Att frysa lök är lätt

Det är enkelt att frysa lök. Både gul lök, purjolök och annan bladlök går fint att förvara så.

Frodig grön purjo i köksträdgården.

Ett bra år blir det mycket purjolök i landet och den är väldigt praktisk att frysa in. 

 

Det är smidigt och lätt att frysa lök. Periodvis finns det mycket att skörda av många olika sorter, mer än vad vi äter upp. Då passar jag på att fylla förrådet i frysen. Både gul lök, purjolök och annan bladlök går fint att förvara så.

Gör så här:

  • Skär bort rötterna och putsa löken fin.
  • Skölj löken i en balja vatten om det behövs.
  • Lägg på en kökshandduk för att rinna av.
  • Dela löken i mindre bitar och lägg i en matberedare och kör till ett lagom fint hack. Eller hacka/strimla för hand med kniv.
  • Lägg hacket i en glasburk eller dubbla påsar och frys in.

Lök kan frysas i små portionsförpackningar eller i en större bytta där lagom mängd kan karvas fram vid behov.

 

Lök i matberedare

Löken finfördelas snabbt i en matberedare, men det går lika bra att hacka för hand.

 

Lök i påse

Den frysta löken läggs i dubbel plastpåse i frysen som lätt kan fyllas på efterhand som det skördas.

 

På så sätt finns en hel påse med lökhack att plocka lämpliga mängder ur till matlagningen. Det här har varit en kanonlösning de tider jag lagar mat med små bebisar på armen, ammandes eller med liten sittandes i sjal på magen. Inte läge att börja hacka just lök då, perfekt med ett lager i frysen.
/Sara Bäckmo

 

31. maj 2015

11 svar till “Att frysa lök är lätt”

  1. Britt-Mari skriver:

    Jag frös ner purjolök i bitar för några år sen, förpackade i dubbla fryspåsar. När jag sen skulle bjuda på en tårta som också varit i frysen så smakade den purjolök! Hela frysen luktade lök, även efter avfrostning! Sen dess har jag inte vågat ha varken purjo eller gräslök i frysen! Hur lyckas du hålla löken lufttät?????

    • Sara Bäckmo skriver:

      Purjolökstårta låter inte så härligt! Vi har både bär, bröd, lök, kött och annat i frysen och jag tycker inte att det luktar särskilt. Jag fryser i en liten påse först, suger ut luften, försluter och lägger alla små påsar i en väl försluten stor påse sedan. Det har funkat fint och ingen har stört sig på löklukt. Hoppas du hittar ett sätt att frysa lök utan lukt, för det är verkligen kanon att ha liggandes. Hälsningar Sara

      • Jonas knutsson skriver:

        Jag har oxå frusit in purjolök, dock ej hackat i småbitar utan gjort ca5-8mm bitar, funkar utmärkt utan att det satt smak på annat

    • Ann Andersson skriver:

      Jag brukar skära purjolöken i bitar och lägga i en fryspåse, suga ut luften och frysa in. Har aldrig haft problem med att annan mat tagit lukt eller smak av löken.

    • Gunilla skriver:

      Viktigt är att inte få lök på utsidan av påsen från fungearna och att använda riktiga fryspåsar. Luktar inte lök i min frys heller.

  2. Britt-Mari skriver:

    Jag frös ner purjolök i bitar för några år sen, förpackade i dubbla fryspåsar. När jag sen skulle bjuda på en tårta som också varit i frysen så smakade den purjolök! Hela frysen luktade lök, även efter avfrostning! Sen dess har jag inte vågat ha varken purjo eller gräslök i frysen! Hur lyckas du hålla löken lufttät?????

    • Sara Bäckmo skriver:

      Purjolökstårta låter inte så härligt! Vi har både bär, bröd, lök, kött och annat i frysen och jag tycker inte att det luktar särskilt. Jag fryser i en liten påse först, suger ut luften, försluter och lägger alla små påsar i en väl försluten stor påse sedan. Det har funkat fint och ingen har stört sig på löklukt. Hoppas du hittar ett sätt att frysa lök utan lukt, för det är verkligen kanon att ha liggandes. Hälsningar Sara

  3. Jag fick purjolöksbullar ? men när jag började göra som Sara försvann problemet. Funkar jättebra!

  4. Jag fick purjolöksbullar ? men när jag började göra som Sara försvann problemet. Funkar jättebra!

  5. Karin Cederblad skriver:

    Det bästa är att frysa sådant som ger luktoch smak i glasburkar,det gör jag med både dill och lök,luktfritt!

  6. Karin Cederblad skriver:

    Det bästa är att frysa sådant som ger luktoch smak i glasburkar,det gör jag med både dill och lök,luktfritt!

Lämna ett svar till Karin Cederblad Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *