Att frysa rödbetor

Det har varit ett fint år för betor. Jag lagrar dem under vintern i svalt utrymme men brukar också vilja ha ett litet lager i frysen. Så här fryser jag rödbetor.

Ja, nu kanske en och annan rynkar på näsan och undrar över nyttan av att frysa rödbetor. Just betor är ju väldigt enkla att lagra i svalt utrymme under vintern, så varför ska de stoppas i frysen?

Jag tycker rödbetor är suveräna att ha i lagom stora portionspåsar i frysen. Superlätta att ta fram och steka i en pytt, gratinera eller göra en sallad på utan att behöva göra hela momentet med kokning och skalning. Snabbmat helt enkelt, utan kladd i köket.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

En liten tjej håller en stor rödbeta i händerna.

Betorna är stora och tunga. De runda stora rödbetorna passar bra att frysa in. De avlånga sorterna gör jag inlagda rödbetor av istället.

 

Förväller först
Till infrysningen väljer jag att skala rödbetorna först och därefter skära i mindre bitar, cirka 1 cm stora kuber.
Rödbetsbitarna läggs i kokande lättsaltat vatten och får koka en kort stund tills det precis går att sticka en potatissticka genom dem.
Spola i kallt vatten, låt rinna av och lägg på en bricka klädd med bakplåtspapper. Stoppa i frysen en timme eller två och lägg sedan över i större fryspåsar. Eller frys en deciliter eller två i portionsförpackningar.

Frys halvfärdigt
Ett år som det här, när rödbetorna vuxit fantastiskt fint, är det också fiffigt att frysa färsk smet till rödbetsbiffar. Jag fryser dem i bollar som är enkla att tina, platta till och steka. Otroligt gott till lunch tillsammans med färska grönsaker och enkel sås av yoghurt.
/Sara Bäckmo

 
12. september 2016

10 svar till “Att frysa rödbetor”

 1. Katariina skriver:

  Perfekt! Tog upp våra rödbetor idag, inte så stora och fina som dina, men nöjd över vår skörd ändå! Ville inte lägga in allt, så det blir att frysa en del! Tack för tipset!?

 2. Linda skriver:

  Rödbetsbiffarna - kokar du rödbetorna innan du river dem? Tack för alla dina fina tips!

 3. Lena Asp skriver:

  Jag river råa rödbetor och har i bröd. Antar att det funkar bra att frysa in rivet för att sedan använda i brödet? Tänkte det vore praktiskt att frysa lagoma påsar att bara plocka fram varefter.

 4. Yvonn skriver:

  Tack! Rödbetor är underskattade. Jättebra förslag till hur man ska handskas med dem ?

 5. Johanna Larsdotter skriver:

  Till mina biffar river jag rödbetan och tar ett ägg och lite solrosfrön.

 6. Nektarios (Aris) Ntoulakis skriver:

  Något som inte många känner till är, att man kan äta bladen.
  Behöver bara koka upp dom i salt vatten lätt (inte för länge), efter att man rensat bort allt som man inte vill ha förstås. Ta upp och lägg i ett tallrik och trycker med en gafel bort allt överflödigt vätska.
  Servera som sallat eller tillbehör med olive olja, salt och citron eller vinäger eller varför inte, naturell.
  Vi äter det tonvis till grillad
  //aris

  • Linda Nilsson skriver:

   Idag hörde jag på radion att just rödbetsblasten är farlig att förtära, precis som potatisblast. Nån som vet mer om detta? Vilket är sant?

   //Linda

 7. Malin skriver:

  Kan man frysa dom även om man inte kokar dom först?
  Tycker att betor är godare om man inte kokar dom:)
  //Malin

 8. Thomas Åström skriver:

  Jag strimlar råa rödbetor fint, lägger dem i lagom mängd i tillplattade plastpåsar som jag fryser. Tinar och blandar med rivbröd, ägg och ibland potatis eller andra grönsaker, ris mm och steker dem som biffar. Det gör det lätt att laga middag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *