakerna ska få plats.

 

 

Odlingsytor

Det bästa för att komma igång tidigt på våren, är att redan på hösten gräva ner kompost, kratta iordning jord och förbereda i täckodlingen. Då ligger odlingen i startgropen redan om det töar i februari. Ett av mina motton i trädgården är ”Det finns alltid något att så!”. I år har jag till exempel förberett en sex meter lång jordbädd som jag skulle kunna så bladgrönsaker och blommor i idag, om jag vill. Det har precis töat hemma hos mig och vintersådd kan göras anytime.

Om du inte kommit så långt kan du ändå börja förbereda land nu. Är odlingsplatsen helt ny kan du lägga ut tidningar och kartong på marken, ställa en pallkrage över och fylla på ny jord från köpta påsar. Voila! Där har du din odlingsplats.

 

Läs mer: Den lilla köksträdgården - hur du gör en ny odling

 

Om du redan har land som ser lite hejkomochhjälpmig ut är mitt bästa tips att fokusera på en enda yta. Stressa dig inte med helheten, du hinner fixa mer sedan. Har snön smält kan du rensa hjälpligt redan under vintern så länge marken inte är frusen. Det är kallt, förstås, men du kommer vara mycket glad när det är gjort. Gör en liten bit i taget. När ytan är rensad har du ett land att så i, lika tidigt som de du följer på nätet, he he.

Om din nya odlingsplats är helt omöjlig att göra något åt nu på vintern – använd backar! Leta upp gamla förvaringsbackar i nät eller andra större tråg som du kan odla i. Har du ett växthus är det perfekt, då kan du ha din lilla odling i backar och krukor där.

 

Sent eftermiddagsljus i en annars nedtonad köksträdgård framför ett rött hus.

Under täckmaterialet i bäddarna finns finaste jord, redo att sås när jag är redo.

 

Köpa fröer

Fröerna du behöver till din odling kan du skaffa genom att byta dig till eller köpa. Jag tycker du ska köpa, och det inte något jag säger för att jag har samarbete med fröföretag eller egen frökollektion. Köp från andra, om det känns bättre. Anledningen till att du ska köpa frö är att du behöver göra research om sorterna du vill odla. Som nybörjare vill du också ha bästa möjliga utsäde, inte sånt som legat i någons byrålåda i tio år, har försämrad grobarhet, ingen sortbeskrivning, kanske eget utsäde som korspollinerats och inte ger den grönsak du önskar.

En del blir arga över att jag inte fullt ut tycker det är bästa idén att byta fröer. Om du är ny odlar har du lättare att lyckas bra med köpta fröer, byta kan du göra sen.

I princip alla trädgårdsbutiker har fröer i sitt sortiment nu på vintern och våren. Men det största utbudet av fröer finns på nätet. Välj svenska fröfirmor om du kan, de har fröer som är anpassade för vårt klimat. Läs på! Var lite kräsen med sorter och lär dig att välja utifrån sorternas egenskaper.

 

Så grönsaker och blommor

Nu kommer det roliga. Att så! Utgå från att det alltid, oavsett tid på året, finns något du kan så till din trädgård. I huvudsak tänker jag på grönsaker, men också blommor finns det en del som kan sås till exempel på hösten och vintern.

 

Läs mer: Såkalender för blommor -  januari & februari

 

Tidigt på våren, till och med sent på vintern kan du så en del saker i förväg, som du sedan ska sätta ut i landen när det blivit varmare. Det kallas för försådd eller förkultivering. Bra grönsaker att börja odla tidigt kan du se i videon nedan. Överlag är det lättare att börja så inomhus senare på våren, eftersom det är lite knivigt att ta hand om många plantor inomhus.

Du kan också så saker utomhus på vintern, i det som kallas för vintersådd. Välj till exempel en bädd eller en pallkrage och så lite olika bladgrönsaker som du kan skörda senare på våren. Sallat, pak choi, svartkål/grönkål, rucola och dill är bra grönsaker att satsa på. Mer inspiration får du i länken nedan.

 

Läs mer: Vintersådd för rookies

 

Närbild på en odlingstunnel i genomskinlig plast.

I den här lilla odlingstunneln har jag sått spenat, pak choi och rucola den 21 januari. Vanligtvis gror fröerna mycket snabbt i tunneln, kanske redan i februari, och ger skörd i början av april, här i zon 3.

 

Bonustips för vintern

  • kompostera med bokashi och använd kökskomposten som gödsel
  • vissa grönsaker kan du så på snö, om du bor på plats med lång vinter
  • spenat är en grymt bra grönsak att så i stora backar
  • växthus värms upp snabbt på våren - så mycket där
  • samla material som du kan använda i trädgården, till exempel täckmaterial

 

Även om vintern känns lång så är våren nästa kapitel. Vi lägger oss i startgropen tillsammans och drömmer om grönt skönt att skörda. Mat och blommor. Våren är inte så långt bort ändå!
/Sara Bäckmo

22. januari 2021