08. december 2014

Att förlänga säsongerna

Skördeklar rädisa, rucola, sallat i varmbänken mars 2014. 


När jag började odla Skillnadens Trädgård såg jag framför mig en grönsaksodling i sommarskrud. Sådd på vårkanten, skörd sommartid och tidig höst. Sen vila. 

Är det något jag blivit nyfiken på under de här åren är det att utforska hur jag kan använda resten av året för att odla!

I flera av mina trädgårdsböcker beskrivs hur människor över hela världen, sedan mycket lång tid tillbaka, på ett eller annat sätt försöker lura klimatet de lever i. Odlare ger sig sjutton på att framställa mat under tider på året då det inte egentligen är möjligt! Många av de fiffiga odlingslösningarna är enkla för mig att applicera på min täppa. Och det har jag gjort.

För att kunna skörda grönsaker både tidigt och sent använder jag mig av upphöjda bäddar, odlingslådor med lock (så kallade kallbänkar), varmbänkar, djupbäddar, täckodling, fiberduk och två odlingstunnlar. Allt för att under kalla säsonger skapa en miljö som är lite drägligare för grönsaker som skyr allt för mycket kyla. 

Med hjälp av de ganska enkla odlingssätten har jag kunnat utöka vår skörd av grönsaker till en mycket större del av året. Framför allt har jag kunnat skörda väldigt, väldigt tidigt. Redan i mars i år räckte skörden av rädisor och rucola i varmbänken till många frukostmackor. Och fortfarande nu i mitten av december skördar jag rädisor i en kallbänk utomhus. 

Flera av sätten att odla kan tyckas lite krångliga vid första anblick. En kallbänk låter till exempel lite mer avancerat än om det beskrivs som en pallkrage med lock. I själva verket är mycket ganska enkelt - när vi fått ett hum om vad det är. 

Framförallt har jag blivit alldeles ha-galen då jag sett vilka skördar jag kan få fram om jag till exempel anlägger en lite högre bädd i ett soligt och vindskyddat hörn av trädgården. Prova så får du se!

Den här veckan kommer jag att dela ett gäng inlägg som handlar om mina odlingstunnlar. De är verkligen ett sätt att förlänga säsongerna. Jag är precis i utforskarstadiet och har ingen färdig plan att dela med mig av, men kanske kan jag under veckan fresta dig lite till att börja fundera över hur du kan förlänga skördarna i din odling. Hoppas!

Imorgon tisdag får du se hur det sett ut i en av mina odlingstunnlar under november månad.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *