Att renovera vårt hus

Följ med när vi renoverar vårt hus Skillnadens! Se bilder och videos och få svar på frågor om val av material, färg och tekniker. Här ser du också en lista med produkter och tjänster vi använt.

Ett helt tomt gammalt rum i ett timmerhus.

Så här såg ett av rummen på vår övervåning ut innan renoveringen startade. Det har sedan blivit vårt arbetsrum.

 

Min blogg handlar i första hand om hur jag odlar grönsaker i trädgården. Men mitt i denna fantastiska trädgård finns ju också vårt hus, som är familjens plats på jorden. Vår borg, på något vis. Och om det inte var för att jag så massivt föll för det här huset hade kanske vår familj aldrig blivit till. Ibland är det ju ett långt pärlband av händelser som leder fram till de mest fantastiska sakerna i livet och plockar vi bort en av pärlorna förändras alla de andra sina positioner på tråden.

 

Läs mer: Skillnadens kök

 

Skillnadens hus är lite av mitt livsprojekt. Jag brukar beskriva det som att huset faktiskt talade till mig när vi först sågs och att verkligen kändes som om det var menat att just jag skulle bo och äga detta ställe. Det var ett ödehus när vi fann varandra i oktober 2003. Jag spenderade månader med att försöka övertala ägaren om att jag skulle få köpa och när det väl blev mitt i januari 2004 var jag världens lyckligaste tjej. Jag var då 25 år, singel och tyckte att jag gjorde mitt livs bästa köp. Ett hus på landet, i stort renoveringsbehov, utan rinnande vatten. Ibland behövs inte mer än så.

Sedan 2009 bor jag i huset med min familj; min man Philip och våra fyra barn Otto - snart 12 år, Viggo - 10 år, Alba - 8 år och Loa - 4 år. Innan Philip och Otto och jag flyttade in sommaren 2009  gjorde vi en tillbyggnad på baksidan och drog in vatten och avlopp i huset. Vi har gjort vårt bästa för att få plats med den växande familjen, trots att stora delar av det varit obeboeliga.

I december 2009 började vi så äntligen att renovera huset. Jag gör videos om arbetet och samlar dokumentationen i det här blogginlägget.

Så här såg vår övervåning ut innan vi började renovera.

 

 

Företaget GBJ Bygg i Växjö har hjälpt oss under några månader att göra grundjobbet, det som är lite för omfattande för att jag just nu ska kunna göra det själv. Annars är det jag som har störst husintresse i familjen och gör det mesta av jobbet med att underhålla och så. Tanken har varit att ta hjälp med bygg- och snickeridelar och färdigställa själv efterhand det finns tid och pengar. Byggföretaget har varit otroligt lyhörda för våra önskemål och vi kunde inte fått en bättre start på vår renovering.

 

Säd-rummet blir barnrum

Det första rum som färdigställdes i renoveringen var ett litet rum som vi tidigare kallat för skräprummet eller sädrummet. Här förvarade bonden säd i stora bingar på golvet. Virket i bingarna har jag för länge sedan byggt vårt kök av. Nu har resten av rummet gjorts om till ett barnrum, där vår son Otto har flyttat in.

Hur renoveringen av det rummet gått till kan du se i videon nedan.

 

 

För dokumentationens skull delar jag gärna en före-bild. Så som det här lilla rummet har sett ut de senaste femton åren, minst. Eftersom vårt hus, likt de flesta andra som byggdes i början av 1800-talet, helt saknar förvaringsutrymmen inomhus, har vi helt enkelt lassat in saker vi inte vill snubbla över i andra boningsytor. Det har varit ett förråd, kan man säga. Och då har det sett ut så här. Man kan ändå säga att förvandlingen är total...

 

Ett litet rum, öppet till nock i tak, helt fyllt av kartonger och prylar.

Så här såg lilla rummet ut innan vi började röja ur för att renovera.

 

Om renoveringen

Jag vill betona att vårt mål med renoveringen är att göra så bra val som möjligt utifrån våra förutsättningar, för husets bästa. Så långt det går har vi försökt välja hållbara bra alternativ, men ibland har vi också behövt välja det näst bästa, eftersom situationen krävt det. Att renovera och vårda hus innebär ju en hel del kompromisser. Vi har väntat i sexton år på att komma igång och ha bästa förutsättningar vad gäller både tid och ekonomi. Men ändå behöver vissa avkall göras. Till exempel behövde vi välja bort isolering med cellulosa, av utrymmes-skäl. Jag har också inledningsvis valt tapet utifrån det faktum att rum ska bebos av barn, med det slitage som det medför och har just nu valt bort de finare och dyrare hantverksmässiga tapeterna som som skulle vara det allra bästa för huset. Av praktiska skäl behövde jag också handla vanligt tapetklister till vissa delar. Och så vidare.

Om du vill ha inspiration till ditt eget hus rekommenderar jag dig att vända dig till någon av landets fina företag som sysslar med byggnadsvård för att få tips och inspiration. Det finns många små byggnadsvårdsföretag och jättemycket information på nätet.

Vi fick hjälp i renoveringen av GBJ Bygg, som skakade fram en av sina erfarna kollegor till det här projektet. Och som i sin tur haft hjälp av yngre kollegor för att ro det hela i land. Här är Lars-Åke - vår klippa - med kollega Christian som hjälpt till på sluttampen. Stort tack för allt jobb, och för att du så tålmodigt lyssnat timme ut och timme in på vår fyraåring som tyckt att ditt sällskap varit spännande!

 

Två byggjobbare står framför ett hus.

Lars-Åke till vänster och Christian till höger. Det här var deras sista dag på Skillnadens, då allt skulle packas ihop och avslutas.

 

Hantverkare i vår renovering:

 

Produkter vi använt i renoveringen:

 

 

Frågor och svar

Jag ser att ni har många frågor om hur vi gjort och tänkt kring renoveringen av vårt gamla hus. Jag ska gärna plocka upp tråden och fylla på med frågor och svar under våren.

 

Vilka färger har du använt till barnrummet?

Den gröna färgen: 16-17 % oxidgrön (Gysinge Byggnadsvård) i vit linoljefärg
Grå takfärg: 3 % grön umbra natur (Gysinge Byggnadsvård) i vit linoljefärg

 

Vad heter materialet ni använt på väggarna?

Den porösa träskivan som sitter på väggar i barnrummet, loftet och arbetsrummet heter Treetex.

 

Vad är det för fönster?

I vårt hus har vi spröjsade fönster med enkla glas och innanfönster. Det betyder att det sitter en enkel båge ytterst i fönstret. Och i karmen fästs ytterligare en båge i innerdelen. Det inre fönstret kallas för innanfönster. Detta sätts i på hösten när det börjar bli kyligt inomhus, och tejpas med en särskild fönstertejp så att det inte läcker in för mycket kall luft. När innanfönstret sitter i kan fönstret inte öppnas. På våren när det är varmt ute tas innanfönstren ner, då kan vi också öppna fönstren. Alla fönsterglas i de yttre bågarna är handblåsta och har vackra skiftningar. Alla innanfönster på övervåningen är nytillverkade och har vanliga fönsterglas, kittade med linoljekitt. Alla fönster är målade med linoljefärg.

 

Hur har ni tänkt med lister och foder i de nya rummen?

Vi har i den mån vi kunnat behållt alla orginalfoder runt dörrar och fönster. Till nya foder har vi försiktigt brutit loss foder och lämnat till Nykvarns såg här i byn, som tagit fram snarlika profiler ur sin samling. Nya foder har sedan tillverkats, som går i samma stil som övriga i huset. Golvlister och taklistar har tillverkats nya efter gamla som förlaga. De är mycket enkla i sitt utförande.

 

Hur gör ni med elen?

Än så länge lever vi med förlängningssladdar... Elen kan inte i de nya rummen förrän loftet på vinden är färdigt. All el i vårt hus (utom utbyggnaden på baksidan) är utanpåliggande. Det ser fint ut och tidsmässigt rätt, även om elen blir ny. I huset använder vi produkter ur en serie som heter Renova, till strömbrytare, eluttag och dosor.

 

Sara står i arbetskläder bredvid en dörr som skrapas.

Jag i full gång med att skrapa dörren till arbetsrummet, så glad över att finna den fina gröna nyansen under lager av nyare färg. Den gröna nyansen har sedan använts i nya lilla barnrummet. Foto från julhelgen 2019.

 

Tack för att du vill följa med i vårt renoveringsarbete! Hoppas du gillar det du ser.

Tänk på att enbart skriva kommentarer till det här inlägget som du tror att jag uppskattar att läsa. Alla kommentarer där du avser att läxa upp, tipsa om bättre alternativ eller helt enkelt bara skriva något negativt kommer att tas bort.
/Sara Bäckmo

13. januari 2021

9 svar till “Att renovera vårt hus”

  1. VibekeB skriver:

    Men så fint å se! Veldig inspirerende å se kjærligheten og omsorgen dere gir til det gamle huset. Jeg liker spesielt godt at du viser så mange detaljer fra hvordan huset er bygget og hva dere tenker om det dere nå gjør under renoveringen.
    Å se dette er en ekstra bonus innimellom grønnsaksdyrkingen - tusen takk for det fine arbeidet du gjør 🙂

  2. Essa skriver:

    Bästa Sara. Tack för att du och din familj delar med er så generöst kring er renovering. Det är så intressant att höra resonemangen kring era val. Jag och min man ser fram emot kommande videor.
    Allt gott till er alla från östra Värmland.

  3. Anna Bergvall skriver:

    Tack för att du delar med dig av ditt, och ert, hårda och roliga arbete. Det är så intressant att läsa och se hur det finns olika sätt att gå till väga, och att de allra flesta sätten är rätt bara man har tänkt till före.
    Hemma hos oss roar vi oss med att återställa vårt hus efter min egna omdömeslösa renovering på 90-talet, då trodde jag att vi gjorde rätt. Nu vet jag att vi gör om och rätt på riktigt.

  4. Kerstin Hake skriver:

    Alltså ÄLSK på denna artikeln.
    Så intressant och roligt att se hur ni (läs du ?) har arbetat för att få fram det underbara slutresultatet.
    Allt från val av material, färg och tillvägagångssätt var verkligen superintressant och spännande. Satt som klistrad när jag såg filmen om ”skräprummet”. Även om jag lusläser och är överförtjust i dina artiklar om odling var denna en riktig pärla. Mer av detta till folket säger jag!
    Vänligen,
    Kerstin

  5. Annika skriver:

    Hej!
    Så fint det blir! Jag blir avundssjuk både på ditt öga för färg och form och ditt driv. Fast kul att vi valt samma tapet och brytfärg så kanske kan vårt rum bli bra det med.
    Förresten så tycker jag att ett gammalt hus kan få ha lov att ha både årsringar (duntapeten) och fungerande modernare tekniska lösningar (stenullen).

  6. Soso skriver:

    Tack för en jättefin video och matnyttigt inlägg!
    Jag och min man har precis tagit över ett släkthus som är byggt 1918. Det är renoverat på 60-70- talet så tyvärr inte så många originalmaterial:( När vi nu sätter vår prägel vill vi göra det så hållbart och miljövänligt som möjligt.
    Jag har två frågor som jag skulle bli jätteglad om du vill svara på 🙂
    1 Du nämnde att ni valde stenull för att spara plats, hur tjockt isolerade ni, och hur tänkte ni när ni valde tjocklek? (Vi står inför samma dilemma)
    2 Har ni någon uppvärmning i rummet, eller blir det värme från murstocken?

    Återigen, tack för trevligt inlägg, som publicerades med perfekt timing för min del ☺️

    • Sara Bäckmo skriver:

      Åh, stort lycka till med ert projekt! Jag tror att stenullen är ca 10 cm tjock. Till det kommer luftspalter och lite annat. Men utrymmesmässigt blev det väldigt stor skillnad jämfört med om vi skulle isolerat med cellulosa.

      Nästa stora projekt i vårt hus, när de här rummen är färdiga, är att nosa på bergvärme. Till dess värmer vi upp de delar av huset som är mest akuta, med grundvärme på ca 15 grader från direktverkande el och vedeldning. Vi är hemma jämt och eldar regelbundet i kakelugn och vedspis. Vi vill inte göra några stora provisoriska ingrepp i huset när det gäller värme, utan vill vänta på den bästa lösningen. Generellt har vi kyligare hemma än de flesta andra mer "normala" hus. Men man vänjer sig vid det med. I gengäld är vårt hus svalt och behagligt på sommaren.

  7. Edit Bodnár skriver:

    I loved it very much!!! Greetings from hungary!!! : )

  8. Therese Johansson skriver:

    Tack för att vi får följa med på renoveringsresan ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *