Att så blommor under vintern - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Att så blommor under vintern

Visst kommer jag att göra fler sådder av sommarblommor både under vår och sommar för att komplettera både tidigt och sent. Men grunden ligger här i lådorna redan nu.

Mängder av rosenskära blommar i rosa en disig dag.

Rosenskära är en mycket vacker sommarblomma som passar fint att så i en så kallad vintersådd.

 

Under ett år är det förstås i första hand grönsaker jag sår. Och det blir mycket grönsaker. Men så älskar jag också blommor. Min frölåda är som en stor palett där jag friskt väljer bland färger och former och sedan målar köksträdgården bit för bit. Det är underbart att se när det blommar! Rosenskäror (bilden ovan) kan vara de vackraste sommarblommor jag vet.

 

Vintersådd spar tid

För att spara tid och ork under våren brukar jag sorterat fram alla fröer som är möjliga att så vintertid ute. För trots att det först kan verka stört omöjligt och ologiskt är det många sommarblommor som går att så också nu under vintern. Ett bra riktmärke är att alla blommor som gärna självsår sig i rabatterna har fröer som uppenbart tål att ligga i eller på jorden under den kalla vintern, för att sedan gro när våren kommer. Den som hunnit iaktta sin trädgård under några år har ett hum om vilka dessa blommor kan vara. Den som är osäker kikar bak på fröpåsen och väljer de fröer som har angiven såtid till exempel mellan oktober-december.

 

En rad med smala odlingslådor i köksträdgården.

Fram till nu har de små odlingslådorna stått orörda sedan frostnätterna kraschat höstens grönsaker. Nu rensar jag upp och sår nytt - det blir plats för många sådder av fina sommarblommor.

 

Vintersådd på olika sätt

FRILAND - Strö ut fröna under vintern där plantorna ska växa i rabatten eller landet och krafsa ner dem i jorden. Till våren växer plantorna upp och ger blomning där de såtts.

KRUKA/TRÅG - Så fröna glest i en kruka med jord under vintern och låt krukan stå utomhus, gärna i skugga. Jorden fuktas genom nederbörd och till våren gror fröerna. Se bara till att skydda krukan så det inte blir för blött för jord och fröer.

KRUKA/TRÅG I PLASTBACK - Som ovan, men ställ krukorna i en plastback med hål både i lock och botten, på en skuggig plats utomhus. Backen blir ett minidrivhus som skyndar på grodden under våren och ger tidigare plantor än de bägge alternativen ovan.

ODLINGSBÄDD I TUNNEL/VÄXTHUS - Så fröna som på friland på ett begränsat och väl markerat område i odlingsbädd i tunnel eller växthus. Fröna gror tidigare än på friland och plantorna kan pillas upp och sättas ut när det blir lagom varmt i frilandsjorden.

ODLINGSLÅDA UTE - Så fröna glest på markerad yta i odlingslåda. Täck med lock eller fiberduk om det finns eller låt stå utan skydd. När plantorna vuxit till sig grävs de upp och flyttas till sin växtplats. Sådder som görs i odlingslådor ute är inte lika skyddade som i tunnel eller minidrivhus och kommer att gro först senare under våren.

 

Odlingslådor med bar jord.

Rensade och redo att sås. Tidigare under hösten har flera av lådorna gödslats med Bokashi-kompost som grävts ner. Det känns fint att se lådorna stå redo för en ny säsong.

 

När jag sår på det här sättet räknar jag med att resultatet blir något sämre än om jag gör mer kontrollerade sådder i tråg och brätten som sedan skolas om enligt konstens alla regler. De blommor jag väljer att så är såna jag har mycket fröer av, egeninsamlade till exempel, eller riktigt små fröer som levereras i hundratals i varje liten fröpåse.

Sommablommor som funkar

Rosenskära
Solrosor
Ettårig vallmo
Ringblomma
Gurkört
Jätteverbena
Luktreseda
Jungfrun i det gröna
Romersk riddarsporre

I inlägget "Sommarens blomster sås under vintern" kan du läsa om en annan vintersådd av sommarblommor och finna länkar till sorter som såddes då. När jag gjort årets vintersådd av sommarblommor ska jag berätta mer om vilka sorter som ska pryda min köksträdgård i sommar.

När sådderna är gjorda känner jag mig supernöjd. Undan för undan blir ytan i köksträdgården redan nu använd och jag är förvissad om att naturen har sin gång och ger mig ett resultat som är lagom nog. Visst kommer jag att göra fler sådder av sommarblommor både under vår och sommar för att komplettera både tidigt och sent. Men grunden ligger i lådorna redan nu.
/Sara Bäckmo

26. december 2015