16. december 2019

Att koka frysta brytbönor

Hur kokar man frysta brytbönor (haricots verts) utan att de blir sladdriga och vattniga? Det här tipset brukar ge fint mjuka och perfekt kokta bönor.

En form i rostfritt full med gröna och lila brytbönor.

Färska brytbönor förvälls en minut eller så innan de fryses och kan därefter tillagas på flera sätt.

 

Frysta bönor är en suverän resurs under vintern! De lättodlade bönorna kan ge stor skörd och vara bra grönt på tallriken när det inte finns färskt att hämta i trädgården. Från min odling 2019 har jag väldigt mycket brytbönor som jag förvällt och fryst in.

 

Läs mer: En guide till olika slags bönor

 

Många som fryser brytbönor (eller haricots verts som de också kallas) går bet på att tillaga bönorna så de blir goda. Om de frysta bönorna kokas blir de slabbiga och vattniga och inte alls särskilt delikata. Här ska du få ett bra tips som min vän Ninnie lärt mig.

Lägg de frysta bönorna i en kastrull och fyll på vatten så det täcker bönorna. Salta. Koka upp bönorna. Häll av vattnet, fyll på nytt kallt vatten och koka upp. Häll bort vattnet, fyll på nytt och koka upp. Därefter är bönorna klara. De ska alltså koka upp tre gånger totalt. De blir på det viset mjuka och fina men inte alls sladdriga och blöta.

 

En form i rostfritt full med gröna och lila brytbönor.

Lila brytbönor är mycket vackra, men dessvärre behåller de inte färgen efter tillagning.

 

Recept: Stekta brytbönor med parmesan och citron

 

Om du mot förmodan ändå skulle misslyckas är mitt bäst tips att steka eller gratinera bönorna i ugnen, istället för att koka dem. Det är supergott att höja smaken med lite vitlök, getost eller ädelost och peppar.
/Sara Bäckmo

4 svar till “Att koka frysta brytbönor”

 1. Camilla skriver:

  Vi la våra i ugnsfast form i grill med lock/ gasolgrill
  Det blev Super gott!
  Testa gärna

 2. Katarina skriver:

  Ska brytbönorna förvällas innan de fryses in? I så fall, hur länge?
  Hälsningar Katarina

 3. UlrikaLE skriver:

  Påminner om hur jag gör med fryst broccoli. Jag lägger broccolin i skål/kastrull och häller på kokande vatten från vattenkokaren. Sen häller jag av det och håller på nytt kokande vatten. Ev en tredje gång om det behövs.

  Därefter brukar jag hälla ner dom, varma, i en vinägrett av olivolja/vitlök/citronsaft/örtsalt, mycket av allt, efter recept av Paolo Roberto. Det blir så gott att även de som inte gillar broccoli brukar tycka om det ?
  Passar som tillbehör till det mesta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *