Att frysa rödbetor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att frysa rödbetor

Det har varit ett fint år för betor. Jag lagrar dem under vintern i svalt utrymme men brukar också vilja ha ett litet lager i frysen. Så här fryser jag rödbetor.

Ja, nu kanske en och annan rynkar på näsan och undrar över nyttan av att frysa rödbetor. Just betor är ju väldigt enkla att lagra i svalt utrymme under vintern, så varför ska de stoppas i frysen?

Jag tycker rödbetor är suveräna att ha i lagom stora portionspåsar i frysen. Superlätta att ta fram och steka i en pytt, gratinera eller göra en sallad på utan att behöva göra hela momentet med kokning och skalning. Snabbmat helt enkelt, utan kladd i köket.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

En liten tjej håller en stor rödbeta i händerna.

Betorna är stora och tunga. De runda stora rödbetorna passar bra att frysa in. De avlånga sorterna gör jag inlagda rödbetor av istället.

 

Förväller först
Till infrysningen väljer jag att skala rödbetorna först och därefter skära i mindre bitar, cirka 1 cm stora kuber.
Rödbetsbitarna läggs i kokande lättsaltat vatten och får koka en kort stund tills det precis går att sticka en potatissticka genom dem.
Spola i kallt vatten, låt rinna av och lägg på en bricka klädd med bakplåtspapper. Stoppa i frysen en timme eller två och lägg sedan över i större fryspåsar. Eller frys en deciliter eller två i portionsförpackningar.

Frys halvfärdigt
Ett år som det här, när rödbetorna vuxit fantastiskt fint, är det också fiffigt att frysa färsk smet till rödbetsbiffar. Jag fryser dem i bollar som är enkla att tina, platta till och steka. Otroligt gott till lunch tillsammans med färska grönsaker och enkel sås av yoghurt.
/Sara Bäckmo

 
12. september 2016