09. mars 2015

Att förgro potatisen ger tidigare och större skörd

Det är enkelt att förgro, det krävs bara lite plats. Jag tar potatisarna ur sitt nät och lägger dem på en bricka, tråg eller annat med ett tunt lager jord på.

 

Highland Burgundy Red

Höstpotatisen Highland Burgundy Red, en sort med rosarött kött som lär vara rik på antioxidanter.

I år har jag köpt nio kilo sättpotatis. Jag har ingen åker och ingen plats att förvara ett stort lager vinterpotatis så jag odlar det jag får plats med och det jag räknar med att kunna lagra inomhus eller i en stuka. Det är ingen idé att slå på med större än vad som är rimligt. Nio kilo kommer att räcka fram till februari-mars nästa år, om inte någon bandit från djurriket äter upp skörden för mig.

De sorter jag köpt i år är:
Dunluce - tidig potatis
Amandine - sommarpotatis
Amour - höstpotatis
Highland Burgundy Red - vinterpotatis
Mandelpotatis - vinterpotatis

Min man och jag älskar hemodlad potatis, det är en av de riktiga höjdpunkterna i köksträdgården. Våra absoluta favoritsorter är Amandine och mandelpotatis. Utöver det tycker jag fortfarande det är så roligt att prova nya sorter att jag inte återvänder till några trotjänare (annat än Amandine och mandelpotatis förstås) och inte heller bryr mig om att odla kulturarvssorter eller potatis med svenska traditioner. Det finns tid för det med - sen.

Sättpotatis kan köpas i flera butiker. För enkelhetens skull köper jag på nätet. Larsviken är en bra nätbutik för potatis.

För att få bästa möjliga skörd vill jag ha sättpotatisen i jorden så tidigt som möjligt, utan att att blast eller potatis tar skada av frost. Här i zon tre brukar det gå att sätta potatis i backen första delen av april, under förutsättning att jag täcker potatisraden ordentligt med halm, fiberduk eller en liten odlingstunnel.

För att förbereda knölarna väljer jag att förgro så mycket som möjligt av potatis av alla sorter. Alltså både tidig, sommar- och vinterpotatis. De två stora fördelarna är:

1. Genom att förgro potatisen luras den att tro att den redan ligger i jorden. Om den förgros 4-5 veckor innan utplantering har alltså potatisen ett försprång på en månad, jämfört med potatis som tas direkt ur nätet och sätts i landet. Den har alltså längre tid på sig att växa och kan på så sätt producera fler potatisar.

2. De extra tillväxtveckorna är särskilt viktiga för oss som räknar med potatisbladmögel. Det är en sjukdom som skadar både blast och potatis på olika sätt. Det är viktigt att skära av och transportera bort blasten när den angrips och utan blast växer potatisen ytterst lite. Om den fått ett försprång genom att förgros är chansen till ordentlig skörd större. Särskilt sena sorter tycker jag påverkas positivt genom att rota sig och sätta lite blast innan de sätts ut.

Det är enkelt att förgro, det krävs bara lite plats. Jag tar ur potatisarna ur sitt nät och lägger dem på en bricka, tråg eller annat med ett tunt lager jord på. Det funkar också fint med torv. Jag begraver inte potatisen utan trycker den bara lätt mot jorden. Därefter vattnar jag lite och ställer ljust och svalt.

Potatisen bildar rötter ganska snabbt och börjar också att sätta lite grönt. Det blir som en hel planta och jag är noga med att sköta dem som det också genom att vattna och titta till dem då och då.
/Sara Bäckmo

 

2 svar till “Att förgro potatisen ger tidigare och större skörd”

 1. Lotta Schröder skriver:

  Så gjorde jag i fjol med 2 sorter. Jag skördade mina första i mitten på maj månad, vilket var helt underbart gott
  I år blir det till att göra på samma sätt med jättetidig vårpotatis, sommarpotatis och vinterpotatis.
  //L8

 2. Lotta Schröder skriver:

  Så gjorde jag i fjol med 2 sorter. Jag skördade mina första i mitten på maj månad, vilket var helt underbart gott
  I år blir det till att göra på samma sätt med jättetidig vårpotatis, sommarpotatis och vinterpotatis.
  //L8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *