Att frysa mangold - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att frysa mangold

Vi gör av med minst en påse mangold per vecka så det gäller att ha så det räcker till dess jag börjar skörda nytt i varmbänk och tunnelväxthus i mars.

Mangold och blomstertobak under fullmånen.

 

Apropå en av dagens delningar på Instagram. Jo, det går utmärkt att frysa mangold! All mangold vi inte äter direkt efter skörd hamnar i frysen och är viktig för att vi ska kunna vara helt självförsörjande på gröna blad under vintern. Vi använder den precis som spenat. Gärna i pastasåser, lasagne, wok, crepes, soppor och annat.

Det är ganska lätt att odla mangold. Den ger mig ofta stor skörd, särskilt om jag väljer att odla storväxta sorter som 'Fordhook Giant'. Jag föredrar att odla sorter som ger helt gröna blad, utan röda mittnerver. Med rött i bladen brukar den färdiga maten se lite brun- eller rödaktig ut och oftast äter barnen bättre om det är bara grönt.

I år har jag ungefär sex meter mangold i köksträdgården. Vi har skördat den sedan försommaren. Eftersom mangold tål kyla ganska bra kommer den att stå flera veckor, kanske till och med månader, i landet. Men kylan är alltid ett orosmoment så jag föredrar att så snart jag kan frysa in så mycket som möjligt, även om plantorna står kvar och växer vidare.

När jag ska frysa mangold skördar jag helt enkelt så mycket som jag tror mig kunna hantera på en kväll eller när jag nu har tid. Sedan skär jag bort den tjockaste mittnerven. På små blad behövs inte det här, men den sort jag odlar ger stjälkar som är lika breda som min hand och det ger lite väl mycket stjälk i förhållande till bladmassa.

Efter det sköljer jag bladen och stoppar ner så mycket som möjligt i en kastrull med lättsaltat kokande vatten. Sedan får mangolden koka några minuter, gärna lite längre än spenat eftersom bladen ofta är kraftigare. Vi tycker om att de är mjuka när de tillagas och fem minuters koktid brukar vara lagom. Vissa grönsaker kokas snabbt innan de fryses eftersom bildandet av ett enzym i bladen avstannar. Det lär göra smak och utseende på de frysta grönsakerna bättre. När det gäller spenat och mangold kokas dessutom en del av nitritet ur bladen, vilket gör dem mer hälsosamma.

Efter kokning fiskar jag upp bladen och lägger dem i ett durkslag och spolar i kallt vatten. Sedan kramar jag ur så mycket vätska jag kan och packar platt i fryspåsar. Jag fryser 250 gram mangold i varje påse, det är lagom till en pastasås för vår familj. Eller så blir två påsar lasagne.

Mittnerverna strimlar jag och använder som utfyllnad i grönsakssalt. De innehåller mycket vätska och passar bra i en saltsmet med mycket stjälkar eller rotsaker.

Mangold är en jättebra grönsak att odla mycket av just för att frysa till vinterbehovet. Vi gör av med minst en påse spenat/mangold/nyzeeländsk spenat per vecka, så det gäller att ha så det räcker till dess jag börjar skörda nytt i varmbänk och tunnelväxthus i mars. Idag har vår nya frysbox (eller "boxfrys" som treåringen stolt berättat om för personalen på både skola och förskola...) anlänt så nu är det dags för mig att göra storskörden. Äntligen!

Bilden är tagen för några veckor sedan när fullmånen letade sig upp mellan trädtopparna. Mangold tillsammans med blomstertobak och en klotrund måne. Köksträdgården när den är som bäst.
/Sara Bäckmo

09. september 2015