02. maj 2018

Att odla mycket

Jag tycker det är otroligt roligt att odla mycket! När trädgården svämmar över av grönt som vi kan äta var dag - då är jag riktigt lycklig.

Täta mattor av röna blad i långa rader.

Gröna mattor av bladgrönsaker såddes under senvintern och skördas nu på våren.

 

När jag började odla vår trädgård var jag ganska måttfull. Även om ambitionen redan från början var att göra oss mer eller mindre självförsörjande på grönt så kändes det lite märkligt att... fläska på, liksom. Jag tyckte det räckte med några enstaka plantor av varje sort och en rad här och där med blad. Alla privata trädgårdar och odlingar jag besökt var ganska lagom på ett svenskt vis och egentligen var det väl bara potatis som jag sett att vissa odlade rätt mycket av.

Redan första året med vår köksträdgård (2011) blev jag varse hur mycket grönt vår familj kan äta. Ju mer jag odlar, desto mer äter vi. Otroliga mängder! Jag kan fortfarande bli närmast stum när jag under säsongen blickar ut över trädgården och ser de stora, stora landen sprängfyllda av grönt. Vart ska allt ta vägen?

 

Närbild på frodiga gröna spenatblad.

Spenat är en av vårens viktigaste bladgrönsaker. Jag har odlat mycket på många olika platser i trädgården.

 

I takt med att jag blev vän med trädgården började jag odla mer, helt enkelt för att jag hade platsen. Jag hittade grönsakerna som var värda att odla massor av, helt enkelt för att de var lätta att både odla, äta och lagra, och började nyttja min yta till vad som kan beskrivas som massor av grönsaker. Den stora boomen kom nog när jag blev med tunnelväxthus och kunde maxa vintersådder och skörda riktigt stora mängder av de grönsaker vi äter mest av. Tidigare hade jag i huvudsak tänkt att växthus var till värmekrävande grönsaker som tomater, paprikor och gurkor. Nu tänker jag inte så längre. Tunnelväxthusen levererar tidiga och sena skördar av de grönsaker vi äter varje dag under en stor del av året. Därtill odlar jag förstås värmekrävande växterna också.

 

Olika gröna bladgrönsaker.

I förgrunden en bädd av spenat som bredsåtts med frön i en tät bred remsa mitt i tunnelväxthuset.

 

Tre tips för att odla mycket tidigt på året

 • Välj bladgrönsaker du tycker mycket om att äta
 • Odla tätt och bredså gärna för att få mycket att skörda på samma plats
 • Vattna - utan vatten växer blad långsamt, mer vatten ger bättre skörd

 

 

Bild tagen i lågt perspektiv på bladgrönsaker längs kanterna och en gång i mitten.

Nu börjar jag rensa i tunnelväxthuset för att i dagarna skörda all spenat en första gång. Ogräset läggs i gången i mitten där det snart förmultnar.

 

Min odling blev på många vis roligare när jag tillät mig att odla mycket. Odlingen ser festlig ut med allt som prunkar under större delen av året. Den gör mig glad! Jag behöver aldrig fundera särskilt på om grönsakerna ska räcka och om jag måste spara mat till senare - det finns nog. Och vi äter ta mig sjutton riktigt bra mat varenda dag, det är en riktig sporre! Om du är är nyfiken på vår middagsmat kan du gärna prenumerera på mitt Trädgårdsbrev, då får du familjens veckomeny tillsammans med odlingstips i din mail varannan vecka. Använd formuläret nedan för att anmäla dig gratis.

 
 

Insikten att vi äter upp det mesta jag kan odla fram har varit viktig och det har på något vis gjort min odling lättare också. På vintern sådde jag till exempel det lilla tunnelväxthuset, som bilderna i det här inlägget visar, och behövde då inte fundera så mycket över om det är knäppt att så hela mittenbädden med spenat. Jag vet att det är rätt - vi äter upp den. I en liten odling skulle jag behövt låta spenaten samsas med andra grönsaker på den här ytan och inte alls fått samma mängd mat att hantera.

När jag odlar mycket får vi mycket att äta. När vi äter mycket grönsaker äter vi mindre köpt mat. När vi inte köper så mycket mat spar vi pengar.

 

Bild tagen ovanifrån på bladgrönsaker som växer i rader bredvid varandra.

Bladgrönsakerna har skyddats av fiberduk den första tiden, men nu är det så varmt i tunnelväxthuset att fiberduken inte behövs

 

Fastän vi bara är i början av april så har jag redan hunnit skörda många kilo blad att äta direkt och att stoppa i frysen. Vi äter bladgrönsaker på längden och tvären varje dag - flera gånger om dagen. Mycket spenat, sallat, kinesisk salladskål, rödbetsblast och mängder av övervintrade bladgrönsaker från sensommar- och höstsådder förra året.

 

Vill du se när jag sådde lilla tunnelväxthuset kan du göra det på YouTube i flera videos:
Vintersådd i lilla tunnelväxthuset
Gödsla tunnelväxthus med löv och bokashi
Bredsådd av spenat i tunnelväxthus

 

Nu njuter jag i fulla drag av allt som grönskar. Efter en vinter med mycket rotsaker, grönsaker från frysen och övervintrade blad är det dags att frossa i det som vinterns och tidiga vårens sådder ger. Mestadels skördar jag i tunnelväxthusen och kompletterar med gräslök, ramslök och kinesisk gräslök från friland. Och i förrgår tittade den första sparrisen upp på friland. Nu lever vi gröna livet!
/Sara Bäckmo

4 svar till “Att odla mycket”

 1. Sandra N skriver:

  Ååh! Såna underbara hav av grönt! Jag har försökt trycka in så mycket spenat som det bara går i mitt växthus för att kunna lägga i frysen sedan. Förra året misslyckades precis all spenat för mig så jag har fått klara en vinter utan spenatsoppa :/ Det får icke hända igen 😉

 2. Maria skriver:

  Försökte söka men det kom fram så många artiklar, så hittade inte riktigt det jag sökte. Finns det någon förteckning här någonstans över vad man kan frysa in direkt kontra vad som måste förvällas först? Har pinsamt dålig koll på vad som måste göras med olika grödor, om jag nu lyckas odla fram dem... 🙂

 3. anna-greta.lerdin skriver:

  Du är en stor inspirationskälla! Efter att ha hört ditt föredrag i Luleå åkte jag hem till snön och planterade bladfrön i mitt pallkrageväxthus jag placerat på det varmaste stället på gården dvs där snön försvinner först. Där hade jag en vecka tidigare satt potatis men tänkte jag kunde få lite gröna blad att mumsa på innan potatisblasten blir för stor, får se om det lyckas! AnnaGreta/zon 6

 4. Katinka skriver:

  Kan du med en familj på sex personer bli självförsörjande på grönsaker så kan väl jag, som bara har mig och min man och dessutom är pensionär med massa egentid och mark. Fyra barn och åtta barnbarn tar nog gärna emot allt jag kan ge bort. Du laddar mig med odlarlust! ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *