23. augusti 2017

Att förbereda växthus för vinterodling

Det kan kännas konstigt att starta om med sådder. Med största sannolikhet har du igen det om några veckor. Läs om hur jag förbereder växthus för skörd sent på säsongen.

Jag känner igen mönstret från tidigare år. Den ivriga våren med alla förberedelser, förväntningar och drömmar. Sommaren som tuffar på, är lite mindre intensiv när allt växer fint och tiden behövs till annat. Och sen kommer sensommaren när det plötsligt är tid för allt på en och samma gång. En explosion av skörd och sådd, förberedelser för vinterodling. Nu gäller det att ligga i.

 

Vad är vinterodling?
Kortfattat för dig som tidigare nöjt dig med att odla eller drömma om en grönsaksodling på sommaren, vad är vinterodling? Jag lägger ganska mycket krut på att odla fram grönsaker som jag kan skörda sent på hösten, under vintern och tidigt på våren. Det må vara kallt under vintern, men här i zon 3 funkar det ändå fint att odla upp det mesta vi behöver också till vintern. (Just nu skriver jag på min tredje bok, som handlar om just det här och släpps 2018.) Läs gärna mer i inlägget Vad är vinterodling?.

En stor del av vinterodlingen sker i tunnelväxthus. Jag har två stycken, ett stort på 45 kvadratmeter och ett litet på 18 kvadratmeter. Nu börjar förberedelserna i stora tunneln, som genomgår en ganska stor förändring när sommarodlingens värmeälskande grönsaker bit för bit ersätts av ett helt annat utbud.

 

En bild på odlingsbädd med aubergine och mängder med plantor i pluggbrätten.

Efter att ogräs och plantor med noll potential tagits bort ser det genast mycket trevligare ut i bäddarna.

 

Börjar med att rensa ur
Det första som händer är att jag börjar rensa bort växter som gjort sitt. Jag har fått flera frågor om det, när är det dags? Redan i början av augusti tar jag bort växter som inte börjat sätta frukt. Nu ryker några paprikor, tomatsticklingar, meloner och auberginer som av en eller annan anledning inte utvecklat tillräckligt stora frukter. De kan ha stått skymda av andra växter, planterats för sent eller fått en taskig start när sniglarna hindrat utvecklingen.

En viktig sak nu när jag börjar jobba med vinterodlingen är att jag redan i våras planerade min plantering också utefter vinterodlingen. Till exempel har jag odlat bäddarna så att en hel lång bädd står fri, alltså en stor sammanhängande yta, redan i augusti. Den bädd jag visar i det här inlägget har odlats med bland annat broccoli, bladgrönsaker och dill under vår och sommar. Allt kan lyftas bort nu under sensommaren och ersättas av annat.

 

Sara jobbar vid bädden.

När jorden krattats drar jag upp täta rader i hela bädden.

 

Från kvickrot till jord
Jorden i den här bädden gräver jag nu för allra första gången. Det är fantastiskt! Jag har jobbat mycket de senaste 2,5 åren med att omsorgsfullt täcka och täcka och täcka för att bli kvitt kvickrot och nässlor. Det har betalat sig bra och jag blir nästan gråtfärdig när jag kan gräva en djup ränna mitt i bädden och sleva upp läcker jord från många decimeter ner under marken. Om du är nyfiken på hur jag gjort för att täcka bort kvickroten kan du läsa inlägget Så har jag kvävt bort kvickroten.

När växterna tagits bort och bädden rensats grovt är jag noga med att vattna jorden ordentligt. Det är lätt hänt att jorden i tunneln blir väldigt torr i slutet av en växtsäsong när plantor mest står och väntar på att lyftas bort. För att underlätta sådd och gödsling brukar jag se till att vattna ordentligt när ytan är rensad, innan sådd. Då är också jorden lätt att gräva, till nästa moment.

 

Bild på pluggbrätte som står i mitt knä.

Sallat i pluggbrätten såddes i slutet av juli och har på några veckor blivit plantor som jag nu sätter ut. Sorten är 'Little Gem'.

 

Fröpåsar på rad över jorden.

Här är några av sorterna jag sått, de flesta i flera rader i den totalt fem meter långa bädden.

 

Viktigt att gödsla
För att gödsla riktigt ordentligt inför nästa omgång grödor passar jag på att vattna ut kissvatten över bädden när jag ändå vattnar. Det ger jorden en kickstart inför de sena äventyren. Sedan gräver jag ner bokashi-kompost och gräsklipp i en ränna mitt i bädden och krattar sedan tillbaka jorden. Anledningen till att jag gräver ner materialet istället för att mylla ner i ytlagret eller lägga ovanpå jorden, är att jag vill ha jorden fri att så i. Bladgrönsaker är riktiga näringsälskare! Det är lätt att slarva med det, så jag påminner extra om att det är viktigt. Med gott om näring i jorden får grönsakerna nämligen fin fart och hinner växa sig sådär stora som jag hoppas på.

 

Täta rader, många sorter
Mina förberedelser har alltså gett mig näringsrik jord, som är fuktig och lätt att bearbeta. Nu drar jag upp rader, nästan så tätt jag kan, i bädden. De ligger ungefär 15 cm från varandra och löper i kortändens riktning. Och sen har jag dundrat i en mängd olika grönsaker. Jag brukar försöka tänka på att så och plantera flera olika grönsaker på olika platser, snarare än riktigt mycket av en gröda på en plats. Då sprider jag ut riskerna och är inte lika sårbar om en sådd av till exempel spenat andra veckan i augusti skulle gå åt fanders. Antagligen har jag mer från en annan sådd att ta av då.

I just den här bädden växer nu, från vänster till höger: romansallat 'Little Gem' (försådda plantor), rädisa 'Burro Gigante' och 'Malaga', rucola, pak choi 'Green Fortune', spenat 'Red Kitten', pak choi 'White Celery Mustard', pak choi 'Red Wizard', grönkål/purpurkål, salladskål 'Kasumi' och 'Granaat', fänkål 'Finale'.

Flera av grönsakerna kommer att lyftas upp ur bädden vid skörd tidigare under säsongen, till exempel rädisor, pak choi och sallat. Då blir det yta som jag kan fylla med plantor av till exempel spenat, vintersallat och vinterportulak som jag sår i pluggbrätten och tråg nu. Annat, som rucola, spenat, sallat och vintersallat skördas genom att blad nyps av eller klipps i flera omgångar.

 

En bild på hårt ansatt kålplanta.

Kålen har inte haft nät på sig i pluggbrättet och larver har mumsat. Så länge tillväxtpunkten är ok behåller jag plantorna och sätter ut. Det här är en salladskål.

 

Snabbväxare för sen sådd:
Sallat
Spenat
Rädisa
Rucola
Dill
Pak choi och andra asiatiska kålsorter
Svartkål/grönkål
Ärtskott

Det viktigaste att komma ihåg vid den här tiden på året är att så! Ta alla tillfällen du kan att fylla upp bäddar och stora tråg. Det behöver inte vara mycket på en gång, en liten sådd är bättre än ingen och det du kan åstadkomma med bara lite tid kommer att vara till stor glädje sedan. Använd alla ytor som blir lediga efter skörd, eller skapa nya, både på friland och i växthus. Leta efter skyddade områden som du eventuellt också kan täcka med fiberduk eller locka när det börjar bli kallt.

 

Förutom sådd i bäddarna fyller jag upp olika tråg och lådor med grönsaker. I frigolitlådan med bokashi-kompost sår jag härdiga spenaten 'Giant Winter'.

Förutom sådd i bäddarna fyller jag upp olika tråg och lådor med grönsaker. I frigolitlådan med bokashi-kompost sår jag härdiga spenaten 'Giant Winter'.

 

Det kan kännas konstigt att starta om igen med sådder, men med största sannolikhet har du igen det om några veckor. Även om du tror att det är dömt att misslyckas, våga ändå hoppa på tåget och testa. Du kan komma att bli så glatt överraskad att du över en natt bestämmer dig för att bli en vinterodlare du med. Nu kör vi!
/Sara Bäckmo

9 svar till “Att förbereda växthus för vinterodling”

 1. Alexandra Wedel skriver:

  Ser så mycket fram emot boken om Vinterodling! Jag har ett växthus på 15 kvm med glas - funkar det lika bra som en tunnel tror du? Förra året skördade jag höstsådda rädisor på juldagen vilket var underbart men lätt overkligt. Just nu har jag spenat, olika kål, rädisor och betor på gång i pluggbrätten för senare plantering i växthusbäddarna. Så spännande att se vad som kommer finnas kvar till jul i år 🙂 Alexandra

 2. Erika Roos skriver:

  Jag ryckte upp gamla plantor utan hopp och började så bladkål, rädisor och sallad i tunneln igår.
  Spenat och vintersallad tittade upp i sina brätten förra veckan. Vilken dag som helst nu ska jag så salladsplantorna till övervintringen.
  Tack för all inspiration!

 3. Eva skriver:

  Hej Sara?Försökte mig på vinterodlimg förra vintern men lyckades inte hålla tillräcklig värme i tunneln med extra skydd (bor i Västerås, zon 2 tror jag). Vad bör jag skaffa inför vintern? Mvh Eva

 4. eriksjos skriver:

  Mycket inspirerande! I år ska jag försöka få lite mer vinterliv i tunneln

 5. Elin Runsten skriver:

  Jag ska också testa i år! Har växthus i glas och får odla i murarbaljor då jag inte har bäddar. Får väl isolera dessa... Bor i zon 2-3 så nått kan det väl bli!

 6. Sandra skriver:

  Kan man vinterodla även utan växthus/tunnel? Jag har uppbyggda bäddar i söderläge bara...

 7. […] Så grönsaker på sommaren Odla smart i pluggbrätte Perfekta plantor i pluggbrätte Att så sockerärter i pluggbrätte Frodig skörd av sen spenat Att förbereda växthus för vinterodling […]

 8. […] Höstgrönsaker i djupbädd del 1 Förbereda för vinterodling Sex tips för att sköta vinterodlingen Så på snö – vintersådd av smörgåsgrönsaker Praktisk vintersådd i stor kruka Vintersådd av grönsaker i pallkrage Vintersådd i kallbänk Att förbereda växthus för vinterodling […]

 9. Linda Aronsson skriver:

  hej
  har en fråga, har hittat spindelkvalster i mitt växthus, den hade angripit gurkan och jag har nu tagit ur gurkan men ser att tomaterna blivit angripna då de fått gula fläckar på bladen. har gjort eget medel och sprejat med detta. vatten/såpa / liiite t-sprit.
  vågar man så kål mm nu för hösten eller finns det risk att kvalstern finns kvar och angriper detta.
  lägger dessa djur ägg i jorden ? eller lever de bara på växterna? är mitt första år med växthus.
  tacksam för svar. Mhv Linda Aronsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *