20. juli 2014

Att förebygga torka

Vattning i Skillnadens Trädgård.

Då väderleksprognosen ger mig sju dagar utan en droppe regn är nästan allt som är kompatibelt med en vattenslang välkommet. 

Jag vattnar. Men framför allt satsar jag på att se till så att jorden inte släpper ifrån sig mer fukt än nödvändigt. Det är en av de verkligt stora poängerna med att täckodla!

Med så här torrt väder är bar jord torr. Det jag kan greppa i en hand rinner snabbt genom fingrarna, en del blåser iväg. Växterna törstar. Där jag gett jorden ett täcke kan jag maka växtmaterialet åt sidan och känna fuktig, stadig jord under händerna. Det gör stor skillnad för mina grönsaker!

Så mycket som möjligt av de grönsaker jag skördar låter jag landen få tillbaka. Kvällens bortgallrade selleriblast lades runt fötterna kring ärterna, det tidigare skördade kålbladets blast lades mellan rader av bondbönor. Inom kort blir det jord, men först en barriär som håller fukten kvar i marken och dessutom gödning till växterna som bor på platsen. Det som åker i komposten vid den här tiden på året är i stort sett bara stjälkar och blomställningar av perenner och sommarblommor. 

Men jag vattnar också. Ungefär en timme på kvällen och en timme på morgonen. Då blir det främst de delar som är nyligen sådda eller planterade, samt växthustunneln. 

Jag har inget bevattningssystem. Allt går via vår borrade brunn, pump och hydrofor. Jag vill vattna så lite som möjligt för att inte belasta systemet mer än nödvändigt. 

Tre sorters slang och spridare använder jag. Den jag gillar mest är en platt, grön historia från Gardena. Den är perforerad i olika ledder och sprutar vatten åt olika håll. Vid gynnsamt väder täcker den ett mycket stort område och släpper ifrån sig lagom mycket vatten så att jorden hinner absorbera vätan. Den här slangen ligger på samma plats under hela säsongen.

Jag använder också en slang som kallas för svettslang, den läcker ut vatten över hela slangytan. Den behöver ligga nära de växter som ska vattnas och funkar bra ihoprullad i till exempel en pallkrage med pumpor. Också denna slang ligger på samma plats under säsongen.

Och så använder jag en vanlig vattenspridare, av den typ som kallas för rektangulärspridare. Den täcker också ett stort område och är lätt att flytta runt för att täcka sådder och nyplanteringar. 

Men ingen vattning utan vatten. Håller tummarna för att resten av sommaren inte blir snustorr, det märks nämligen även i vår 200 meter djupa brunn. Och då går vattnet i första hand inte till grönsakerna!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *